Camera Deputatilor a decis ca institutiile de cercetare sociologica a opiniei publice sa fie acreditate intr-un Sistem National de Cercetare Sociologica a Opiniei Publice.

In acest scop se va infiinta un Consiliu National de Acreditare.

Deputatii au adoptat in acest sens o propunere legislativa a PRM care prevede necesitatea acreditarii institutelor de sondare a opiniei publice in Sistemul National de Cercetare Sociologica a Opiniei Publice, insa a eliminat din textul legii interdictia de a desfasura activitati de cercetare a opiniei publice de catre unitatile care nu se acrediteaza in acest sistem.

Potrivit proiectului de lege initiat de PRM, acreditarea se va face de catre un consiliu, al carui regulament si componenta ar urma sa fie aprobate prin decizia presedintelui Academiei Romane.

Acreditarea nu este obligatorie, insa institutele care o fac primesc o marca de credibilitate, dupa cum spune deputatul PRM Anghel Stanciu.

Impotriva manipularii

Potrivit acestuia, legea urmareste sa faca ordine pe o piata sondajelor prin eliminarea acelor institute care se lasa manipulate.

Piata sondajelor este deja organizata. Exista o asociatie profesionala a specialistilor in marketing care, in caz de nevoie, poate interveni sa faca ordine.

Initiatorul legii sustine, insa, ca respectiva comisie va functiona sub tutela academiei si va avea un rol pur stiintific.

In plus, pentru a elimina orice suspiciune ca legea ar putea fi folosita ca instrument de lupta politica in preajma alegerilor- a precizat deputatul Anghel Stanciu- legea va intra in vigoare la inceputul anului viitor.