Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis marti in unanimitate ca Romania se face vinovata de aplicarea de tratament degradant in cazului cetateanului roman Barbu Anghelescu si a obligat statul la plata a 7.000 de euro despagubiri.

Potrivit faptelor retinute de CEDO, la 15 aprilie 1996, Gheorghe Anghelescu, care locuieste in comuna Turcinesti din Gorj, care conducea autoturismul sau, a fost oprit de politie, acuzat ca e beat, insultat si apoi agresat fizic.

Ulterior el a fost arestat si eliberat pe cautiune dupa zece zile.

In octombrie 2001, Gheorghe Anghelescu a fost achitat de justitia romana.

In paralel, el a intentat plangere impotriva politistilor care l-au agresat, fara ca parchetul sa ia vreo masura impotriva acestora.

Pe langa constarea incalcarii incalcarii articolului 3 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului care interzice tratamentele degradante, CEDO a pus sub semnul intrebarii si independenta procurorului care a instrumentat plangerea lui Gheorghe Anghelescu impotriva politistilor care l-au maltratat.

In concluzie, Curtea a considerat ca autoritatile romane nu au efectuat o ancheta amanuntita si eficienta a plangerii, ceea in opinia instantei constituie de asmenea o incalcarea a Conventiei Europene a Drepturilor Omului.