Andrei Plesu si Mircea Dinescu si-au anuntat, ieri, demisiile din Colegiul CNSAS. Horia Roman Patapievici a spus ca va mai ramane in Colegiu pana dupa alegeri.

Gestul lor vine dupa "votul istoric" - cum a fost denumit de cei trei - in urma caruia Corneliu Vadim Tudor a primit certificat de buna purtare din cartea CNSAS, desi documentele puse la dispozitie de SRI certifica, in opinia lor, faptul ca liderul PRM a facut politie politica.

"De patru ani de zile de cand sunt in Colegiu nu am vazut delatiuni atat de brutale, de enorme, ca acestea facute de Corneliu Vadim Tudor", a spus Andrei Plesu, inainte de a-si anunta demisia. "Sunt cele mai tari texte de politie politica studiate de noi", a completat Mircea Dinescu.

In sprijinul afirmatiilor lor, demisionarii au dat citate din dosarul de securitate al acestuia primit de la SRI. In documentele respective, C.V. Tudor ii acuza pe mai multi scriitori, printre care Octavian Paler, Andrei Plesu, Nicolae Manolescu, ca, prin opera lor, promovau actiuni importiva statului comunist. "C.V.

Tudor si Eugen Barbu ii spuneau lui Iulian Vlad, in cadrul unei discutii avute la sediul revistei "Saptamana", ca trebuie dizolvate echipele de disidenti de la unele publicatii literare", a mentionat H.R. Patapievici, citand dintr-un document pus la dispozitie de SRI.

El a precizat faptul ca Vadim Tudor facea parte din randul acelor colaboratori recompensati de Securitate pentru serviciile aduse. "Pentru mine, Vadim este un caz unic, un caz special: spre deosebire de alti oameni care au facut politie politica, el practica delatiunea din propria initiativa.

Se duce el la generali, se duce el la Ceausescu, nu lucreaza cu maruntisuri, face delatiunea direct la varf. Iar delatiunile sale au avut consecinte. Nu poate sa vina sa spuna: "Da, dom'le, am lucrat cu Securitatea, dar n-am facut nici un rau la nimeni"". Eu, personal, am avut de suferit din cauza delatiunilor lui Corneliu Vadim Tudor", a afirmat Andrei Plesu.

"I-am rugat pe colegii mei sa nu-mi urmeze gestul, sa nu-si dea demisiile. Ei sunt mai tineri, eu am obosit. Mi-a ajuns mizeria umana de care am dat in acesti patru ani de zile, contactul cu atat de multe comportamente nedigerabile. Nu ma mai tine ficatul. Nu mai pot sa stau alaturi de un mecanism care a functionat la modul in care s-a votat marti".

Mircea Dinescu si-a anuntat si el demisia, "din solidaritate fata de Andrei Plesu si de scarba". Claudiu Secasiu, care a votat, marti, alaturi de cei trei scriitori, a anuntat ca va ramane in continuare in CNSAS, "pentru a mai exista o voce a Opozitiei in Colegiu".