Surpriza de proportii! Presedintele PNL, Theodor Stolojan, a revenit ieri in tara, de la Frankfurt, dupa ce a stat doar o saptamana la tratament, in strainatate.

MONICA IORDACHE, SILVIU SERGIU, DANA PICIU

Avionul care l-a adus pe Stolojan a aterizat pe Aeroportul Henri Coanda la ora 15:15. El a fost asteptat la aeroport de liderul PD Traian Basescu si de presedintele delegat al liberalilor, Calin Popescu Tariceanu. Acestia au venit special de la Cluj, unde Basescu isi facuse lansarea in cursa prezidentiala.

Presedintele PNL si-a petrecut saptamana de dupa retragerea din lupta pentru Cotroceni la Frankfurt, unde si-a facut analizele. Desi era asteptat de numerosi ziaristi, Stolojan a refuzat sa faca vreo declaratie presei si s-a aratat extrem de deranjat de prezenta acestora. El a spus doar ca "are o problema medicala si trebuie sa o rezolve".

Intrebat de ziaristi daca a tinut legatura in tara cu liderii celor doua partide, Stolojan a refuzat sa raspunda, ignorand total microfoanele si camerele de luat vederi indreptate spre el. Doar sotia sa, Elena Stolojan, a raspuns scurt: "Nu!".

NU SE SCHIMBA NIMIC. Liderul PD Traian Basescu nu a dorit sa faca nici un fel de comentariu in legatura cu revenirea colegului sau de Alianta. In schimb, Calin Popescu Tariceanu ne-a declarat ca intoarcerea lui Stolojan nu va modifica situatia din PNL.

"Aceasta reintoarcere nu va modifica pentru moment cu nimic situatia din partid", a spus Tariceanu, intrebat daca Stolojan isi va relua atributiile de presedinte. "Theodor Stolojan nu a emigrat. Daca se ducea la Brasov, era acelasi lucru", a mai spus Tariceanu. Potrivit unor surse, Stolojan s-ar fi dus la Predeal unde intentioneaza sa isi continue perioada de refacere.

In orice caz, aceleasi surse spun ca liderul liberal nu mai intentioneaza sa paraseasca tara. Jurnalul National a anuntat inca de vineri ca Theodor Stolojan doreste sa se intoarca in tara, surse liberale declarand ca acesta nu se poate rupe de viata politica.

Jurnalul National - 11 octombrie 2004

Theodor Stolojan, retras recent din cursa prezidentiala, s-a intors ieri in tara dupa o perioada de refacere in strainatate. El a revenit in tara ieri la ora 15.15, cu avionul de Frankfurt si a fost asteptat pe aeroportul Otopeni de Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. "Nu am nimic de declarat, am o problema medicala si trebuie sa o rezolv", a fost tot ceea ce a spus Stolojan.

De altfel, in ciuda problemelor pe care le-a avut, liderul liberal nu s-a deconectat de tot de activitatea politica. Liderul PD Traian Basescu a declarat sambata, la Oradea, ca in ultimele zile s-a consultat cu fostul presedinte liberal. Basescu nu a spus ce a discutat cu Stolojan.

El a explicat ca Stolojan "are inca nevoie de multa odihna si tratament, dar este mai bine decat in ziua in care si-a anuntat retragerea. Pe de alta parte, fostul presedinte PNL a continuat sa tina legatura, prin telefon, si cu o serie de membri ai conducerii acestei formatiuni politice. Totusi, ieri sotia liderului PNL a sustinut ca Stolojan nu a avut discutii politice cu Traian Basescu.

Theodor Stolojan a parasit tara in urma cu o saptamana, dupa ce a anuntat ca se retrage din cursa prezidentiala si din fruntea PNL din motive de sanatate. Ulterior, Traian Basescu a sustinut ca Theodor Stolojan a clacat psihic din cauza faptului ca a fost santajat de partidul de guvernamant.

Totusi, mai multi lideri liberali au precizat ca nu existau elemente reale pentru un santaj la adresa lui Stolojan si ca evolutia sanatatii sale a fost influentata de faptul ca a fost amenintat cu procese de membrii PSD pe care ii acuzase de coruptie. Unii lideri ai PNL sustin ca el este in continuare presedintele partidului.

Un articol de R. Georgescu, T. Petcu

Romania Libera - 11 octombrie 2004

"Nu am nimic de declarat. Am o problema medicala si trebuie sa o rezolv". Acestea au fost singurele cuvinte rostite, ieri, la intoarcerea din strainatate, de fostul co-presedinte al Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan. Liderul liberal plecase din tara in urma cu o saptamana, dupa ce isi anuntase retragerea din cursa prezidentiala invocand motive de sanatate.

"Din pacate, drumul meu spre cursa prezidentiala se incheie aici. (...) Starea mea de sanatate ma opreste din acest drum". Dupa aceasta declaratie, rostita pe 2 octombrie, Stolojan a refuzat sa dea orice alta explicatie. A facut-o insa partenerul sau politic, Traian Basescu.

A doua zi dupa plecarea lui Stolojan, Basescu detona "bomba", afirmand ca retragerea spectaculoasa a lui Stolojan din cursa pentru alegerile prezidentiale se datoreaza presiunilor si santajului venite dinspre partidul de la putere. "Cine va vrea mai multe detalii, le va avea de la Stolojan", a promis Basescu. In zilele care au urmat, declaratia - soc a fost intoarsa pe toate fetele.

Au aparut fel de fel de interpretari, s-au tesut scenarii, s-au conturat predictii. Dar toata lumea astepta ca personajul principal sa rupa tacerea.

Intoarcerea

Stolojan, impreuna cu sotia sa Elena, a revenit in tara ieri dupa-amiaza, cu o cursa de la Frankfurt. Avionul a aterizat pe Aeroportul international "Henri Coanda" in jurul orei 15:15. Aerogara gemea de ziaristi. Dar nu numai presa venise sa-l intampine pe fostul candidat, ci si capii Aliantei.

Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, inlocuitorul lui Stolojan in fruntea PNL, asteptau nerabdatori aterizarea aeronavei. Ca sa-si umple timpul, Basescu a baut o cafea, s-a intretinut amical cu niste scotieni chercheliti aflati in tranzit si a glumit cu ziaristii. Tariceanu se plimba cu telefonul mobil lipit de ureche.

"Am vorbit mereu la telefon", a spus Basescu intrebat fiind daca a tinut legatura cu Stolojan cat timp acesta din urma s-a aflat in voiaj. Liderul D.A. a adaugat ca l-a tinut la curent pe Stolojan cu evolutiile scenei politice romanesti "atat cat era necesar". In rest, "intrebati-l pe el".

Numai ca Stolojan, in momentul in care si-a facut aparitia in cadrul usilor glisante, a pus capul in pamant si lacat la gura. "Nu dam interviuri, de ce insistati?", a intarit Elena Stolojan refuzul sotului sau. Facandu-si loc printre reportofoane si camere de luat vederi, cei doi au traversat grabiti sala de asteptare. Afara ii asteptau Basescu si Tariceanu.

Au urcat cu totii intr-o masina si au pornit spre oras.

Dezvaluiri

Faptul ca Basescu l-a asteptat pe Stolojan la aeroport nu este surprinzator. In toate aceste zile, liderul PD a tinut legatura cu partenerul sau, tinandu-l la curent cu evenimentele politice. Dar marile decizii nu se pot lua prin telefon. Pentru ca, sustin surse confidentiale, in urmatoarele zile vom fi martorii unor noi mutari spectaculoase.

Stolojan va dezvalui public dublul santaj la care a fost supus, afirma sursele citate. Mai mult, el va spune numele unei persoane importante care a facut presiuni, la telefon, asupra sa, incercand sa-i forteze abandonul. Pe de alta parte, liderul PNL va aminti de zecile de procese care i se pregateau in urma afirmatiilor sale despre "dalmatienii" de la putere.

Pe contraatac, Stolojan va anunta ca ramane in politica, vizand un post de senator si chiar presedintia institutiei daca Alianta va castiga alegerile. Iar Alianta va continua in forta campania electorala, cu Basescu in prim-plan, sustinut puternic de Stolojan.

Ovidiu BANCHES

Ziua - 11 octombrie 2004