Candidatul Aliantei D.A. la presedintie, Traian Basescu, are deja numarul de semnaturi necesare pentru intrarea in cursa pentru Cotroceni, afirma Vasile Blaga, vicepresedinte al PD. Practic, semnaturile au fost strinse intr-o singura zi, campania de colectare a lor incepind de marti seara. Conform lui Blaga, echipele de militanti din campania lui Basescu au strins, pina miercuri seara, 220.

000 de semnaturi, in timp ce numarul necesar pentru inscrierea candidaturii este de 200.000, potrivit Legii electorale. “Numai in Bucuresti am strins deja 60.000”, spune Blaga.

In Capitala, cei mai multi militanti insarcinati cu stringerea de semnaturi puteau fi vazuti, ieri, la statiile de metrou de la Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana si Piata Victoriei.

Unii in corturi “decorate” cu ardei iuti (simbolul campaniei lui Basescu din alegerile locale), altii cu masute, iar cei mai multi “pietoni”, trecind printre trecatori si rugindu-i sa semneze pentru Basescu. Cel mai mare succes il au militantii care ii “pindesc” pe potentialii semnatari la gurile de metrou de la Universitate.

“Am venit de doua-trei ore si am deja peste 300 de semnaturi”, spune unul dintre ei, fluturind demonstrativ foile pe care trecatorii isi consemneaza adeziunea pentru Basescu. In capatul opus al statiei de metrou, un alt militant spune ca are deja peste 400 de semnaturi.

Tot linga iesirea de la metrou e si un voluntar al Actiunii Populare, care stringe semnaturi pentru prezidentiabilul acestei formatiuni, Marian Milut. Pare usor dezamagit - pe foaia sa nu sint decit 18 semnaturi. “Merge prost”, spune el cu tristete.

La Unirii, si “recolta” pentru Basescu e mai slaba: “N-am decit vreo 60 de semnaturi, dar sint doar de vreo ora”, spune o voluntara. La Romana merge ceva mai bine - un militant mai in virsta spune ca are deja 500 de semnaturi. “Ieri am facut peste 3.000”, adauga fericit acesta.

Mii de semnaturi in citeva ore

Campania de stringere de semnaturi pentru Basescu a inceput in forta si in tara. La Sibiu, cele 30 de centre cu listele de sustinere au fost deschise ieri dimineata, iar in citeva ore peste 10.000 de oameni isi depusesera semnaturile. La Galati, in cursul zilei de miercuri au semnat peste 3.000 de sustinatori ai lui Basescu. La Gorj, Alianta a strins peste 2.000 de semnaturi in citeva ore.

La Iasi, presedintele filialei PD, Dan Cirlan, a estimat ca, in cursul zilei de miercuri, semnasera peste 5.000 de oameni. Potrivit reprezentantilor Aliantei din Cluj-Napoca, pina acum au fost strinse 3.500 de semnaturi, iar la Hunedoara, pina ieri dupa-amiaza, voluntarii Aliantei au adunat aproximativ 4.000 de semnaturi.