MISTERELE MASONERIEI -IN ADANCURILE ISTORIEI

Istoria oficiala atribuie Francmasoneriei o vechime de trei secole. Traditia masonica in schimb, ignorand aceasta cronologie "scurta", isi plaseaza inceputurile undeva intre mit si realitatea istorica. Legenda si vechile documente delimiteaza astfel existenta unui ordin ocult, considerat adeseori conducatorul din umbra al omenirii.

Chiar si la o privire grabita se observa ca denumirea generica de Francmasoni face trimitere la vechile confreerii de constructori care au existat, in vestul Europei, in cursul Evului Mediu. Este vorba, mai ales, de constructorii de biserici si catedrale, constituiti in asociatii profesionale, care isi transmiteau, de la maestru la ucenic, toate secretele meseriei.

Indiferent daca acesti spe-cialisti erau numiti "Franc-Macon" in Franta, "Freemason" in Anglia, "Freimaurer" in Germania ori "Liberi Muratori" in Italia, numele lor atrage atentia asupra a doua aspecte: faptul ca este vorba despre zidari (constructori) si faptul ca acestia erau liberi, adica nu erau obligati sa plateasca cele mai multe din darile specifice feudalismului.

VECHEA TRADITIE ROMANA. Istoricii considera ca asociatiile feudale de mestesugari erau urmasele directe ale "colegiilor" romane. La fel ca premergatoarele antice, ghildele si breslele specializate aveau o organizare deosebit de riguroasa.

Scopurile acestei organizari, urmarite cu strictete, erau atat pastrarea "secretelor meseriei", cat si elaborarea unei ierarhii riguroase, in care fiecare membru avea posibilitatea sa ocupe exact locul cuvenit, in conformitate cu maiestria sa profesionala. In corporatiile de constructori, treptele ce trebuia parcurse erau: "calfa", urmata de cea de "ucenic".

Dobandirea titlului de "maestru" reprezenta consacrarea deplina in cadrul ierarhiei. Transformate in grade de initiere, aceste "trepte" au fost pastrate si incluse si in ierarhiile masonice.

Scopurile avute in vedere de aceste organizatii profesionale se realizau mai usor in sanul unor societati inchise, unde transmiterea tainelor meseriei se facea in cadru solemn, a carui complexitate se apropia de rigoarea ritualului religios. Simbolurile specifice mestesugului erau ascunse de ochii profanilor sub imaginea simbolurilor biblice "contaminate" cu elemente ale unor credinte.

Aura de taina era completata prin folosirea unei vestimentatii specifice, care marca apartenenta la grup, a unor limbaje secrete, precum si a unor parole si semne de recunoastere utilizate atunci cand membrii "corporatiei" nu se cunosteau personal.

CALUGARII ZIDARI. In perioada de inceput, maestrii constructori aveau o situatie privilegiata, datorita stransei lor legaturi cu Biserica. Impresionantele catedrale gotice, ridicate in vestul Europei, au fost adevaratele embleme ale civilizatiei medievale.

Iar extraordinarele cunostinte de arhitectura ce trebuiau stapanite au facut din constructori niste veritabili savanti, fara de care nici unul dintre acele edificii impunatoare nu ar fi existat. Intr-o perioada in care majoritatea populatiei era analfabeta, singurii care stiau carte si erau in stare sa inteleaga si sa puna in practica subtila stiinta a arhitecturii erau chiar calugarii.

Astfel se face ca dintre ei s-au recrutat cei mai eficienti constructori de catedrale. In lucrarea "Francmasoneria, o noua viziune asupra istoriei lumii civilizate" (carte care care ne-a oferit o mare parte din informatiile pe care le folosim aici), autorii Radu Comanescu si Emilian M.

Dobrescu, specialisti care si-au dedicat ani buni din viata studierii istoriei ordinului Masonic, afirma: "Prima atestare certa privind capacitatea de organizare a breslei constructorilor ne-a parvenit inca din sec. X, cand regele englez Athelstan le-a oferit mari privilegii zidarilor liberi, iar fratele sau, Edwin, a ajuns chiar seful acestora (Mare Mester)".

In anul 926, organizatiile de constructori s-au intrunit in orasul York unde au alcatuit prima Constitutie profesionala. Incepand cu acea perioada, York-ul a devenit centrul traditional, emblema Masoneriei engleze. In anii care au urmat, titlul de "Mare Mester" s-a acordat unor personalitati importante din regatul britanic.

In anul 960, titlul a revenit lui Dunstan, arhiepiscop de Canterbury, iar in 1041 regelui Edward Confesorul.

"CONEXIUNEA" TEMPLIERA. Sec. al Xlll-lea a adus cu sine cresterea importantei constructorilor si a asociatiilor lor profesionale. Constructia de catedrale devenise un fel de "moda", extinsa in majoritatea tarilor din Europa de vest si, pentru prima data, numarul calfelor, al ucenicilor si maestrilor a depasit in amploare ordinele monahice.

Daca pana atunci calugarii erau cei mai multi, dar si cei mai buni constructori, acum laicii incep sa devina majoritari in bresle, ajungand sa ocupe inclusiv functia de Mare Mester. Chiar si in aceste conditii, constructorii "mireni" au ramas grupati in jurul ordinelor calugaresti.

Iar dintre acestea, cel mai important era, pe atunci, Ordinul Templier, calugari – cavaleri, care au jucat un rol deosebit in istoria Masoneriei.

Organizati pe baze aproape militare, Templierii aveau toate caracteristicile unei societati oculte, amestec de "fratie" secreta si organizatie politica internationala.

Aveau o ierarhie complexa, in fruntea careia se afla Marele Maestru al ordinului, uniforma proprie, un cod etic caracteristic, ritualuri religioase specifice, precum si parole si coduri secrete, care ii ajutau sa se recunoasca in absolut orice situatie.

Implicati intr-un proiect grandios de schimbare a organizarii politice a intregii Europe, Templierii au avut un rol deosebit si in edificarea unor catedrale celebre, dand astfel de lucru asociatiilor de constructori. In acea perioada s-a structurat asa-numita "Masonerie operativa", grupare profesionala secreta a celor mai buni constructori.

PRELUAREA "STAFETEI". Disparitia Ordinului Templier, desfiintat in 1307 de regele Frantei Filip al lV-lea cel Frumos, nu a afectat intr-un mod catastrofal existenta asociatiilor de constructori. Initial, ei s-au grupat in jurul ordinului calugaresc al Cavalerilor Ioaniti, care le-au permis sa-si pastreze privilegiile dobandite pe timpul Templierilor.

In acelasi timp, mesterii constructori au preluat majoritatea ierarhiilor, ritualurilor si legendelor Templierilor. Mai mult decat atat, le-au inclus in propria organizare, transmitandu-le pana in zilele noastre. Chiar si acum, ierarhia Masoneriei scotiene include, in initierea de grad 33, titlul de Cavaler Templier.

Pe de alta parte, in acea perioada extrem de tulbure, multi Cavaleri Templieri au scapat de prigoana lui Filip cel Frumos deghizandu-se in constructori si intrand in breasla lor. Fapt care a adus dupa sine o veritabila "transfuzie" de sange "albastru" pentru "Masonera Operativa", dar si o aura aparte de noblete.

"TOVARASII" EVULUI MEDIU. O alta componenta, care va avea un rol deosebit de important in organizarea Franc-Masoneriei in formele pe care le cunoastem acum, a fost "Camaraderia". Denumirea ei in limba franceza este "Le Compagnonnage", termen care aminteste intr-un mod tulburator pe cel de "tovaras", care va avea timpul sau de glorie, mult mai tarziu, in regimurile comuniste.

In secolele XlV-XV, "Camaraderia" era o forma internationala de asociere a calfelor, cu ritualuri deosebit de conservatoare, limbaj secret, simboluri proprii (printre care se numarau compasul si echerul), o mitologie aparte, cantece de razboi si rituri funerare specifice. Ulterior, majoritatea acestor aspecte au fost preluate de catre Francmasonerie.

In secolele XVl-XVll, schimbarea "modei" in constructii a adus dupa sine descresterea importantei "Masoneriei Operative", care va fi inlocuita, treptat, de catre "Masoneria Speculativa". Adica "Francmasoneria" de astazi, o asociatie initial secreta, care tinde in mod constant sa devina doar "discreta".

"OFICIALIZAREA" SECRETULUI. Prima Mare Loja a Francmasoneriei Speculative s-a infiintat in Anglia anului 1717 cand, de ziua Sf.Ioan, patru loje londoneze s-au unit sub conducerea Marelui Maestru Anthony Sayer, ultimul Mare Maestru operativ care provenea din randul breslelor de constructori. In anii care au urmat, Masoneria speculativa s-a extins in restul Europei si treptat in intreaga lume.

Incepand cu anul 1742, nobilii inclusi in Francmasonerie n-au mai acceptat doar trei grade de initiere.

Treptat, gradelor de "ucenic", "calfa" si "maestru" li s-au adaugat o multime de "grade superioare", al caror numar ajunge la 33, dar si ritualuri din ce in ce mai complexe, care fac trimitere la o istorie legendara, aproape mitica a ordinului, ale carui inceputuri sunt plasate in antichitatea timpurie si, intr-unele din cazuri, chiar inainte de facerea lumii.

De atunci si pana acum, Francmasoneria s-a impartit intr-o multitudine de "rituri", "ordine" si "fratii". Cele mai multe dintre acestea sustin ca nu urmaresc decat perfectionarea individuala a adeptilor si neaga orice implicare in politica.

Si, cu toate ca reprezentantii acestor ordine nu au iesit aproape nici o data in strada, cu arma in mana, Francmasoneria s-a aflat aproape intotdeauna in locurile unde s-au "forjat" marile evenimente sociale si politice care au influentat soarta Europei, si de foarte multe ori a intregii lumi. (Vasile Surcel)

IN CAUTAREA INTELESURILOR

EDITORIAL - VICTOR BRATU

Secreta, discreta, misterioasa si diabolica pentru neinitiati, Francmasoneria este o societate initiatica, cu caracter filozofic, fraternal, progresist si filantropic. Francmasoneria nu poate fi definita in cateva propozitii, nici macar intr-un volum. Aproape totul s-a schimbat in ultimul secol, dar atitudinea fata de Masonerie este si astazi la fel de confuza ca si in secolul XIX.

Pe undeva este usor de explicat aceasta situatie – majoritatea oamenilor nu are incredere in ceea ce nu intelege. Daca exista si o urma de elitism care-i exclude, atunci neincrederea se transforma lesne in antipatie, chiar in ura. Majoritatea, deci, poate doar sa speculeze despre secretele relevate membrilor acestei organizatii si despre ritualurile care se petrec in templu.

O cercetare a acestui subiect facuta din "exterior", adica de un profan, releva insa un lucru uimitor.

Majoritatea oamenilor stiu putine despre Francmasonerie si despre misterele acesteia, fapt care-i imparte in doua mari categorii: aceia care nu sunt masoni si se intreaba care sunt acele secrete, si aceia care sunt masoni si care se intreaba si ei care sunt secretele! In esenta insa, a incerca sa patrunzi misterele Francmasoneriei nu este altceva decat o intreprindere folositoare, care te poarta

inapoi in negurile vremurilor. Paradoxal, dupa ce ai citit volume si tratate despre Francmasonerie, ramai in continuare nedumerit. In acelasi timp insa, esti bucuros ca ai invatat, sau ca ti-ai reamintit, istoria. Tot e un castig! "Pentru primul grad, explicatia tabloului Lojei incepe cu observatia ca intotdeauna a existat o legatura intre practica francmasonilor si cea a vechilor egipteni.

(…) Foarte posibil, caci lumea este cu mult mai batrana decat ne inchipuim, iar francmasoneria poseda cele mai vechi ritualuri din cate exista" - Charles W. Leadbeater: "Francmasoneria – rituri si initieri"

ADEVARATUL "CAVALER PARDAILLAN"

La mijlocul anilor ’60, actorul francez Jean Marais a interpretat intr-un film de aventuri rolul Cavalerului Pardaillan. Putina lume stie insa ca simpaticul personaj a existat si in realitate. Este vorba despre Pardaillan – duce de Antin – care in 1738 a fost ales mare Maestru al Masoneriei Franceze.

Era o perioada dificila, cand toate ritualurile secrete ale ordinului francez fusesera dezvaluite, iar Pardaillan a fost cel care a salvat onoarea "fratiei".

BLESTENUL MARELUI MAESTRU TEMPLIER

O veche poveste medievala afirma ca, inainte de a fi ars pe rug, in 1314, Jaques de Molay, Marele Maestru al Templierilor i-a blestemat pe regele Filip cel Frumos si pe Papa Clement al V-lea, prevestind ca ambii vor muri la scurt timp dupa el. Lucru care s-a si intamplat.

De asemenea, traditiile masonice sustin ca decapitarea lui Luvovic al XVl-lea, in Revolutia de la 1784, ar fi fost ultimul "episod" al indeplinirii blestemului Marelui Mestru.

SAVANTII SI ARTISTII ROZICRUCIENI

Ordinul Rozicrucian (al crucii cu trandafir) a fost cel care a intermediat transformarea Masoneriei Operative in Masonerie Speculativa. Rozicrucienii planuiau reforma spirituala a lumii din punct de vedere politic, religios si stiintific.

Din acest ordin secret au facut parte atat mari savanti, precum Roger Bacon, Paracelsus, Isac Newton, precum si artisti la fel de renumiti, dintre care Dante Alighieri este cel mai celebru.

Radu Comanescu si Emilian M. Dobrescu scriau, recent, in artea "Francmasoneria, o noua viziune asupra istoriei lumii civilizate", ca liderii marilor miscari din istoria omenirii au fost francmasoni.

ANCA ALDEA

La sfarsitul secolului al XVIII-lea, masoneria patrunsese destul de repede si de adanc in casele regale europene. Revolutia franceza este marcata de Razboiul de Independenta din America, pe care regele Ludovic al XVI-lea l-a sustinut cu infocare, lucru care i-a adus moartea, dupa o condamnare a francmasonilor autohtoni.

Anul 1789, care a purtat semnatura idealului devenit slogan "Egalitate, Libertate, Fraternitate", a fost caracterizat de o serie de represiuni sau dictaturi sangeroase cauzate pe de o parte de nemultumirea poporului fata de legea fratilor masoni ajunsi la putere.

Se ajunsese la situatia in care francmasoneria, sub autoritatea Marelui Maestru Filip Egalitate, domina Franta, tara in care populatia era in mare majoritate analfabeta. Declansarea revolutiei a fost inevitabila.

Revolutionarii francezi, ai caror lideri au fost masoni, cu exceptia lui Robespierre, au redactat, in doua variante, Declaratia Drepturilor Omului si ale Cetateanului si au abolit privilegiile preotilor catolici, declansand astfel un conflict intre Biserica Romano-Catolica si Marele Orient al Frantei, conflict care dureaza si astazi.

Despre revolutia din 1848 si idealul sau "Libertate, Egalitate, Fraternitate", masonii sustin ca a fost castigata fara greutate, iar regimul lui Ludovic-Filip, schimbat. La putere este instalat Charles Louis-Napoleon, nepotul imparatului Bonaparte, mason si carbonar deopotriva.

La inceputul secolului al XX-lea, masoneria cuprinsese mai toate institutiile din Europa si din America. In Anglia, regele si premierul erau, in mare parte, francmasoni; in Franta, toti ministrii erau masoni; in SUA, francmasonii controlau toate institutiile statului.

MASONI IN UMBRA A DOUA RAZBOAIE MONDIALE

Dat fiind contextul international de la inceputul secolului trecut si pecetea francmasoneriei aparuta mai peste tot in lume, exista voci care afirma ca primul razboi mondial a avut legatura cu aceasta organizatie.

Masonii pretind ca arhiducele Franz Ferdinand, despre care manualele de istorie ne spun ca a fost asasinat la Sarajevo in iunie 1914, ar fi fost condamnat la moarte, cu doi ani mai devreme, de catre francmasoni. Executia sentintei a fost acordata unei societati secrete sarbesti, numita "Mana neagra" sau "Unire si moarte", cu legaturi in francmasonerie.

ATENTATUL. Planul "Mainii negre", considerat astazi modelul tipic al atentatului politic mason, avea sa duca la declansarea "razboiului sfant" intre Rusia si Austro-Ungaria. Desi atentatul a fost pus la punct pana la cele mai mici detalii, iar masonii implicati direct erau pregatiti sa-si dea viata, otravindu-se cu cianura, ceva nu a mers.

Analistii masoni sustin ca trei dintre complotisti au luat o doza insuficienta de substanta mortala si, astfel, au ajuns pe mainile politiei, marturisind despre implicarea societatii masonice in atentat. Se spune ca masoneria universala a pus la cale declansarea primei deflagratii mondiale pentru a desfiinta imperiile autoritare si a le inlocui cu sisteme democratice.

Desi termenul de "razboi sfant" este o sintagma folosita in contextul conflictelor religioase, masonii si-au insusit notiunea, denumind-o, prin vocea fratelui Andre Lebey, "o ocazie unica, ce ni se ofera pentru a reconstrui lumea mai rezonabil". Prima deflagratie mondiala urmarea si crearea Ligii Natiunilor, scop realizat cu ajutorul presedintelui american Thomas Woodrow Wilson.

Trei regimuri au fost desfiintate dupa primul razboi mondial: al kaiserului german Wilhelm al II-lea, al imparatului habsburg Carol I si al tarului rus Romanov.

EXPERIENTA COMUNISTA. Cu un an inainte de sfarsitul razboiului, unele loji europene i-au oferit sprijin lui Lenin, in timp ce altele au optat pentru sustinerea lui Trotki. Desi Lenin nu dispunea de o sustinere financiara deosebita el a promis Germaniei, si a si reusit, sa scoata Rusia, condusa atunci de avocatul A. F. Kerenski, din razboi, prin tratatul de la Brest-Litovtk.

Urmeaza doua tentative de insurectie din partea bolsevicilor, ultima dintre acestea obtinand rezultatul scontat: rasturnarea de la putere a lui Kerenski, reusita revendicata de masoneria "revolutionara", din care faceau parte Lenin, Trotki si Stalin.

Instalarea comunismului, care preluase deviza masonica "ex oriente lux" ("lumina vine de la rasarit") si adoptase doua unelte – secera si ciocanul, altele decat cele folosite in zidarie, a adus cu sine sloganul mason al mijlocului de secol al XIX-lea, "Libertate, Egalitate, Fraternitate".

In fata crancenei perioade in care fratele Stalin masacra in stanga si-n dreapta, socialistii masoni au inchis ochii, sustinandu-i propaganda.

Si fascismul – sustin masonii – era atat de amestecat in francmasonerie incat, in 1923, Supremul Consiliu italian a solicitat membrilor sai sa opteze intre apartenta la Partidul Fascist si activitatea in loji.

Cel mai puternic francmason al secolului trecut, presedintele american Franklin Delano Roosevelt, a lansat, in 1943, principiul capitularii neconditionate a europenilor care isi manifestau ura fata de evrei. Atitudinea masonului Roosevelt se fundamenta pe disperarea milioanelor de evrei ingroziti de exterminarile si persecutiile confratilor lor din Europa.

Cel care beneficiaza de masurile americanului, "pecetluite" la Yalta, in 1945, este Stalin, care a acceptat infiintarea Ligii Natiunilor, in schimbul ocuparii Insulelor Kurile si a unei parti din Insulele Sahalin, dreptul de control asupra cailor ferate din Manciuria si a bazelor navale de la Dairen si Port Arthur. Miza a fost, si de o parte si de cealalta, mare.

Dupa o serie de rasturnari de situatie in intreaga Europa, fenomen revendicat astazi de francmasonerie, a luat nastere Liga Natiunilor, organizatia cunoscuta astazi sub denumirea de Natiunile Unite. Fiind de natura masonica, Liga Natiunilor era considerata atunci, ca si acum, unul dintre pasii primordiali pentru formarea unui guvern unic mondial.

In Germania, Adolf Schicklgrubber, alias Adolf Hitler, venise la putere, cu o doctrina antidemocrata. Se temea insa de bolsevism si de iudaism si lasa sa se intrevada mereu atitudinea sa anticomunista si antisemita. Era, pentru masoni, exemplul perfect al unui antimason, caci respingea orice principiu al acestei organizatii.

Cand Hitler a ocupat Polonia, al carei regim era net anticomunist, decizia sa fusese alimentata de razboiul din Spania, din 1936, tara condusa, in acele vremuri, de politicieni masoni. Pentru dictatorul nazist, razboiul din Spania fusese o repetitie a invaziei Poloniei, invazie care a dus la declansarea celui de-al doilea razboi mondial.

Nazismul are la origini o societate secreta numita Gruparea Thule, ale carei radacini sunt regasite, la inceputul secolului trecut, intr-o grupare afiliata francmasoneriei. Marele Instructor din Thule era Erik Hanussen, caruia francmasonii ii atribuie puteri paranormale si despre care se spune ca a reusit sa inoculeze oamenilor teoria spiritului vital si a rasei blonde.

Tot francmasonii sustin ca Hitler nu cunostea originile pseudo-predecesorului sau, dar probabil ca exista o puternica legatura spirituala intre cei doi.

O FOTOGRAFIE CELEBRA: Churchil, Roosevelt si Stalin dupa ce au impartit lumea la Yalta. Ceva mai putin cunoscut: toti trei au fost masoni

CULORI MASONICE PE STEAGUL ITALIEI

In 1796, generalul Napoleon a daruit legiunii lombarde din Italia un steag in trei culori – verde, alb, rosu – care reprezinta culorile gradului 33. In 1870, acest steag devine, oficial, drapelul national al Italiei.

Fusese daruit de "protectorul masoneriei", Napoleon Bonaparte, care se folosea la maximum de lojile masonice militare, devenite atunci adevarate retele de spionaj si de propaganda.

CARBONARII LUI LA FAYETTE

Miscarea Carbonara din Italia, o societate secreta ce credea in emanciparea nationala a popoarelor europene asuprite, a inspirat Eteria greceasca si revolta lui Tudor Vladimirescu. Carbonarii si-au gasit repede adepti in Franta, fuzionand cu masoneria locala si derulandu-si activitatea sub bine cunoscutul La Fayette.

RENASTEREA MASONILOR EUROPENI

Anul 1848 este caracterizat pe de-o parte de o evolutie pozitiva neasteptata in randurile masonilor englezi, care si-au revenit ulterior de pe urma infrangerii suferite in America, si, pe de alta parte, de o continua aservire a masonilor francezi fata de autoritati.

Deveniti experti in "confectionarea" revolutiilor si in manipularea opiniei publice, masonii francezi au atras de partea lor armata si Garda Nationala, reusind sa castige cu usurinta revolutia de la 1848.

BONAPARTE A FOLOSIT MASONII

Francmasoneria a jucat un rol extrem de important la sfarsitul secolului al XVIII-lea si la inceputul secolului al XIX-lea. In Olanda, Germania, Austria si Italia, masonii englezi sau scotieni au creat organizatii puternice in ideea formarii Statelor Unite ale Europei.

In Franta, Napoleon Bonaparte, pe care unii il considera initiat in francmasonerie, si-a dat seama de forta acestei organizatii si s-a folosit de Marele Orient al Frantei pentru a-si satisface interesele.

MISTERELE MASONERIEI - TARAMUL FAGADUINTEI

Se spune ca Templierii au ajuns peste Ocean cautand un adapost impotriva urgiei declansate impotriva lor in Franta, in 1307. Taramul la care au ajuns, calauziti de o stea, l-au numit La Merica.

ANCA ALDEA

Potrivit legendelor masonice, toti presedintii americani sunt masoni. Cu o singura exceptie: J.F. Kennedy. Pana si democratia americana este considerata de tip mason. De altfel, despre Statele Unite se vorbeste ca despre primul stat masonic din istoria lumii.

Razboiul de Independenta al coloniilor engleze din America, desfasurat intre 1775 si 1783, a fost condus, pe plan militar si diplomatic, de un grup de masoni straluciti: George Washington, Thomas Jefferson, Benjamin Franklin. Fiecare cu personalitate puternica. Fiecare francmason.

PRIMUL STAT MASONIC. Elitele isi atribuie rolul-cheie in acest conflict cauzat de taxele ridicate la comertul cu ceai. Revenind la George Washington, acesta a devenit primul presedinte american, intre 1789-1797.

Multi stiu ca Washington a fost, mai intai de toate, generalul Armatei Continentale americane, cel care a incheiat, in 1783, Razboiul de Independenta cu un succes rasunator, ale carui consecinte le traim si astazi. In cadrul Tratatului de Pace de la Paris, din 3 septembrie 1783, Declaratia de independenta conceputa de francmasonii Jefferson si Franklin a fost recunoscuta.

Formarea Marii Loji din Carolina de Sud este atribuita acestui moment din istoria Americii. Apartenenta la masonerie a lui Washington – inca din 1752 – l-a ghidat in viata si l-a ajutat sa ajunga acolo unde si-a propus. In 1797, intr-un discurs in fata Marii Loje din Massachusetts, generalul a promis ca va promova, prin orice mijloace, onoarea si prosperitatea Masoneriei.

Constitutia masonica elaborata, in 1786, cu doar un an inaintea Legii fundamentale a Americii prevedea, intre altele, ca in fiecare stat american sa existe o guvernare masonica, guvernata de un Consiliu Suprem de grad 33. Primul consiliu Suprem a fost creat la Charleston, in Carolina de Nord, sub denumirea Consiliul-Mama al Lumii.

La patru ani de la sfarsitul razboiului, masonii americani au redactat Drepturile Omului, document care, in opinia unora, ar fi servit drept model celebrelor Drepturi ale Omului si Cetateanului din Franta, din 1789 si, respectiv, 1793.

DOCTRINA TRUMAN. In 1947, cand s-a trezit in imposibilitatea de a-si sustine coloniile din India si Burma, Marea Britanie si-a instiintat aliatul, Statele Unite, ca nu mai poate continua colaborarea. Cu o economie paralizata si capacitatea militara vizibil redusa, englezii s-au vazut nevoiti sa accepte ajutorul fratilor lor americani. Ajutor care nu a intarziat sa apara.

Acesta este momentul in care presedintele SUA de atunci, Harry S. Truman, a declansat ceea ce numim astazi razboiul rece. "Consider ca politica SUA trebuie sa fie aceea de a sustine popoarele libere cand rezista in fata unor minoritati inarmate si a unor presiuni externe care incearca sa le supuna", a declarat atunci Truman in fata Congresului american. Nu avea incotro.

Unicul atu al americanilor in fata lui Stalin era bomba nucleara. Parerile sunt insa impartite.

Se spune ca Truman a fost cel care le-a aratat francmasonilor ca bolsevismul devenise un inamic de necontestat. Motiv pentru care se instituise ideea ca orice francmason care ar fi colaborat cu regimul lui Stalin urma sa fie judecat pentru tradare.

Istorici ai masoneriei sustin astazi ca aceasta colaborare a continuat, in anumite limite, si ca rusii au obtinut bomba atomica cu ajutorul unor frati masoni tradatori. Motiv pentru care opt milioane de angajati ai guvernului american sunt luati la cercetat pentru a se gasi tradatorii. Mai tarziu, masonii americani au transmis Europei, prin vocea generalului George C.

Marshall, Mare Maestru al Districtului Columbia, ideea ca politica americana "nu este indreptata impotriva vreunei tari sau doctrine, ci impotriva foametei, saraciei, disperarii si haosului".

Declansarea razboiului rece reprezinta pentru francmasonerie un razboi intre loje si comunism, considerat "o masonerie in oglinda". Urmarile sunt cunoscute. Unele tari europene au adoptat planul propus de Marshall si au format Piata Unica, altele s-au indreptat spre URSS si au acceptat participarea la CAER.

Unele state au creat Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), iar altele, Tratatul de la Varsovia.

Cand Stalin reusise sa dea propriul contur Europei, Marea Britanie, Franta, Belgia, Olanda si Luxemburg erau pregatite pentru a pune bazele NATO.

In timp ce Stalin incerca sa cunoasca si sa alimenteze frictiunile din sanul francmasoneriei, premierul englez Winston Churchill declara, in 1948: "Cei 14 oameni de la Kremlin, care conduc aproape 300 de milioane de fiinte umane cu o autoritate arbitrara, mai mare decat a oricarui tar de la Ivan cel Groaznic incoace, si care au capturat aproape jumatate din Europa prin metode comuniste, acesti

oameni urasc prietenia lumii civilizate la fel de mult pe cat ii urasc ostilitatea" .

STAN SI BRAN, IN ORIENTUL ETERN

Oliver Norvell Hardy, cunoscut publicului sub numele de Bran, era maestru mason trecut in Orientul Etern in 1957. A fost membru al Lojii Solomon, nr.20, din Jacksonville, statul Florida. A fost un vizitator cunoscut al Lojii Mt. Olive din orasul californian Hollywood. Si despre Stan Laurel se spune ca a fost mason.

FRATI MASONI DE NOTORIETATE

Cel putin dupa 1717, cand s-au reformat francmasonii, fratii se regasesc in marile sau micile schimbari ale societatii.

Unii au devenit de notorietate, cum a fost in cazul lui George Washington, primul presedinte al Statelor Unite, al lui Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32-lea presedinte al SUA, al lui Simon Bolivar, unul dintre cei mai mari generali din America de Sud, al lui Alexander Fleming, inventatorul penicilinei si castigatorul unui Nobel pentru Medicina in 1945, al lui Benjamin Franklin, unul dintre

semnatarii Constitutiei americane, Rudyard Kipling, laureat in 1907 al premiului Nobel pentru Literatura etc.

FRATELE MARK TWAIN

Parintele literaturii moderne americane, Samuel Langhorne Clemens, cunoscut in intreaga lume ca Mark Twain, a fost la randul sau mason, initiat in 1861 in Loja "Steaua Polara nr. 71" din Orientul de Saint Louis, unde i-au fost acordate primele trei grade. Autor cu remarcabila viziune realista, Twain a imbinat perspectiva umoristica cu satira sociala, cu un vadit simt al observatiei exacte.

MISTERELE MASONERIEI - TREPTE SI GRADE

YORK, CEL MAI VECHI RIT DIN LUME

Ritul este maniera in care se desfasoara lucrarile masonice intr-o loja. De-a lungul vremii, incercarile de a defini ritul in Francmasonerie au fost uneori confuze, mai ales din cauza originii si evolutiei semantice a cuvantului. Termenul provine din latina, cu sens de "uz stabilit, ceremonie, forma legala, obicei".

Totusi, definitia religioasa a cuvantului – ansamblu de ceremonii care se practica intr-o religie – este cea mai apropiata de rit ca lucrare masonica. De aici, impresia gresita ca Masoneria este o religie. In Francmasonerie, cuvantul rit are doua intelesuri – este lucrare, adica "ansamblul de ceremonii si reguli care se practica intr-o loja", dar si structura ierarhica.

Acest ultim sens a fost conturat in 1758, in Franta, o data cu nasterea Ritului Imparatilor Orientului si Occidentului, numit si "al Perfectiunii". Aceasta structura de 25 de grade s-a autodenumit Rit, probabil cu intentia de a accentua conceptia unitara a riturilor ei de initiere si de trecere de la un grad la altul.

In prezent, in lume exista peste 100 de rituri masonice. Ritul de York este considerat cel mai vechi din lume, prima adunare a masonilor la York fiind consemnata in anul 926. In Legendele Gotice se relateaza si despre primul hrisov regal, semnat in acelasi an 926, de regele Athelstan din York. Acest hrisov statua organizarea Masoneriei.

Ritul de York detine un prestigiu inegalabil prin faptul ca a creat Masoneria Albastra (primele trei grade masonice pe care se sprijina toate riturile de perfectionare). Foarte important, Masoneria Albastra este cea care da acceptul deschiderii unui rit pe teritoriul pe care aceasta are jursdictie.

In secolul al XVIII-lea, Ritul de York adauga inca doua grade (Arcul Regal si Cavalerul Templier) Masoneriei Albastre. Actuala structura a ritului se contureaza in 1813, cand a primit in componenta si "grade cavaleresti".

Structura Ritului de York in Marea Britanie si Statele Unite contine, cu variatii locale, patru grade: Grade Mestesugaresti – Ucenic, Calfa, Maestru; Grade Capitulare – Maestru al Martorului, Fost Maestru Venerabil, Maestru Desavarsit, Mason al Arcului Regal; Grade Criptice – Maestru Desavarsit, Maestru Regal, Maestru Select, Maestru Superdesavarsit; Grade Cavaleresti –

Crucea Rosie, Cavaler de Malta, Cavaler Templier.

RITUL SCOTIAN VECHI/ANTIC SI ACCEPTAT

Este, alaturi de Ritul de York, cel mai raspandit in lume. Prestigiul Ritului Scotian provine de la legenda refugierii Templierilor pe aceste meleaguri, pe muntele Heroden, in vremea regelui Robert Bruce. Rozacrucienii pretindeau, de asemenea, ca spatiul sacru al Ordinului lor este Abatia Kilwining, tot din Scotia.

"Stramosul" Ritului Scotian este Ritul Imparatilor Orientului si Occidentului, fondat in 1758. Intre anii 1761 si 1767, acest rit ajunge peste Ocean. In 1801, la Charleston, Carolina de Sud, doi masoni anunta descoperirea unei Constitutii din 1786, elaborata la Berlin sub Frederick cel Mare.

Cei doi americani – John Mitchell si Frederick Dalcho, organizeaza primul Suprem Consiliu al Ritului, ca si toate celelalte organisme necesare. Cativa ani mai tarziu, Ritul se reintorcea in Europa si cucerea lumea intreaga. In Romania, Ritul Scotian Vechi/Antic si Acceptat este dominant.

Structura sa, conform Supremului Consiliu din Charleston, este: Loja Simbolica - Ucenic, Calfa, Maestru; Loja Perfectiunii – Maestru al Secretului, Maestru Perfect, Secretar Intim, Jude, Intendent al Cladirii, Ales al Celor Noua, Ales al Celor Cincisprezece, Print Ameth, Mare Maestru Arhitect, Arcul Regal al lui Solomon, Mare Ales, Mason Sublim si Perfect; Capitul Roza-Cruce – Cavaler

al Orientului, Print al Ierusalimului, Cavaler al Orientului si Occidentului, Cavaler Roza-Cruce; Consiliul Kadoshilor – Mare Pontif, Mare Maestru al Tuturor Lojilor Simbolice, Patriarh Noahit, Print al Libanului, Sef al Tabernacolului, Print al Tabernacolului, Cavaler al Sarpelui de Bronz, Print al Indurarii, Cavaler Comandant al Templului, Cavaler al Soarelui, Mare Cavaler Scotian al Sf.

Andrei, Cavaler Kadosh; Consistoriul – Mare Inspector Inchizitor, Sublim Print al Secretului Regal si Mare Suveran, Inspector General.

Varianta romana a Ritului da o atentie aparte distinctiei de Cavaler Comandor al Curtii de Onoare, care se acorda la gradul 32 si fara de care nu se poate face trecerea la gradul 33.

In mod traditional, francmasoneria regulara este deschisa doar barbatilor. Aceasta este o regula care coboara adanc in istorie, cand primii francmasoni au provenit din randul constructorilor, fiind, evident, barbati. Prin secolul al XVIII-lea incep sa apara si loji feminine, neregulare.

Conform istoriei masonice, prima femeie care a dobandit statutul de mason, in jurul anului 1732, a fost Onorabila Doamna Aldworth, din New Market, Cork.

MISTERELE MASONERIEI – LA NOI

Multi romani considera Masoneria un adversar redutabil care trebuie anihilat prin orice mijloace. Istoria nationala contrazice insa categoric aceasta opinie.

VASILE SURCEL

Privind obiectiv, fara patima, trebuie sa recunoastem ca, in cele mai importante momente ale istoriei sale moderne, Romania a "beneficiat" de sprijinul, mai mult sau mai putin ocult, al Franc-masoneriei. Dar si ca majoritatea marilor noastre personalitati au primit, la un moment dat, initierea masonica.

Indiferent daca este vorba despre politicienii aflati la carma tarii in cele mai delicate momente ale istoriei ori de savantii si artistii care ne-au marcat civilizatia, aproape toti au avut legaturi stranse cu "Fratia".

"ROZICRUCIANUL" CANTEMIR. Prima personalitate romana care a facut parte dintr-o societate secreta europeana a fost Dimitrie Cantemir. Scurta lui domnie pe tronul Moldovei a fost un episod aproape minor. Calitatea care l-a propulsat in randul elitei a fost insa imensa lui cultura. Considerat un titan al civilizatiei romane, Cantemir a primit si recunoasterea celebrelor academii europene.

Se stie despre el ca a fost afiliat la Ordinul Rozicrucian, printre ai carui membri de onoare s-a numarat si Isaac Newton. O legenda, neconfirmata de istorici, spune ca, dupa moartea lui Cantemir, capul sau a fost inmormantat, cu onorurile cuvenite unui initiat, intr-un cimitir rozicrucian din Scotia.

LOJELE ADUS??? Francmasoneria propriu-zisa a venit in Tarile Romane, in sec. al XVlll-lea, pe timpul hulitilor domni fanarioti. Prima infiintata a fost "Loja de Galati", fondata in 1734, de italianul Anton Maria del Chiaro, secretarul particular al domnitorului Constantin Mavrocordat.

Ceva mai tarziu, Mavrocordat insusi a infiintat "Loja Moldova" al carei prim "Venerabil" a fost Prea Sfintitul Leon Gheuca, episcopul de Husi. Idealurile masonice au patruns de asemenea si in Ardeal. In 1767, la Sibiu functiona "Loja Sfantului Andrei cu cele trei Foi de Mare".

Unii istorici ai Francmasoneriei sustin ca Horea, capetenia rascoalei care a zguduit Ardealul in anul 1784, ar fi fost si el mason.

UN SECOL MASONIC. Franc-masoneria din Tarile Romane s-a extins in sec. al XlX-lea cand, devenind din ce in ce mai constienta de propria forta, boierimea autohtona a parasit vechile modele turcesti indreptandu-se catre Europa. Atunci, sub influenta Masoneriei Speculative, a aparut si la noi un puternic curent politic nationalist.

Prima sa manifestare a fost rascoala lui Tudor Vladimirescu, "racordat" la masonerie prin intermediul Etheriei. Incheiata dramatic, prin moartea lui Tudor, rascoala din 1821 a marcat totusi sfarsitul epocii fanariote si intrarea tarii noastre in perioada moderna.

"LUMINA" DIN APUS. La inceputul sec. al XlX-lea, intelectualii romani aflati la studii la Paris au primit initierea masonica in cadrul Lojei Atheneul Strainilor. Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, Ion Heliade Radulescu, C.A. Rosetti, fratii Golescu, Alecu Russo sunt doar cativa dintre acestia.

Intorsi acasa, au alcatuit "generatia pasoptista", implicata atat in Revolutia de la 1848, cat si in modernizarea politica a Principatelor. Lojile "Lumina", "Fraternitatea" ori "Fii Coloniei lui Traian" s-au infiintat si au activat la Bucuresti si la Iasi.

Lui Ion Ghica, ales "Venerabil" al acestor loje, i se mai spunea si "profesorul de cifru" pentru ca utiliza alfabetul masonic secret pentru a-si cripta corespondenta personala. Dupa infrangerea Revolutiei de la 1848, "fratiile" masonice romane si-au schimbat obiectivele, incepand sa pregateasca Unirea. In acest scop, "unionistii" s-au folosit de orice argument posibil.

Iar cel mai eficient a fost chiar apartenenta lor la Francmasonerie. In urma unor activitati politice laborioase, la 24 ianuarie 1859, primul domnitor al Principatelor Romane Unite a fost ales "Ilustrul frate Alexandru Ioan Cuza", "Venerabil al Lojii Steaua Dunarii". Alegerea sa a fost favorizata de influenta Delegatiei Europene, compusa din masoni si condusa de "fratele" A. Carance.

OMNIPREZENTI. Practic vorbind, nu exista eveniment sau personalitate a Romaniei moderne care sa nu fi avut legatura cu masoneria. In 1905, Masoneria autohtona avea in compunere Supremul Consiliu de grad 33 si Marea Loja Nationala, cu 20 de ateliere, dintre care doua in strainatate. In total, 618 membri. Toti marii politicieni erau masoni.

Unirea cea Mare, de la 1 decembrie 1918, s-a facut atat ca urmare a eroismului manifestat de soldatii romani pe front, cat si a "razboiului ascuns" dus de politicienii masoni pe "fronturile" invizibile.

La scurt timp dupa Reintregire, in 1919, Jean Pangal a infiintat Supremul Consiliu de Grad 33 al Romaniei Mari, iar la 1 mai 1923 a intrat in vigoare Constitutia si Regulamentul General al Lojilor.

ULTIMII ANI DE GLORIE. Perioada interbelica a adus pe scena politica o noua generatie de masoni. I.G. Duca, Pan Halipa, Octavian Goga, Mihail Manoilescu, Take Ionescu, Nicolae Titulescu, Constantin Argetoianu, Mihail Ralea, C. Radulescu-Motru sunt cei mai cunoscuti. Incepand cu deceniul trei, in tara noastra a aparut insa un curent politic de extrema dreapta.

Pentru masoneria romana a fost inceputul sfarsitului. Cu toate ca in sec. al XVlll-lea si al XlX-lea, numerosi clerici de rang inalt ai Bisericii au facut parte din "fratii", incepand cu 1936, aceeasi biserica s-a indreptat contra masoneriei. In 1937, Carol al II-lea a interzis francmasoneria autohtona, obligand-o "sa intre in adormire" .

In 1940 a avut loc expozitia antimasonica organizata de Toma Petrescu, fost director al "Buletinului anti-iudeo-masonic". Masoneria romana a "reaprins luminile" in anul 1944, dar pentru putin timp: in 1948 a fost din nou interzisa, de asta data de comunisti. "Lumina" a fost insa mentinuta in exil, unde masonii romani au activat sub conducerea lui Marcel Schapira, ultimul Mare Comandor.

Pe 24 ianuarie 1993, intr-o ceremonie speciala, in Bucuresti, au fost "reaprinse luminile" Marii Loji Nationale din Romania. La 12 martie 1993, Marea Loja Nationala din Romania a acceptat ca pe teritoriul romanesc sa functioneze Ritul Scotian Antic si Acceptat. Pe 18 decembrie, in acelasi an, a fost promulgata la Alba-Iulia Constitutia Marii Loji Nationale din Romania.

MASONI CELEBRI, DESTINE DIFERITE

CONSTANTIN ARGETOIANU

Dupa anul 1948, multi dintre masonii romani, care au ocupat diferite functii politice in perioada interbelica, au fost fost trimisi in puscariile comuniste, unde multi dintre ei au si murit. Unul dintre acestia a fost si Constantin Argentoianu (1871-1955).

Intre anii 1918 si 1928 el a fost, rand pe rand, ministru de Justitie, Finante, Interne, Agricultura, Industrie si Comert si pentru scurt timp chiar prim-ministru. In acea perioada a detinut si rangul de Mare Maestru si Mare Patron al Ordinului Masonic Roman. Cu toate acestea, Petre Tutea a relatat ca, intrebat fiind daca este mason, Argetioanu ar fi raspuns: "Fugi, ba, de aici.

Am fost, e un fleac".

CONSTANTIN ARGETOIANU

MIHAIL SADOVEANU

Scriitor si om politic, Mihail Sadoveanu (1880-1961) a fost mason inca din tinerete. In perioada interbelica a facut parte din Partidul Agrar. In 1926 a fost deputat, senator si presedinte al Senatului in 1931. Dupa cel de-al doilea razboi mondial a trecut de partea comunistilor, care i-au acordat o serie de inalte demnitati politice.

Nu i se cunoaste cu precizie locul si data la care a primit initierea masonica. Intre 1927 si 1930 a fost "Venerabil" al Lojei "Dimitrie Cantemir" din Iasi, iar din 1930 al "Lojii Moldova". Intre 1930 si 1935 a indeplinit urmatoarele demnitati masonice: Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, Pro Mare Maestru al MLNR si Mare Maestru al Francmasoneriei Romane Unite.

Vasile Sadoveanu, fratele sau, inginer agronom si scriitor a fost, de asemenea, mason.

MIHAIL SADOVEANU

ALEXANDRU PALEOLOGU

Nascut in anul 1919, scriitorul si eseistul Alexandru Paleologu a fost ales, in anul 1990, Mare Maestru al Marii Loje Nationale din Romania, cu sediul in exil la Paris. In acelasi an a fost ambasador la Paris al Romaniei post-comuniste.

Licentiat in drept in anul 1941, Paleologu a fost consilier al Comisiei romane pentru aplicarea Armistitiului (in 1944) si atasat de legatie in Franta (1946-1947). Distins om de cultura, el a colaborat la revistele "Gandirea", "Universul literar" si "Duminica".

La fel ca multi alti masoni romani, dupa 1948, si Alexandru Paleologu si-a petrecut cativa ani de viata in cumplitele puscarii comuniste.

Ceausescu a fost mason?

MISTERELE MASONERIEI - PROPAGANDA DUE

Se spune ca Ceausescu a fost mason sau ca a incercat cu disperare sa intre, din considerente politice, in randurile francmasoneriei occidentale.

ANCA ALDEA

Cunoscuta pretutindeni sub simpla denumire de P2, Loja se va transforma intr-o veritabila forta de influenta si coruptie politica, reunind sub aripa sa Mafia si Terorismul. Aceasta loja a aparut in Italia, in 1966, la initiativa generalului Giordano Gamberini, Mare Maestru al Marelui Orient din Italia.

Este o grupare elitista formata, la sugestiile lui Gamberini, de catre Licio Gelli, un fascist convins si sustinator al lui Benito Musollini. Din cauza afilierii sale la fascism, Gelli a capatat titlul de Maestru Venerabil, echivalentul italian pentru Mare Maestru, potrivit Enciclopediei cultelor si noilor religii, editata in America, in 1999.

TEORII. Se spune ca in acelasi an al infiintarii Lojei P2, 1966, Ceausescu ar fi fost initiat de fratii masoni ai lui Gelli, un personaj controversat si obscur. Despre nasterea acestei Loje exista doua versiuni.

Sunt voci care afirma ca misiunea lui Licio Gelli era aceea de a dezbina Occidentul si Organizatia Atlanticului de Nord (NATO), de a ajuta KGB sa patrunda in francmasonerie pentru a-si satisface unele interese politice si de a orchestra actiunile teroriste internationale.

Alte voci autorizate afirma tocmai contrariul: P2 ar fi fost infiintata cu scopul de a reprezenta "nucleul rezistentei" in fata unei ipotetice victorii a comunismului asupra Europei Occidentale.

Cert este ca Loja Propaganda Due s-a bucurat, la un moment dat, de circa o mie de sustinatori, intre care bancheri, mari industriasi, generali, politicieni, directori ai unor institutii de presa. S-au alaturat si Juan Peron, presedintele, pe atunci, al Argentinei, si Lopez Rega, mana dreapta a lui Isabel Peron (sursa de inspiratie a Elenei Ceausescu) etc.

Revenind la personalitatea masonica a lui Ceausescu, surse apropiate lui Gelli au declarat ca dictatorul devenise chiar "unul dintre pionii cei mai importanti ai operatiunilor acestei loje pe plan international, o mare personalitate politica si un mare mediator pe plan mondial". Cu toate acestea, nu exista o dovada clara a apartenentei lui Nicolae Ceausescu la P2.

Ciudat insa, anul 1966 a reprezentat inceputul scurtei perioade de "glorie" a lui Ceausescu, cand cancelariile occidentale si-au deschis portile, primindu-l cu onoruri pe conducatorul Republicii Socialiste. A fost perioada in care, aplaudat de Vest, regimul Ceausescu a primit un neasteptat sprijin economic.

Dar mai ales, a fost perioada in care acesta si-a permis sa sfideze Moscova in chestiunea "Primaverii de la Praga". "Nu cred ca poporul roman si-a rasturnat conducatorul. Judecatorii care l-au condamnat pe Ceausescu la moarte nu erau pregatiti, n-au fost in stare sa-i puna in fata problemele necesare, pe care nu pot sa vi le dezvalui, este secret.

" - Aceasta este declaratia succesorului lui Gelli in fruntea Lojii P2, facuta imediat dupa executia cuplului Ceausescu.

MAESTRU VENERABIL ARESTAT LA GENEVA

Titulatura exacta a P2 este Raggruppamento Gelli Propaganda Due, care reia denumirea unei vechi loje torineze de elita, rezervata persoanei regelui Italiei. Pozitia lui Licio Gelli a inceput sa se clatine in anul 1976, cand este acuzat in fata procurorului Romei de "activitati criminale".

Cu toate acestea, vor trece cinci ani pana cand autoritatile italiene vor declansa ofensiva impotriva Venerabilului Gelli.

In martie 1981 se ordona perchezitionarea vilei lui Gelli de langa Arezzo. Este emis un mandat de arestare pentru spionaj politic, militar si industrial, un an mai tarziu Gelli fiind arestat la Geneva.