Nastase a obtinut ieri ultima reesalonare din partea lui Verheugen. Fara a face reforme de substanta, dispretuind in continuare principiul concurentei, mimind democratia, dar cu lobby intens si sprijin politic, Nastase i-a smuls comisarului pentru extindere miraculoasa sintagma “economie de piata functionala”.

Actuala Comisie Europeana, al carei mandat expira la sfirsitul lunii, s-a purtat cu manusi pina in ultimele clipe.

In primavara, Raportul Parlamentului European punea la incercare cei trei piloni ai puterii in Romania: aservirea presei, obedienta justitiei si coruptia la nivel inalt. A fost momentul in care a reaparut speranta ca in Romania se poate schimba ceva fundamental cu sprijin european sau la presiunea Bruxelles-ului.

Comisia Europeana a pus batista pe tambalul Parlamentului, a ingropat recomandarea acestuia privind “reorientarea strategiei de aderare” intr-un val de declaratii optimiste. In cele trei domenii indicate de Parlamentul European, situatia s-a inrautatit.

Presa a devenit si mai obedienta, iar puterea - si mai ingenioasa, si mai perseverenta in tentativele sale de a controla ce a mai ramas independent in zona.

Cinismul executivului a mers pina la a folosi reforma in justitie ceruta de la Bruxelles tocmai pentru a epura conducerea incomoda de la Curtea Suprema. Coruptia, o recunoaste pina si Raportul dat publicitatii ieri, e in continuare la fel de larg raspindita, iar baronii Partidului si marii corupti ne rid in nas. PNA-ul ramine un slujbas docil al Partidului, asa cum a fost gindit.

Parlamentul European critica dur acordarea fara licitatie a contractului “autostrazii Bechtel”. In timp ce Nastase promitea sa nu se mai repete, pe ascuns negocia “recidiva Bechtel”: acordarea, tot fara licitatie, a contractului EADS.

La Bucuresti, reprezentantul Comisiei Europene era umilit si luat peste picior, aflind din “Evenimentul zilei” despre aceasta ultima fapta de vitejie a guvernului, dar seful sau de la Bruxelles, Verheugen, tragea concluzia ca e vorba aici de “economie de piata functionala”.

In primavara, dupa Raportul Parlamentului European, PSD-ul avea de ales: o transformare radicala a tarii, cu riscul pierderii puterii prin distrugerea celor trei piloni care il sustin, sau o conservare a pozitiei politice, cu riscul pierderii sprijinului european.

In toamna, dupa Raportul de tara, constatam ca PSD si-a conservat si pozitia politica in interior, neatingind pilonii puterii sale, si si-a mentinut si sprijinul Comisiei Europene.

Nastase a obtinut o data in plus de la blindul comisar Verheugen formule diplomatice cu care sa incerce sa umple frigiderele romanilor, sa nu-i mai faca sa priveasca la coruptia care scufunda Romania si sa dea in cap opozitiei care mai cirteste, cit a mai ramas din ea.