Guvernul a analizat in sedinta de joi continutul raportului de tara al Comisiei Europene in privinta progreselor facute de Romania in vederea integrarii.

Sedinta a fost condusa de presedintele Ion Iliescu.

Presedintele Iliescu a declarat ca aprecierea venita din partea Comisiei Europene este rezultatul unor eforturi colosale facute de Romania.

Ion Iliescu a subliniat ca a fost depasita „faza de declin in economia nationala (…) si iata suntem la al cincilea an de crestere economica continua, sistematica, element apreciat si de Comisia Europeana, in conditii de imbunatatire a indicatorilor macroeconomici.”

Presedintele Iliescu a declarat ca, indiferent de rezultatul alegerilor, trebuie continuate eforturile pe care integrarii in urmatorii doi ani, cand Romania intra intr-o faza de monitorizare.

„Sigur, noi nu suntem aici intr-o competitie electorala, si intr-o adunare electorala, sigur ca este bine sa se asigure continuitate. Ce inseamna acest lucru, asta o sa judece si electoratul, dar este important sa nu mai intram intr-un nou moment de ruptura, cum s-a intamplat in 1996 care ne-a impins iarasi inapoi.”- a declarat Ion Iliescu.

La randul sau, premierul Adrian Nastase i-a criticat pe cei care ”vorbesc despre economia de piata, despre criteriul economiei functionale de piata ca despre un criteriu politic”.

Primul ministru a declarat ca „acest criteriu se bazeaza pe sute de analize, privind criterii si microcriterii de natura economica neavand nici un fel de legatura cu componenta politica”.