Marian Iancu, patronul RAFO, a cumparat Caromul lui Tender si ajunge cel mai dator om de afaceri din Romania: aproape 14.000 de miliarde (424 de milioane de dolari), bani care trebuie dati statului. Varianta conversiei acestor datorii in actiuni ale statului la RAFO si Carom devine din ce in ce mai probabila.

Balkan Petroleum (BKP), actionarul majoritar al rafinariei RAFO Onesti, a cumparat pachetul majoritar de actiuni detinut de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender la societatea Carom Onesti. Anuntul a fost facut ieri de deputatul liberal Marin Anton (foto), care este si consilierul (de fapt vocea) presedintelui BKP, Marian Iancu, personaj nu mai putin controversat si apropiat al PSD.

Anton nu a vrut sa precizeze care a fost valoarea tranzactiei, iar, pana la inchiderea editiei ziarului nostru, Tender a fost de negasit.

Statul, actionar majoritar

Dupa cum se stie, RAFO se afla in procedura de reorganizare judiciara si faliment. Societatea are datorii de circa 8.000 de miliarde de lei catre Ministerul Finantelor, care este, de altfel, si principalul creditor al societatii.

Se stie deja intentia celor de la RAFO, materializata si prin programul de reorganizare pe care l-au realizat, de a nu plati si de a cere conversia acestor datorii in actiuni ale statului. De asemenea, un alt punct al planului de reorganizare era si fuziunea cu Caromul lui Tender, alt mare datornic al statului cu debite de 5.700 de miliarde.

Urma ca statul, in contul acestor datorii din care urma sa nu primeasca nici un leu, sa devina actionar la societatea rezultata din fuziunea celor doua companii, societate denumita "Compania Moldova".

Dupa ce Anton a anuntat ieri cumpararea de catre BKP a Carom-ului lui Tender, a reiterat ideea conversiei in actiuni a datoriilor celor doua companii, operatiune din care statul ar urma sa devina actionar majoritar la "Compania Moldova", cu 62%. Anton chiar a supralicitat: "Daca as fi creditor al RAFO n-as avea ce face.

Sunt multi bani, care nu pot fi recuperati", a spus el, dupa ce, cu cifre, a incercat sa demonstreze ca pentru oricine are de luat bani de la RAFO este de preferat sa accepte varianta conversiei datoriilor in actiuni, decat falimentul societatii. Pentru ca, in primul caz, ar avea de castigat mai multi bani, dar mai tarziu.

S-a luat sau nu decizia iertaciunii?

Painea si cutitul se afla in mana Ministerului Finantelor. Institutia va trebui sa decida daca este de acord cu planul de reorganizare propus de BKP (conversia in actiuni a datoriilor RAFO si Carom) sau falimentul rafinariei. Purtatorul de cuvant al ANAF (institutia subordonata Finantelor care se ocupa de strangerea datoriilor), Neculaie Plaiasu, ne-a spus ieri ca nu s-a luat inca nici o decizie.

Insa persista o intrebare care ne face sa credem ca decizia a fost luata: Este Marian Iancu un om de afaceri atat de inabil incat sa se lege la cap cu o societate care are de dat la stat 5.700 de miliarde (si care se afla si ea in executare silita de catre Finante) daca nu ar sti ca a fost luata deja decizia conversiei datoriilor? "Vocea" sa, liberalul Anton s-a jurat ca nu stie.

Din partea ANAF, Plaiasu ne-a spus ca Finantele vor lua decizia conversiei sau a cererii falimentului dupa ce planul de reorganizare al RAFO va fi prezentat spre aprobare judecatorului sindic de la Tribunalul Bacau, lucru care se va intampla la 13 octombrie.

BKP vrea acelasi tratament ca si Patriciu

Cei de la BKP spun ca statul n-are de ales si, daca vrea sa-si recupereze si datoriile, si sa mentina in viata si orasul Onesti, va trebui sa fie de acord cu conversia.

Mai ales ca cei de la BKP au dat si exemplul Petromidiei lui Patriciu, unde statul a fost de acord sa converteasca datoria de peste 600 de milioane de dolari in obligatiuni cu scadenta la zece ani, din care se alege in plus cu o dobanda de 60 de milioane de dolari. Anton a spus ca s-ar putea lua o decizie similara (conversia in actiuni) si la Rafo si la Carom.

Mai ales ca, spune el, performantele din ultimul an al rafinariei (de cand aceasta a fost cumparata de la Iacobov) arata ca aceasta este viabila. RAFO si-ar fi platit toate datoriile curente, achitand in aceasta perioada impozite si taxe in valoare de 8.000 de miliarde.

Dupa ce ar deveni actionar majoritar la o companie "curata", statul ar putea sa revanda actiunile (cei de la BKP au drept de preemptiune), operatiune care se va face peste doi ani.