PSD incearca sa-si remodeleze strategia de campanie, dupa intrarea lui Traian Basescu in competitie. In laboratoarele de partid s-a ajuns la concluzia ca Adrian Nastase nu are de ce sa se teama de Basescu, pentru ca presedintele PSD corespunde mai bine profilului de presedinte al statului decat adversarul sau.

In plus, spun strategii politici ai PSD, Nastase e mai priceput in ale economiei decat Basescu, la fel si in problemele de politica externa si e perceput, in sondaje, drept persoana cu cea mai mare autoritate. De aceea, mai spun aceiasi analisti ai PSD, campania nu are de ce sa fie fundamental modificata.

"Nastase nu e Geoana", scrie pe flamura staff-ului de campanie pesedist.

Dilema, la care nu s-a gasit un raspuns pana acum, este cum ar trebui sa reactioneze Nastase in fata limbajului colorat al lui Basescu. "Trebuie Adrian Nastase sa-i raspunda lui Traian Basescu in campanie sau nu?", se intreaba facatorii de imagine ai partidului de guvernamant.

Opinia majoritara este ca prezidentiabilul PSD ar trebui sa nu mai raspunda deloc atacurilor murdare. Totusi, pentru liderul PSD, candidatul Aliantei ramane cel mai negru cosmar al vietii sale de politician care a muncit din greu sa ajunga in varful piramidei.

Pentru a avea cota de astazi, Nastase a strabatut un drum lung mai intai cu Trabantul, din Colentina pana in Primaverii, de la baiatul de cartier la doctorul in drept international, de la cercetatorul anonim la prim-ministrul si prezidentiabilul anului 2004. Ajuns in varful carierei sale, constata ca un vaporean cu comportament de Ferentari ii ia fata cu viteza gandului.

De aceea, indiferent de ce-i vor spune apropiatii, este posibil ca, in campanie, Nastase sa-si mai iasa din pepeni si sa-si dea pe fata resentimentele, chiar daca fiecare prestatie de acest gen va insemna un procent in minus in sondaje.

Dincolo de trairile sefului de partid, se pare, la o prima vedere, ca PSD s-a impacat cu gandul intrarii primarului Capitalei in competitie si priveste cu detasare cursa prezidentiala. Ca un dat al vietii, dupa ce Iliescu l-a avut in ceafa ani de zile pe Corneliu Vadim Tudor, istoria se repeta cu Adrian Nastase, care il are acum pe Traian Basescu.

In spatele vorbelor linistite, ramane ingrijorarea. Theodor Stolojan era un candidat comod, cu o evolutie liniara, previzibil si usor de combatut, cu care discutia s-ar fi cantonat strict in zona programelor.

Cu Traian Basescu, lucrurile stau exact invers. Mai mult, stilul sau de a-si face campanie in media a fost intotdeauna spumos, plin de imaginatie si a prins la toate categoriile de varsta, mai ales in mediul urban. In plus, la locale, Basescu a dovedit ca poate avea si o prestatie eleganta, cu conditia sa nu fie obligat sa stea intr-un asemenea rol mai mult de doua ore.

Ceea ce ingrijoreaza insa cel mai tare este magnetismul pe care Basescu il are la electorat.

Cu tot aspectul lui neconformist - o privire de pirat la panda, sapte fire de par peste teasta goala, cu mersul intotdeauna spre dreapta, ca si cand l-ar bate vantul din laterala stanga - Basescu este capabil sa adune in jurul sau multimi pe care doar Ion Iliescu ar reusi sa le atraga la o simpla aparitie.

"Degeaba aduna oamenii, asta nu inseamna ca acestia il vor si vota", spun pesedistii, convinsi ca electoratul, dupa ce il va vedea pe viu pe Traian Basescu, ii va da votul lui Adrian Nastase, care "e mai potrivit sa reprezinte Romania".

Rationamentele logice nu au prea mari sorti de izbanda in lupta Nastase-Basescu, care va fi una strict emotionala. Dovada este reactia populatiei care s-a inghesuit inca din prima zi pentru a-l sustine cu semnaturi pe Basescu.

In Arad, Brasov, Galati, Oradea s-au format cozi la listele pentru Basescu, iar in Bucuresti, orasul care ar trebui sa fie revoltat ca poate ramane fara primar la sase luni dupa locale, in sectorul 3, s-a batut recordul absolut: 10.000 de semnaturi intr-o singura zi.

In mod paradoxal, abia acum, dupa retragerea lui Stolojan, batalia politica se cristalizeaza ca o confruntare ascutita putere-opozitie si pe palierul prezidential, nu doar parlamentar. Intr-un fel, se reia batalia simbolurilor, la fel ca in '96.

Este greu de previzionat un final, pentru ca si atunci s-a votat pentru schimbare, dupa o perioada relativ calma. Revenirea lui Iliescu la partid poate sa ajute formatiunea pentru Parlament, dar mai putin pe Adrian Nastase, al carui drum spre Cotroceni inseamna, in primul rand, o evolutie la individual compus.