Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a introdus, din luna martie a acestui an pana in prezent, la tribunalele competente, cereri de deschidere a procedurii de reorganizare judiciara si faliment pentru 2891 de societati comerciale. Dintre acestea, 52 de firme sunt mari contribuabili, cu obligatii bugetare in suma totala de 16.

935,7 miliarde lei, iar restul de 2839 sunt contribuabili mici si mijlocii, ale caror obligatii bugetare ajung la 8291 miliarde lei.

Suma destul de mare anuntata de ANAF este, totusi, mai mica decat a nou-infiintatei Platforme Moldova, formata din grupul de firme RAFO si Carom Onesti, care insumeaza creante de 600 milioane de euro. Este curios cum poate fi statul pentru unii muma si pentru altii ciuma.

Dar asta se intampla doar cand esti bun prieten cu vicepremierul Ioan Talpes si atunci nici ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, nici presedintele AVAS, Mihai Ursache, nu se pot opune unei fuziuni de deces (nu este greseala de tipar, doar nu poate fi numita aceasta fuziune una de succes).

Privind lista celor mai mari contribuabili, aflam ca pe primul loc se afla - cine se putea… RAFO, cu 7673,2 miliarde lei (firma condusa in prezent de Marian Iancu, seful firmei Balkan Petroleum), urmata, cu 870 de miliarde, de Atlas Gip Ploiesti, societate apartinand lui Ovidiu Tender.

Atlas Gip este firma lui Tender cu cele mari datorii, dupa ce omul de afaceri timisorean a vandut Carom, cu tot cu datoriile de 6000 de miliarde, proprietarului RAFO, Marian Iancu. In afara de Atlas Gip, Tender are datorii de cateva sute de miliarde, prin firmele Vulcan, Prospectiuni si Nuclearmontaj.

In ceea ce priveste societatile comerciale mari contribuabili, in afara de situatia prezentata mai sus, organele fiscale au declansat procedura de reorganizare judiciara si faliment si inainte de luna martie, pentru 73 de societati comerciale, care fac parte din grupul celor 549 de firme de stat monitorizate de Fondul Monetar International.

Mentionam ca, dupa aparitia, in luna mai 2004, a Legii nr. 149/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, echivalentul in lei al creantelor bugetare pentru care se poate solicita deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si faliment s-a diminuat de la 5000 de euro, cat era prevazut prin Legea nr.

64/1995, la 3000 de euro.