Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dispus ca statul roman sa plateasca despagubiri in valoare de 7.000 de euro unui gorjean care a fost batut de doi politisti, noteaza Gardianul. La randul sau, Romania Libera crede ca, astfel, CEDO pune sub semnul intrebarii independenta procurorilor romania, iar Ziua precizeaza ca gorjeanul va ataca sentinta, din dorinta de a primi o despagubire mai mare.

Gardianul: Daune stabilite de CEDO

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus, marti, ca statul roman sa acorde despagubiri in valoare de 7.000 euro unui barbat care a reclamat faptul ca a fost batut de doi politisti.

Gorjeanul Barbu Anghelescu sustine ca, la 15 aprilie 1996, aflat la volanul masinii personale, a fost oprit de doi politisti si batut, pe motiv ca era beat. Declaratia acestuia a fost confirmata si de raportul medico-legal care demonstreaza faptul ca Anghelescu a suferit leziuni, necesitand cinci zile de ingrijiri medicale.

Autoritatile romane sustin insa ca reclamantul s-ar fi opus prelevarii mostrelor de sange necesare stabilirii alcoolemiei si ca ar fi incercat sa fuga.

Mai mult, acesta ar fi devenit agresiv, provocand o altercatie in urma careia el si politistii au fost raniti. La vremea respectiva, Anghelescu a fost cercetat penal pentru subminarea autoritatii publice, arestat preventiv pentru o perioada de 30 de zile si, ulterior, eliberat pe cautiune.

El a fost condamnat la un an de inchisoare, iar in octombrie 2001, Curtea de Apel Pitesti l-a achitat, in urma declaratiei unui martor care a sustinut ca Anghelescu ar fi fost cel agresat de unul dintre politisti, motiv pentru care ar fi incercat sa fuga.

In mai 1996, reclamantul a depus plangere impotriva politistilor, iar dupa doi ani, procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala a unuia dintre agenti. Intrucat nici procurorii militari de la Craiova, la care a ajuns dosarul, nu au continuat investigatiile in privinta celor doi politisti, gorjeanul a depus plangere la instanta europeana.

Potrivit CEDO, Barbu Anghelescu a fost supus unui tratament degradant, drepturile acestuia fiind incalcate. Acesta a declarat ca suma de 7.000 de euro este prea mica, intrucat el a cheltuit peste un miliard cu procese avute. Anghelescu intentioneaza sa se adreseze Inaltei Curti de Justitie de la Haga, pentru obtinerea unor despagubiri mai mari.

(Nicoleta Livezeanu)

Romania Libera: Independenta procurorilor, pusa sub semnul intrebarii

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis marti in unanimitate ca Romania se face vinovata de tratament degradant in cazul cetateanului roman Gheorghe Anghelescu. Statul roman a fost obligat la plata a 7000 de euro despagubiri. G. Anghelescu, din comuna Turcinesti, judetul Gorj, se afla pe data de 15 aprilie 1996 la volanul autoturismului proprietate personala cand a fost oprit de politie.

A fost acuzat ca e beat, insultat si agresat fizic. Apoi a fost arestat si eliberat pe cautiune dupa 10 zile.

Omul a depus plangere impotriva ofiterilor de politie, pentru purtare abuziva in exercitiul functiunii. Parchetul Militar Craiova a decis scoaterea de sub urmarire penala impotriva politistului implicat in altercatie si neinceperea urmaririi penale pentru cel de-al doilea politist. CSJ a confirmat solutia.

Ulterior, Tribunalul Militar Timisoara a decis retrimiterea dosarului catre Parchet, in vederea completarii urmaririi penale. Parchetul a mentinut solutia initiala.

G. Anghelescu a acuzat statul roman de privare de libertate si de lipsa dreptului la un proces echitabil, prevazute in articolele 5 (1) si 6 (2) din Conventia Europeana.

Curtea a respins aceste acuzatii ca inadmisibile printr-o decizie din data de 2 decembrie 2003. CEDO a pus sub semnul intrebarii independenta procurorului care a instrumentat cazul si a constatat incalcarea articolului 3 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului care interzice tratamentele degradante.

Curtea Europeana a estimat ca G. Anghelescu a suferit leziuni usoare, fara consecinte grave sau permanente asupra starii sale de sanatate. Instanta a hotarat sa-i acorde acestuia 7000 de euro cu titlu de despagubiri, respingandu-i totodata cererea de restituire a cheltuielilor de judecata in valoare de peste 400 milioane de lei.

Ziua: Gorjeanul despagubit cu 7000 de euro ataca decizia CEDO

Un gorjean care a castigat, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), procesul intentat statului roman si-a exprimat nemultumirea fata de cuantumul despagubirilor stabilit de instanta de la Strasbourg.

Barbu Anghelescu, din comuna gorjeana Turcinesti, sustine ca suma de 7000 de euro, pe care i-a acordat-o CEDO drept daune materiale, este prea mica, intrucat el a cheltuit deja peste un miliard de lei doar cu procesele avute pana la ora actuala.

Anghelescu a adaugat ca se va adresa Inaltei Curti de Justitie de la Haga pentru a obtine despagubiri mai mari.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dispus, marti, ca Guvernul de la Bucuresti sa-l despagubeasca pe Barbu Anghelescu, care reclamase instantei europene ca a fost batut abuziv de doi politisti. Acestia au invocat faptul ca barbatul s-ar fi opus testarii alcoolemiei atunci cand l-ar fi prins beat la volan.

Desi reclamantul a solicitat cu titlu de despagubiri pentru prejudiciu material suma de 1.136.000.000 lei si pentru prejudiciu moral suma de 1 milion de dolari USD, Curtea Europeana a decis acordarea sumei de 7000 de euro cu titlu de despagubiri, respingand cererea de restituire a cheltuielilor de judecata in valoare de 407.130.000 lei.

Decizia CEDO nu mai poate fi modificata

Cu privire la nemultumirea lui Anghelescu, profesorul in Drept International Mircea Andrei a declarat pentru ZIUA: "Suma acordata de CEDO ca daune morale nu mai poate fi modificata.

In ce priveste cheltuielile de judecata - sustinute de petentul Barbu Anghelescu ca fiind mai mari decat suma primita prin decizia CEDO - situatia lor comporta doua situatii.

In primul caz, daca petentul a solicitat CEDO cheltuieli si acestuia i-au fost acordate intr-un anumit cuantum, atunci ele au acelasi caracter de irevocabilitate ca si suma considerata de instanta ca reprezentand despagubiri.

In al doilea caz, daca nu au fost cerute la Strasbourg, nefiind curpinse in dispozitivul CEDO, petentul se poate adresa instantelor din Romania cu o cerere in pretentii pentru toate sumele ce constituie cheltuieli de judecata ale acestuia si pe care le poate proba".

(A.A.)