Acum stim sigur, Saddam nu avea arme de distrugere in masa in momentul invaziei. Insa si presedintele Bush si premierul Blair sunt in con tinuare convinsi ca decizia lor de a pleca la razboi a fost una justa, atitudine adoptata de altfel de liderul american in prima sa reactie directa la raportul comisiei de inspectori.

Presedintele Bush este nevoit sa recunoasca ca raportul intocmit de seful inspectorilor Charles Duelfer confirma concluziile predecesorului acestuia, David Kay, ca Irakul nu dispunea de arme de distrugere in masa in momentul invaziei.

Dar, adauga presedintele Bush, raportul Duelfer scoate la iveala noi date, importante, privind atitudinea sfidatoare a lui Saddam Hussein la adresa restului lumii, precum si intentia acestuia de a-si pune la punct arme neconventionale.

Si, mai important, a continuat presedintele Bush, comisia de inspectori pune in evidenta faptul ca Saddam incerca in permanenta sa pacaleasca pe toata lumea, folosind banii din programul petrol-contra-alimente ca sa mituiasca diverse guverne si firme straine, in scopul ridicarii sanctiunilor.

Pana la urma arsenalul neconventional al lui Saddam Hussein s-a dovedit a fi inexistent

Toate aceste elemente justifica actiunea militara, conchide liderul american:

"Pe baza informatiilor de care dispunem astazi, sunt convins ca am am fost indreptati sa trecem la actiune, iar America este mai sigura astazi, cu Saddam Hussein dupa gratii".

Presedintele Bush recunoaste acum ca o mare parte a datelor furnizate de serviciile de informatii au fost eronate, situatie care, spune el, trebuie clarificata.

Cum raportul vine cu doar cateva saptamani inaintea alegerilor prezidenatiale din Statele Unite, concluziile sale au atatat si mai mult spiritele.

Concluziile sale au fost imediat imbratisate de adversarul presedintelui Bush la alegerile prezidentiale, senatorul democrat John Kerry:

"Presedintele si vicepresedintele Statelor Unite sunt probabil ultimele persoane de pe planeta care nu vor sa accepte adevarul despre Irak. Domnule presedinte, americanii merita mai mult decat simple incercari de manipulare. Merita sa li se prezinte fapte, despre situatia reala, si nu argumente bine slefuite, incat sa se potriveasca cu o viziune preconceputa", spune Kerry.

Iar senatorul democrat Jay Rockefeller spune ca mii de oameni au murit pana acum in Irak, desi in realitate acesta nu a reprezentat niciodata o amenintare serioasa.

De partea sa, principalul aliat al liderului american, premierul britanic Tony Blair afirma ca accepta concluzia ca Irakul nu dispunea de arme de distrugere in masa, in momentul invaziei, dar, spune el, trebuie admisa si o alta concluzie a raportului Duelfer, si anume ca regimul sanctiunilor ONU nu dadea rezultate.

Iar primul ministru australian John Howard e si mai putin dispus la vreo concesie, spunand ca, in opinia sa, raportul nu schimba cu nimic situatia, si ca el personal nu are nici un motiv sa-si ceara scuze fiindca s-a alaturat coalitiei.