Procurorii Parchetului Judecatoriei sectorului 4 Bucuresti s-au autosesizat in legatura cu moartea celor trei pacienti de la Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar - Arseni", ca urmare a infectarii cu virusul meningitei. S-au inceput cercetarile pentru infractiunea de ucidere din culpa.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Inaltei Curti de Justitie, procurorii ancheteaza impreuna cu lucratori ai sectorului 4, pentru a stabili daca moartea celor trei pacienti a avut drept cauza o culpa medicala.

"Comisia de control a concluzionat: Mentinerea sterilitatii materialului folosit a fost incorecta."

S-au limitat vizitele si internarile

In locul prof. dr. Vlad Ciurea, a fost numit director interimar dr. Ferry Stoica, neurochirurg si director general adjunct medical in mandatul trecut, la Spitalul Bagdasar.

Potrivit Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB), in ceea ce priveste masurile luate in cazul celor intamplate la Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar – Arseni" din Capitala, miercuri, la sediul spitalului s-a stabilit, de catre reprezentantii acesteia si de directia spitalului, ca, in intervalul 4-7.10.2004, sa aiba loc un program etapizat de dezinfectie.

De asemenea, cu incepere de azi, s-a dispus limitarea spitalizarilor si dirijarea cazurilor noi catre alte unitati de profil.

Despre aceste masuri, dr. Florin Bica, purtatorul de cuvant al spitalului vizat, ne-a declarat urmatoarele: "De astazi, potrivit masurilor oficiale luate, se vor limita vizitele, atat ca numar, cat si ca interval de timp. Se vor respecta cu strictete orele de vizita, conform noului Regulament de Ordine Interioara, aprobat ieri. Mai exact, la un pacient poate veni doar un vizitator".

In saloanele curate, numai pacientii noi

Potrivit masurilor de prevenire, in "Bagdasar-Arseni", s-a dispus sistarea efectuarii mielografiilor (n.r., manevre chirurgicale prin care pacientul este injectat cu o substanta de contrast pentru vizualizarea maduvei spinarii). Concluziile Comisiei s-au referit la aceasta metoda invaziva folosita in sala de radiologie, suspectata de a-i fi infectat pe cei trei pacienti decedati.

Aceeasi Comisie de control a concluzionat, la finalizarea anchetei, ca instrumentarul propriu din sectia de ATI, lipsea, acesta fiind adus pentru fiecare bolnav din sectia unde a fost internat. O alta problema intalnita in cursul anchetei ministeriale a fost faptul ca la nivelul sectiilor s-a constatat un mod defectuos de pregatire si decontaminare a instrumentarului utilizat.

Dupa toate aceste masuri, potrivit dr. Bica, la Spitalul "Bagdasar-Arseni", va fi scos la concurs un post de medic epidemiolog, in cadrul SPCIN.