„Un Parlament curat“, ghidul integritatii morale a candidatilor pentru Senat si Camera Deputatilor, este aproape gata pentru a fi dat publicitatii. Numele celor pe care societatea civila nu ii recomanda alegatorilor este destul de mare, aproape 100, din mai multe partide.

Totusi, Societatea Academica Romana (SAR), principalul autor al proiectului, a mai acordat „o sansa“ celor in cauza.

Alina Mungiu a luat legatura cu conducerile partidelor respective si in urma discutiilor s-a ajuns la un „moratoriu“: „listele negre“ nu vor fi publicate decat in cazurile in care cei „patati“ vor fi anuntati oficial candidati pentru cele doua Camere ale Parlamentului.

Cei care se vor retrage sau vor fi retrasi de pe listele electorale nu vor aparea in documentul editat de SAR.

Cei mai putini „dalmatieni“ se regasesc la PNL – 7. Dintre acestia, nume cu greutate sunt – conform Mediafax - cele ale vicepresedintelui Paul Pacuraru – acuzat ca a facut afaceri printr-o firma de-a sa cu Parlamentul, Ioan Basgan (acuzat de trecut „securistic“), deputatul bacauan Gheorghe Valeriu, ieseanul Relu Fenechiu etc.

Conform precizarilor primite de la Bogdan Olteanu, membru in Comisia de Arbitraj a PNL, toti cei in cauza au primit in scris acuzatiile SAR si astazi acestia trebuie sa prezinte in scris dovezi care sa le clarifice situatia. Maine, in cadrul BEx al PNL, se va discuta situatia celor 7 si se va decide care dintre ei raman sau nu pe liste. „Trebuie sa-i ascultam si pe cei incriminati.

Exista suspiciuni in cazul unora ca acuzatiile reprezinta simple preluari de zvonuri. De exemplu, Ioan Basgan ne-a prezentat deja un document de la CNSAS care arata ca nu a facut politie politica. Documentul a fost trimis la SAR“, a afirmat Olteanu. PD are 12 candidati pe „banca acuzarii“ SAR.

Majoritatea acuzatiilor vizeaza afaceri si privatizari dubioase, traseism politic si colaborari cu Securitatea. Nume mai cunoscute: Octavian Bot, Valentin Iliescu („traseisti“), deputatul Teodor Cladovan (afaceri), deputatul Adrian Gurzau (datorii la stat) s.a. Si conducerea PD ii va lua la puricat pe cei 12 nominalizati.

Traian Basescu a declarat, ieri, ca printre cele 12 nume sunt si cateva care nu vor fi scoase de pe liste, pentru ca nu au probleme majore. „De exemplu, la Buzau, candideaza o doamna considerata traseista politic intrucat a trecut de la agrarieni la PNR si apoi la PD.

Explicatia in acest caz este ca aceste partide au fuzionat, pe rand, iar doamna respectiva a trecut de la unul la altul in acest fel“, a adaugat liderul PD.