Reprezentantii asociatiilor ecologiste ucrainene, romanesti si internationale au fost intampinati in orasul Valkovo de o "contramanifestatie spontana", ecologistii fiind acuzati ca protejeaza interesele Romaniei. Mai mult decat atat, ucrainenii din Valkovo au strigat "Razboi Romaniei!".

Conform surselor ZIUA, atitudinea oamenilor simpli din Ucraina fata de Romania este una de agresivitate extrema, propaganda de la Kiev inducand in mintile oamenilor ideea ca Romania are un comportament agresiv.

Mai mult decat atat, ambasadorul extraordinar ucrainean, Natalia Zarudna, delegat tocmai pentru a risipi indoielile in privinta construirii canalului Bastroe a acordat un interviu extrem de acid in care acuza Romania de faptul ca a mobilizat comunitatea internationala impotriva Kievului, insa nu pomeneste nimic despre cele 11 conventii internationale pe care Ucraina le-a incalcat prin saparea

canalului Bastroe. (George DAMIAN)

Forumul organizatiilor ecologiste non-guvernamentale intrunit la Odessa in cursul acestei saptamani a oferit raspunsuri intrebarilor foarte clare puse de delegatia comitetelor internationale care au verificat situatia din partea ucraineana a Deltei Dunarii, ne-a declarat presedinta Centrului de Consultanta Ecologica Galati (CCEG), Petruta Moisi.

O parte din ecologistii care au participat la forumul de la Odessa s-au deplasat in cursul zilei de joi in orasul ucrainean Valkovo de pe bratul Chilia, unde au fost intampinati de o "contra-manifestatie" a localnicilor.

Locuitorii orasului Valkovo au afisat pancarte care acuzau organizatiile ecologiste ca protejeaza interesele Romaniei careia ii sunt aservite, ca Romania este responsabila de valva internationala starnita in cazul canalului Bastroe, iar comunitatea internationala protejeaza interesele Romaniei in detrimentul celor ucrainene.

Punctul culminant al acestei manifestatii comandate a fost atins in momentul in care au fost auzite voci care strigau "Razboi Romaniei!".

Reprezentantii organizatiilor ecologiste ajunsi in Valkovo au improvizat pancarte in semn de raspuns si au incercat sa intre in dialog cu localnicii. Desi in prima faza locuitorii din Valkovo au recurs la atacuri verbale extrem de dure, pana la urma s-a putut ajunge la o forma de dialog.

In ciuda argumentelor pentru protectia mediului prezentate de reprezentantii ecologistilor, locuitorii din Valkovo nu au vrut sa abordeze in acest dialog improvizat decat partea economica a problemei, nevrand sa auda de o eventuala ruta alternativa.

Dupa aceste "negocieri" ad-hoc, delegatia ecologistilor a reusit sa strabata distanta pana la estuarul Bastroe unde au avut ocazia sa priveasca in direct desfasurarea in continuare a lucrarilor ucrainene.

Presedinta CCEG, Petruta Moisi, ne-a relatat ca "in acest moment printre oamenii simpli din Ucraina se manifesta o agresivitate deosebit de intensa fata de Romania".

Petruta Moise ne-a precizat ca "toata intrarea in Marea Neagra de pe canalul Bastroe este blocata de utilajele firmei germane Moebius si m-am inspaimantat cand am vazut cu cata impertinenta se construieste intr-o rezervatie naturala". Presedinta CCEG a mai declarat ca "in ceea ce acum cinci ani autoritatile ucrainene prezentau drept raiul pasarilor, acum se construieste cu nerusinare".

Rezolutia adoptata de organizatiile de mediu a fost inaintata ieri Comisiei Internationale de ancheta sosite in Ucraina. Din aceasta comisie, creata sub auspiciile Comisiei Europene fac parte reprezentanti ai UNESCO si ai secretariatelor permanente ale Coneventiilor ONU de la Espoo si Ramsar si cei ai Conventiei pentru fluviul Dunarea.

Bastroe - o amenintare la adresa mediului

Reprezentantii a 41 de organizatii ecologiste din europene, ucrainene si ruse, s-au reunit miercuri la Odesa in cadrul unei conferinte de mediu si au lansat un apel la adresa autoritatilor de la Kiev cerandu-le sa opreasca definitiv lucrarile de amenajare a canalului Bastroe si sa inchida tronsonul de canal inaugurat in urma cu o luna, tronson care strabate Rezervatia naturala a biosferei aflata

in patrimoniul UNESCO, Delta Dunarii.

Intr-o rezolutie adoptata in urma participarii la forumul pe teme de mediu, autoritatile ucrainene sunt chemate sa opreasca definitiv navigarea pe tronsonul care traverseaza zona protejata si sa "efectueze o expertiza ecologica independenta in Delta Dunarii". Constructia acestei cai navigabile, al carei prim tronson a fost inaugurat in august a.c.

si care va fi finalizata in intregime in 2005 "este periculoasa pentru mediu", cei prezenti la intrunire atragand atentia asupra "disparitiei coloniilor de pasari" alungate de lucrarile de amenajare a canalului.

Un reprezentant austriac din partea Fondului Mondial pentru Natura (WWF), Ulrich Eichelmann, a declarat ca organizatia pe care o reprezinta a propus Comisiei Europene sa "acorde compensatii Ucrainei pentru toate pierderile pe care le presupune pentru aceasta tara neexploatarea canalului" navigabil spre Marea Neagra.

In schimb, a mai afirmat el, Kievul ar putea "sa aleaga o noua cale pentru canal, intr-o directie care sa nu prezinte atatea pericole pentru mediu".

Proiectul canalului Bastroe a fost considerat inca de la inceput o amenintare pentru mediu de catre Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii, Fondul Mondial pentru Natura si mai ales de catre Romania care isi imparte cu Ucraina Rezervatia Naturala a Deltei Dunarii.

Inscrisa inca din 1991 in Patrimoniul mondial al UNESCO, Delta Dunarii ofera adapost pentru peste 300 de specii de pasari si 90 de specii de peste, dintre care multe sunt rare sau pe cale de disparitie.

Ecologistii ucraineni protesteaza

Uniunea Internationala Social Ecologica, filiala din Odessa (UISE), Coalitia Ucraineana pentru Natura Salbatica (CUNS) si World Wild Found (WWF) au lansat un apel pentru aflarea adevarului despre ceea ce se intampla in Delta Dunarii, la care se raliaza si Initiativa Civica Romana - Comitetul pentru Delta, din care fac parte ziarul ZIUA si Asociatia Civic Media.

Apelul lansat de organizatiile mentionate mai sus cere comisiei internationale care s-a aflat in Delta Dunarii "sa foloseasca aceasta ocazie pentru a spune adevarul si a salva rezervatia naturala Delta Dunarii - nu-i lasati pe oficialii ucraineni sa va insele!".

Sarcina echipei de experti internationali este sa verifice informatiile prezentate de guvernul Ucrainei intr-o scrisoare comisarului european pentru probleme de mediu, Margaret Wallstrom, ca si informatiile diseminate de oficialii ucraineni pe la diferite seminarii internationale.

In ciuda incheierii primei faze a construirii canalului Bastroe, comunitatea ecologistilor ucraineni si din restul lumii nu au abandonat speranta de a salva aceasta rezervatie unica. UISE, CUNS si WWF apreciaza ca saparea canalului Bastroe constituie "un prim pas realizat de oficialii corupti ai Ucrainei catre distrugerea totala a Deltei Dunarii".

In paralel cu inspectia comisiei internationale, cele trei organizatii amintite mai sus au participat saptamana aceasta la un forum pentru a analiza posibilitatile de salvare a Deltei Dunarii de la un dezastru ecologic.

UISE, CUNS si WWF au solicitat o intalnire cu expertii comisiei internationale pentru a sublinia opozitia ecologistilor ucraineni fata de proiectul Guvernului de la Kiev de a construi canalul Bastroe.

Kievul a ignorat solicitarile publice

UISE, CUNS si WWF sustin ca Guvernul ucrainean a ignorat toate solicitarile publice de conservare a rezervatiei Delta Dunarii si a lansat in schimb o campanie nationala si internationala de dezinformare pentru a apara prin orice mijloace un proiect ucigas.

Organizatiile citate sustin ca Ministerul Transporturilor din Ucraina disemineaza in mod cinic informatii false despre construirea canalului, prima minciuna fiind aceea ca nu este vorba de construirea unui nou canal, ci de repunerea in functiune a unuia mai vechi. UISE, CUNS si WWF sustin ca in estuarul Bastroe nu a existat niciodata un astfel de canal.

Cele trei organizatii citate mai condamna si atitudinea trimisului special al MAE ucrainean, Natalia Zarudna, care a dezinformat in mod constant comunitatea internationala in privinta construirii canalului Bastroe.

De asemenea, este condamnata si atitudinea ministrului ucrainean de Externe Konstantin Griscenko "care a gasit o modalitate excelenta de a cheltui fondurile publice ucrainene prin publicarea unui articol publicitar in cotidianul american Washington Post in care descrie canalul Bastroe ca fiind un mariaj intre economie si ecologie".