Consiliul National de Coordonare al PD a validat miercuri candidatura lui Traian Basescu. Consiliul Reprezentantilor Nationali PNL a adoptat o rezolutie in care isi exprima sprijinul total pentru candidatura lui Traian Basescu.

PNL spune ca va strange semnaturi si va participa cu toate fortele la campania electorala pentru Traian Basescu.

In primul sau discurs in calitate de candidat la Cotroceni, Traian Basescu a afirmat ca, daca va castiga, intentioneaza sa transforme radical institutia prezidentiala, sa sustina independenta justitiei, sa faca astfel ca drepturile si libertatile cetatenilor sa fie respectate.

De asemenea, el isi propune sa tina "Guvernul la treaba impreuna cu Parlamentul".

Traian Basescu a spus ca are de indeplinit un mandat “politic si moral” dat de Theodor Stolojan, retras din cursa prezidentiala in urma cu cateva zile.

Aceasta inseamna aplicarea programelor dupa castigarea alegerilor, respectarea promisiunilor, instaurarea ”adevaratei democratii” in Romania, grija pentru nevoile oamenilor si continuarea “parteneriatului-Alianta D.A”.

Traian Basescu considera ca Alianta D.A. este alternativa la inca patru ani de coruptie generalizata, de adancire a prapastiei saraci-bogati, de cursa chinuita pentru integrare europeana.

Romania are nevoie de reforme profunde, dar si de masuri care sa reduca suferintele tranzitiei, considera domnul Basescu.

Traian Basescu a spus ca vrea sa fie un “presedinte-jucator”, nu un “presedinte-spectator” si ca obiectivul sau central va fi sa foloseasca institutiile publice “24 de ore din 24, conform legii”.

Teme electorale

Referindu-se la politica externa, Traian Basescu a declarat ca intalnirile la nivel inalt nu trebuie sa mai fie prilej de turism extern pentru alaiuri inutile sau surse pentru fotografii electorale.

Regula este ca justitia sa fie independenta, curata si eficienta, a mentionat Traian Basescu.

El promite ca “ii va arunca peste bord” pe cei care vor sa cumpere tacerea justitiei, precum si pe cei care folosesc justitia ca unealta in lupta politica.

De asemenea, domnul Basescu promite ca va face ca integrarea europeana sa nu reprezinte spectacol politic si aranjamente de culise. “Nu negocieri in genunchi sau cumetrii intre lideri politici”, a continuat el.

Traian Basescu a spus, totodata, ca va face ca drepturile si libertatile cetatenilor sa fie respectate pe deplin, mentionand “regresul grav” inregistrat dupa anul 2000 in ceea ce priveste libertatea de expresie - careia trebuie sa ii corespunda o presa independenta - si libertatea de asociere - careia trebuie sa ii corespunda o societate civila activa.

Basescu a afirmat ca in centru luptei Aliantei D.A se afla castigarea alegerilor parlamentare.

“Un Parlament puternic asigura controlul administratiei in interesul cetatenilor. Parlamentul nu e un sanatoriu pentru puturosi si nici ascunzatoare pentru infractori”, a spus candidatul Aliantei.

El a estimat, de asemenea, ca PNL si PD au o viziune unitara asupra guvernarii, astfel incat nu vor exista dezechilibre si decalaje intre masuri liberale si social-democrate.

Traian Basescu le-a adresat bucurestenilor un mesaj, intreband daca vor ca el sa munceasca pentru intreaga tara, deci si pentru capitala. Candidatul a spus ca nu lasa un fotoliu “caldut”, ci se duce "tot la treaba”.

(BBC)