Presedintele SUA, George W. Bush, candidatul republican la prezidentialele din noiembrie, este preferat in continuare de alegatorii americani dupa dezbaterea televizata de joi seara in compania rivalului sau democrat, John Kerry.

Un sondaj realizat in perioada 1-3 octombrie de Washington Post si ABC News si dat publicitatii ieri il crediteaza pe Bush cu 51 la suta din voturi, comparativ cu Kerry, cotat cu 46 la suta. Totusi, doua treimi dintre americani considera ca John Kerry a castigat prima dezbatere televizata.

De altfel, in randul alegatorilor inscrisi pe liste, avansul de care dispune actualul presedinte in fata contracandidatului sau s-a micsorat de la 7 la 3 la suta.

Bush ramane preferatul alegatorilor in ceea ce priveste combaterea terorismului iar 51 la suta dintre subiectii sondajului cred ca acesta dispune de un "plan clar" pentru Irak (cu 4% mai putini decat inaintea dezbaterii).

Un nou "duel" televizat, de asta data intre aspirantii la postul de vicepresedinte, s-a incheiat nedecis marti seara, desi republicanul Dick Cheney si democratul John Edwards s-au atacat virulent.

Cheney, care a justificat interventia in Irak prin prisma "razboiului global impotriva terorismului", a fost contrazis de Edwards, in opinia caruia administratia Bush a cautat sa induca in eroare populatia pe tema presupusei legaturi intre atentatele din 11 septembrie si Saddam Hussein.

Candidatul democrat s-a referit la contractele de miliarde de dolari acordate concernului Halliburton, in fruntea caruia se afla odinioara Dick Cheney.

Acesta din urma nu s-a lasat mai prejos si a ironizat absentele lui John Edwards de la sedintele Senatului, subliniind ca democratul a lipsit de la "dezbateri cruciale" pe tema impozitelor sau a reformei medicale