FED, Banca Centrala a Statelor Unite si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au organizat o seara culturala, la sediul FED, gazda serii fiind Alan Greenspan, socotit in America si in toata lumea „parintele dolarului“. Rostind cuvantul de deschidere, Greenspan a spus ca se bucura sa fie impreuna cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Pentru ca impreuna au gandit aceasta seara, impreuna au pregatit-o si, acum, in prezenta atator personalitati ale Finantelor de pe tot globul, impreuna culeg aplauzele.

La deschiderea Expozitiei de arta romaneasca au mai participat ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, si alti membri ai delegatiei tarii noastre, alaturi de guvernatori, ministri ai Finantelor din toata lumea, experti financiari, personalitati ale lumii finantelor si culturii din Statele Unite.

Au fost prezentate piese de Brancusi, Paciurea, Luchian, Grigorescu, Andreescu, toate selectionate de decoratorul Muzeului FED din Muzeele de arta din Bucuresti, Sibiu si Craiova. Seara romaneasca din aceasta toamna a fost proiectata inca din 2000. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, indeplinind atunci un mandat de premier de 12 luni, a facut o vizita la Washington.

Printre personalitatile americane cu care s-a intalnit a fost si Alan Greenspan. Presedintele FED i-a spus: „Cred ca o seara culturala romaneasca la Banca Centrala a Americii ar avea succes”. Asa s-a nascut proiectul, BNR angajandu-se activ in realizarea lui.

Ideea unor seri culturale dedicate unei singure tari, in timpul desfasurarii sesiunii de toamna a FMI si Bancii Mondiale, s-a nascut inca de acum zece ani. De atunci, an de an, toamna, cand la Washington se intalnesc toti marii finantisti ai lumii, la FED are loc o seara culturala nationala.