Ultima gaselnita in materie de falsuri pe piata romaneasca

Bijuterii “umplute”, aceasta pare sa fie ultima gaselnita in materie de produse contrafacute pe piata romaneasca. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a descoperit recent pe piata bijuterii din aur ale caror gramaj si pret au fost triplate cu ajutorul unor metale grele de tipul cositorului sau plumbului.

Inselaciunea a fost descoperita dupa ce o casa de amanet din Capitala, care voia sa scoata la vinzare o bratara, a cerut ANPC marcarea bijuteriei. Protectia Consumatorilor ii avertizeaza pe amatorii de bijuterii sa nu cumpere decit din magazine de specialitate, unde acestea sint insotite de un certificat de calitate a aurului.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a facut public ieri un caz mai putin obisnuit de “produs contrafacut”: o bijuterie din aur “umpluta” cu plumb sau cositor. Conform legii, ANPC are obligatia de a marca bijuteriile din metale pretioase care urmeaza sa fie comercializate pe piata romaneasca.

“Acum o saptamina, o casa de amanet din Capitala a solicitat specialistilor nostri sa marcheze doua bratari confectionate din placute de aur de 14 karate. Verificarile curente (proba cu acid) au aratat ca este vorba despre bijuterii veritabile. Greutatea prea mare a bratarii in raport cu modelul a creat insa suspiciuni”, a explicat ieri responsabilul ANPC, Gabriel Eduard Matei.

Pentru a verifica aurul in profunzime, inspectorii Directiei de Metale Pretioase au taiat bratara si au descoperit ca placutele din aur erau umplute cu plumb. Din cele 17 grame, cit cintarea bijuteria, doar 6-7 grame erau aur de 14 karate, restul fiind metal nepretios.

Casele de amanet, luate la puricat

Dupa depistarea falsului, OPC Bucuresti a facut un control prin sondaj la 15 case de amanet, descoperind ca bratari cu model asemanator fusesera “plasate” la 12 dintre ele. Dintre casele de amanet verificate doar una a cerut marcarea bijuteriei pentru ca a decis sa o vinda. Restul au trimis bijuteriile la topit.

Investigatia a fost extinsa la nivel national pentru a se stabili daca bijuteriile falsificate au fost plasate de o singura persoana sau este vorba despre o retea. Potrivit inspectorilor ANPC, bijuteriile provin din Turcia.

“Noi am cerut marcarea a trei bratari, lasate drept gaj in trei puncte de lucru diferite”, ne-a spus ieri Mircea Coliu, directorul casei de amanet care a descoperit contrafacerea. “Bratarile fusesera amanetate de o persoana fizica, un barbat, pe o perioada scurta, de zece zile, in august.

Dupa expirarea celor zece zile si a unui termen de gratie de inca zece zile, am decis sa scoatem la vinzare bijuteriile. Atunci am aflat de inselatorie”, ne-a explicat directorul pagubit. Plasamentul prin casa de amanet este o solutie foarte ingenioasa.

Casa de amanet primeste bijuteria drept gaj si ii plateste proprietarului o suma de bani, care reprezinta aproximativ jumatate din pretul real. Daca proprietarul nu restituie banii, casa de amanet devine proprietarul bijuteriei si o poate valorifica prin vinzare sau topire. O bratara cu o greutate de 16 grame se vinde pe piata la un pret de 8,5 milioane lei.

Daca doar maximum 7 grame reprezinta aur inseamna ca pretul real al bijuteriei ar fi trebuit sa fie 3,5 milioane lei, restul pina la 8,5 milioane lei fiind pretul platit pentru 9 grame de plumb. Casa de amanet ofera, de regula, jumatate din acest pret. Mircea Coliu spune ca paguba este de circa 4,5 milioane lei.

Acesta crede ca barbatul care a lasat bratarile are cel putin un complice, respectiv cel care a confectionat bijuteriile.

Metodele clasice de verificare dau gres

ANPC ii avertizeaza pe amatorii de bijuterii ca singura masura pe care o pot lua pentru a avea garantia ca nu cumpara cositor sau plumb la pret de aur este sa achizitioneze bijuterii doar din magazine de specialitate. Pe linga marcajul propriu-zis, acestea au obligatia sa elibereze certificate de garantie pentru aurul vindut, nu numai pentru bijuterie.

Nu exista nici un semn vizibil si nici o metoda foarte precisa pentru a depista falsul. Singura solutie este sectionarea bijuteriei, ceea ce presupune distrugerea ei.