O misiune europeana a inceput, ieri, o vizita de documentare de doua zile pe bratul Chilia, in zona canalului Bastroe. Prezenta europeana in Delta este rezultatul unei reuniunii internationale organizate de Romania la Geneva, la sfarsitul lunii septembrie.

Reprezentantii unor organizatii internationale neguvernamentale importante vor evalua la fata locului impactul ecologic al constructiei, dupa ce Romania a sesizat forurile internationale despre pericolul pe care il reprezinta canalul Bastroe pentru fauna din Delta.

De asemenea, autoritatile romanesti sunt nemultumite de faptul ca tara vecina nu s-a consultat cu Bucurestiul in aceasta chestiune si a inceput constructia canalului, mizand pe efectul faptului implinit. Romania respinge aceasta atitudine si a cerut in nenumarate randuri tarii vecine sa opreasca lucrarile la canal pana la realizarea unui studiu independent privind impactul ecologic.

Starea de tensiune a ajuns la cote inalte luna trecuta, cand Ucraina si-a plasat balizele de frontiera in apele teritoriale romanesti. Atunci, Bucurestiul a decis sa discute cu expertii ucraineni fiecare detaliu tehnic al canalului Bastroe, pana la sosirea in zona a reprezentantilor Comisiei.