Regiile autonome de gospodarire comunala vor fi transformate in societati comerciale ce vor apartine mai multor autoritati locale si centrale, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) urmand sa devina actionarul de baza in cadrul noilor firme, se arata intr-un comunicat AVAS.

Propunerea este inclusa intr-un memorandum, prezentat de AVAS in ultima sedinta de Guvern, referitor la implicarea autoritatii in procesul de conversie a creantelor in actiuni. AVAS a preluat creantele comerciale ale Distrigaz si Electrica, provenite, in majoritate, de la operatorii serviciilor publice de alimentare cu apa si energie termica.

In cazul in care autoritatea ar aplica metodele de recuperare prevazute de lege, operatorii ar putea fi lichidati si serviciile furnizate de ei, sistate.

„Transformarea operatorilor serviciilor publice in societati comerciale creeaza posibilitatea conversiei acestor creante in actiuni, AVAS putand deveni actionar de baza la societatile comerciale nou-infiintate, alaturi de consiliile locale, excluzandu-se premisa controlului politic excesiv si sistarea serviciilor publice de alimentare cu apa si energie termica", precizeaza comunicatul AVAS.

O parte importanta a datoriei operatorilor de servicii a fost creata de autoritatile locale care nu au achitat la timp diferentele de pret pentru energia termica si ajutoarele banesti. Aceasta situatie a dus la perceperea de penalitati contractuale de catre furnizorii de gaze si energie electrica, din vina exclusiva a consiliilor locale, se mai arata in comunicat.

Reorganizarea regiilor va solutiona si problema eligibilitatii furnizorilor de servicii in fata organismelor financiar-bancare si accesarea unor programe finantate de Uniunea Europeana.