Dupa ce zece state s-au alaturat Uniunii Europene anul acesta, iar Romania si Bulgaria sunt pe cale sa adere in 2007, multi membri cu vechime se vor vedea ramasi fara "grasele" contributii europene de care beneficiau pana acum.

Unele state membre ale Uniunii Europene au cateva motive legitime sa strambe foarte putin diplomatic din nas in directia nou-venitilor. Asa au fost primite cele zece tari care au aderat anul acesta, si probabil ca Romania si Bulgaria vor avea parte de un tratament asemanator in 2007.

Principala sursa de nemultumire pentru tari cum sunt Spania, Portugalia sau Grecia este ca "portia" lor de fonduri comunitare se va reduce in favoarea proaspetilor membri.

In situatia cea mai ingrata este Spania, pentru care epoca in care primea miliarde de euro de la Bruxelles ia sfarsit. Spania va ramane principalul beneficiar al fondurilor comunitare pana in 2006, an in care cadrul financiar al UE, in prezent in vigoare, nu va mai fi valabil.

De anul viitor va fi randul celor zece state nou-membre sa isi ia partea leului. Spania va parasi clubul tarilor sarace pentru a intra in cel al tarilor bogate. Asta insa numai in statisticile europene.

Aceasta schimbare de statut nu este legata doar de sosirea in clubul comunitar a celor zece state noi mai putin dezvoltate. Ea decurge, de asemenea, in urma succesului politicii de coeziune a UE. Astfel, venitul spaniol pe cap de locuitor, care atingea 69% din media comunitara in 1986, a ajuns la 84% in 2003.

In cursul acestei perioade, Spania a fost principalul beneficiar al fondurilor UE. Madridul a primit ajutoare echivalente cu 25% din plicul total destinat tarilor membre. Acest sprijin comunitar reprezenta o crestere anuala medie echivalenta cu 1% din PIB-ul spaniol, adica 56,2 miliarde de euro pentru perioada 2000-2006.

Acum, Spania nu mai este tara europeana insuficient dezvoltata fata de media din UE, asa cum era in urma cu aproape 20 de ani. Sosirea noului grup de state membre o transforma intr-o tara mai bogata, in termeni relativi.

Cu toate acestea, Spania nu va fi exclusa automat din grupul tarilor care ar putea sa beneficieze de resursele fondului de coeziune. Doar statele membre al caror PIB este mai mic de 90% din media UE pot, in sfarsit, sa primeasca aceste ajutoare destinate sa finanteze proiecte cu privire la mediu sau la infrastructurile de transport.

Dar nu este tot: incepand din 2007, majoritatea comunitatilor autonome spaniole vor inceta sa aiba dreptul la ajutoarele refuzate regiunilor, asa-zis "obiectiv 1", al caror venit pe cap de locuitor este inferior fata de 75% din media europeana.

Pana in prezent, zece din cele 17 regiuni spaniole ar putea sa beneficieze de acestea. Incepand din 2007, ele nu vor mai fi decat patru.