In cadrul unei conferinte de presa incendiare, ce a avut loc, ieri, Andrei Plesu si-a anuntat demisia din Colegiul CNSAS. El si-a motivat gestul prin votul dat de alti patru membri ai Colegiului - Gheorghe Onisoru, Csendes Ladislav, Viorel Nicolescu si Constantin Buchet -, vot in urma caruia CNSAS a decis ca liderul PRM, C.V. Tudor, nu ar fi colaborat cu Securitatea.

In semn de solidaritate cu Andrei Plesu, si-a anuntat demisia si Mircea Dinescu. Cei doi, impreuna cu Horia-Roman Patapievici si Claudiu Secasiu (votul celor patru, in favoarea variantei ca C.V.

Tudor ar fi fost „colaborator voluntar” al Securitatii, a fost „batut” de optiunile celorlalti patru, cea al lui Onisoru valorand dublu, el fiind presedintele Colegiului), au prezentat, ieri, in cadrul conferintei de presa, mai multe dovezi din care rezulta ca Vadim a fost colaborator activ al Securitatii.

Din lungul pomelnic prezentat de cei patru, amintim doar propunerile facute de Vadim unor oficiali ai Securitatii de inlaturare din functii a unor redactori-sefi si redactori ai unor publicatii literare, considerati „disidenti”, sau de infierare a unor ziaristi pentru ca nu i-au dedicat ode „tovarasului”.

Patapievici a declarat ca, de cand se afla la CNSAS, nu a vazut delatiuni atat de brutale cum sunt cele facute de Vadim. In schimb, presedintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru, a declarat ca liderul PRM nu a facut politie politica, ci a intocmit note de conversatie. Demisia celor doi membri ai CNSAS va avea efecte extrem de grave. Practic, se va bloca definitiv activitatea Colegiului CNSAS.

Colegiul nu va mai avea cvorum de lucru, acesta fiind de opt persoane. La ora actuala, exact atatia membri mai exista in Colegiu, iar doi dintre cei propusi de PSD - Aurel Pricu si Nicolae Chiritescu - nu se mai prezinta de peste un an la sedintele Colegiului. „Probabil ca ei vor primi ordin sa revina la sedinte, pentru a reactiva cvorumul.

In acest caz, eu ma voi autosuspenda si tot nu va exista cvorum”, ne-a declarat Horia-Roman Patapievici. In aceasta situatie, CNSAS va functiona normal, investigatorii isi vor continua activitatea, audierile vor avea loc, dar nu se vor putea emite decizii ale Colegiului.

Acest lucru inseamna ca la cunostinta opiniei publice nu va mai ajunge nici o informatie oficiala privind activitatea de deconspirare a fostilor securisti care au facut politie politica si a fostilor turnatori sau colaboratori ai Securitatii.

Se poate spune fara echivoc - asa a reiesit si din conferinta de presa - ca demisiile lui Plesu si Dinescu si eventuala autosuspendare a lui Patapievici reprezinta o forma suprema de protest fata de modul in care anumiti colegi de-ai lor din Colegiu actioneaza la comanda politica a Puterii si pun bete in roate deconspirarii celor care au facut politie politica.

PNTCD, PNL si UDMR - partide care i-au propus in CNSAS pe Nicolescu, Onisoru si Csendes - au reactionat diferit dupa votul de acum cateva zile: PNTCD l-a „renegat” pe Nicolescu, PNL, conform unor surse, se va dezice de Onisoru, iar conducerea UDMR il va „intreba” pe Csendes de ce a votat pro-Vadim.

Lucian Gheorghiu - COTIDIANUL