Comisia care a examinat cererea de eliberare conditionata a lui Mark Chapman, cel care l-a asasinat pe John Lennon, a decis, marti, respingerea acesteia, pentru a treia oara, relateaza agentiile de presa internationale. In urma unei discutii cu Chapman, care a executat 24 de ani din pedeapsa pe viata pe care a primit-o, comisia a respins cererea de punere in libertate conditionata.

"Decizia este motivata de intentiile extrem de rauvoitoare pe care le-ati manifestat in momentul crimei, cand ati tras de mai multe ori asupra tintei, John Lennon", a scris comisia.

De asemenea, respingerea cererii a fost motivata si prin faptul ca i-a provocat sotiei lui John Lennon, Yoko Ono, o dubla suferinta: una legata de faptul ca viata partenerului ei a fost curmata, iar cea de-a doua legata de faptul ca a fost martora unei asemenea orori.

In prezent in varsta de 49 de ani, Chapman a fost condamnat la inchisoare pe viata dupa ce l-a impuscat de cinci ori pe Lennon, la New York, chiar la intrarea in apartamentul sau din Dakota Building, pe 8 decembrie 1980. Chapman, caruia i-a fost refuzata pentru a treia oara eliberarea conditionata, va putea solicita din nou acest lucru in octombrie 2006.

Comisia a apreciat "dosarul disciplinar pozitiv" al lui Chapman, inchis la penitenciarul de maxima securitate, Attica, din statul New York, dar a apreciat ca eliberarea sa ar fi in contradictie cu legea. Ono s-a adresat comisiei intr-o scrisoare in care preciza ca se opune eliberarii lui Chapman, care "ramane in continuare o amenintare la adresa fiilor lui Lennon, Sean si Julian".

"In plus, eliberarea sa ar aduce cu sine cosmarul, haosul si confuzia cumplitei zile de 8 decembrie", mai scrie Ono. De asemenea, admiratorii legendarului Beatles s-au mobilizat impotriva unei decizii favorabile, reusind sa stranga circa 3000 de semnaturi pentru sustinerea pozitiei lor.

Si de la Londra, Julia Baird, sora lui Lennon, a avertizat ca "nu exista nici o indoiala ca daca Chapman iese din inchisoare, cineva va incerca sa-l omoare". Daca ar fi trait, el ar fi implinit sambata 64 de ani.

In ziua asasinatului, cu cateva ore mai devreme, Lennon ii daduse lui Chapman un autograf pe LP-ul sau "Double Fantasy".

In declaratiile date anchetatorilor, criminalul, pe atunci in varsta de 25 de ani, afirma ca a auzit voci care i-au ordonat sa-l omoare pe muzician. Asasinul sustine ca problemele sale psihice s-ar fi rezolvat cam dupa sapte-opt ani de la uciderea lui Lennon.

"Nu simteam nici cea mai mica emotie. Nu simteam nici ura. Nu simteam nimic. Doar moartea care pusese stapanire pe mintea mea. Totul era invaluit in liniste pana la aparitia sa. S-a uitat la mine...

si a trecut mai departe, moment in care am inceput sa aud iar si iar: "fa-o, fa-o, fa-o daca vrei sa-ti vezi visul cu ochii, daca vrei sa devii cineva", povestea Chapman, in urma cu aproape 24 de ani.

El nu si-a negat nici o clipa fapta si nici macar nu a fugit de la locul crimei sale. Oricum, nu avea motive sa mai faca asa ceva pentru ca obtinuse ceea ce isi propusese: sa devina cineva.

Specialistii sunt de parere ca daca Lennon nu ar fi fost una dintre cele mai influente personalitati ale secolului XX, Chapman ar fi avut mult mai multe sanse sa fie eliberat pentru buna purtare.