Nastase s-a grabit, simbata, sa lanseze candidatii partidului pentru parlament, desi nu a definitivat componenta listelor electorale

Premiera absoluta in politica romaneasca. Uniunea PSD+PUR si-a lansat simbata, cu mare fast, candidatii pentru legislatura 2004-2008 a Parlamentului Romaniei. Listele candidatilor au ramas insa secrete, ele putind fi consultate abia astazi, pe pagina de Internet a PSD.

Cele citeva sute de oameni care au fost urcati pe o scena pe care scria cu litere mari “Lansarea candidatilor PSD+PUR la alegerile parlamentare 2004” nu erau chiar toti candidati. Erau doar membrii conducerii celor doua partide, unii dintre ei regasindu-se intr-adevar pe liste.

Simbata, 9 octombrie 2004, PSD+PUR a organizat, la Sala Palatului din Bucuresti, un spectacol anuntat ca “Lansarea candidatilor pentru parlament”. Pe acordurile melodiei “Oda bucuriei”, de Beethoven, zeci de oameni au urcat pe scena. Unii din dreapta, altii din stinga. Din sala, alte citeva mii aplaudau frenetic.

Momentul era unul intens asteptat: dupa saptamini bune de suspans, in care au circulat tot felul de informatii cu privire la eventuala componenta a listelor, candidatii PSD+PUR urmau, in sfirsit, sa fie cunoscuti. Din loja rezervata presei, ziaristii acreditati la PSD incercau sa vada surprizele.

Cine e pe scena si cine nu? Am vazut-o pe Dorina Mihailescu, consilierul premierului Nastase, pe care o stiam in afara locurilor eligibile rezultate din alegerile preliminare. Apoi pe Ionel Blanculescu, si el mult in afara locurilor elibigile, pe Rodica Selaru, care nici macar n-a candidat la preliminare.

De asemenea, l-am observat pe Dan Mihalache, consilierul lui Nastase, despre care stiam ca n-a candidat la preliminare. Si tot asa... Multe figuri care in mod normal n-aveau ce sa caute pe scena. Erau, de asemenea, persoane despre care stiam sigur ca sint pe liste, dar care nu urcasera pe scena: Octav Cozmanca, Viorel Hrebenciuc, Adrian Paunescu etc. Ce sa fie?

Vot in alb pentru candidati-fantoma

O prima explicatie ne-a fost oferita de o sursa din PSD care participase, in cursul diminetii, la sedinta cu usile inchise a Biroului Executiv Central (BExC). Si care ne-a spus ca presedintele Adrian Nastase a fost “luat la rost” pentru ca ar fi cerut un vot in alb pentru listele cu candidati. “Dar noi nu stim care sint listele”, i-ar fi reprosat cineva.

Discutia din BExC a fost, se pare, destul de tensionata, in sensul ca o buna parte din cei peste 100 de lideri ai partidului s-au declarat nemultumiti de o alta propunere a lui Nastase - cea potrivit careia Biroul Coordonator sa fie mandatat sa mai opereze in zilele urmatoare modificari pe liste.

Sursa noastra a sustinut ca presedintele PSD a mers si mai departe cu propunerile catre BExC (care este forul conducator in partid), el cerind si un vot pentru ca “anumite chestiuni de strategie electorala sa fie discutate intr-un cadru mai restrins decit Biroul Coordonator”. Adica, intre numai citeva persoane, probabil Nastase, Voiculescu, Cozmanca si Dan Nica.

Din informatiile noastre, sedinta BExC s-a terminat in doi peri, fara ca acest for sa ia o decizie clara. Imediat dupa aceasta reuniune a inceput spectacolul lansarii candidatilor, acolo unde nu s-a prezentat nici o lista de candidati. Au vorbit doar Dan Voiculescu, Adrian Nastase, Mircea Geoana, Codrut Seres si alti citiva lideri ai Uniunii, dar numai despre chestiuni de ordin general.

Despre componenta listelor, nimic.

Cu ochii pe site-ul PSD

A urmat conferinta de presa. Adrian Nastase: “Nu vreau sa intru in detalii. Vreau sa spun, inca o data, ca sintem bucurosi ca am reusit sa realizam, pe baza unui dialog permanent, o lista valoroasa de candidati ai Uniunii Nationale PSD+PUR. Aceasta lista va fi pusa pe site-ul Uniunii Nationale, incepind de luni”.

Altfel spus, candidatii s-au lansat, dar ei nu pot fi cunoscuti decit peste doua zile (adica astazi). Intrebat despre aceste lucruri in conferinta de presa, Adrian Nastase a intors-o ca la Ploiesti. El a spus, intr-o prima faza, ca “listele sint definitive, cu o singura precizare, sint trei sau patru situatii unde avem de clarificat optiunea intre doua sau trei variante”.

Adica listele sint definitive, dar nu sint totusi... definitive. Ulterior, Nastase a afirmat: “Eu sint absolut convins ca ati retinut mesajul nostru, care este mult mai complex (decit lansarea candidatilor - n.r.). Lansarea candidatilor reprezinta doar una dintre componentele de mesaj”.

In fine, Adrian Nastase ne-a invitat sa-i recunoastem pe candidatii de pe scena, spunind ca numele lor vor fi facute publice abia luni. (Cristian Sutu)

Iorgovan, laudat de Nastase

Dupa cum a anuntat Adrian Nastase in sedinta BExC, listele finale ale candidatilor nu vor putea fi cunoscute decit o data cu depunerea lor la Biroul Electoral Central. Se fac modificari pina in ultima zi. Spre exemplu, Codrut Seres, candidat pentru postul de vicepremier, s-a razgindit asupra deciziei anuntate pe 30 septembrie, de a nu candida nici pentru Camera Deputatilor, nici pentru Senat.

El va fi pe listele de la Maramures. Surse din PSD ne-au declarat ca ministrul educatiei, Alexandru Athanasiu, care n-a prins un loc eligibil la Ialomita, cu ocazia preliminarelor, va figura pe locul 1 la Senat in judetul Bihor. De asemenea, Constantin Dudu Ionescu, fostul ministru taranist, acum membru PUR, va candida la Brasov, el fiind situat pe pozitia a treia, eligibila.

Un alt fost taranist, doctorul Irinel Popescu, va candida si el pe listele PSD+PUR la Dolj, se pare pe pozitia a doua la Senat. Din informatiile noastre, Antonie Iorgovan va fi si el mentinut pe liste, chiar daca Adrian Nastase l-a criticat in termenii cei mai duri pentru prestatia sa din Senat la proiectul legii privind pensiile parlamentarilor.

Liderul PSD a spus ca Iorgovan va primi o sanctiune pe linie de partid pentru votul din Senat, dar l-a laudat pe acesta pentru activitatea politica din filiala pe care o conduce - Prahova.

Ev. Zilei - 11 octombrie 2004

Alegeri - Uniunea PSD+PUR si-a lansat candidatii

Uniunea Nationala PSD+PUR si-a lansat sambata candidatii pentru Senat si Camera Deputatilor. Listele parlamentare vor fi date publicitatii in cursul zilei de astazi.

DANA PICIU, SILVIU SERGIU

Aproximativ 5.000 de persoane au umplut sambata pana la refuz Sala Palatului, pentru a participa la lansarea candidatilor pentru Parlament ai Uniunii nationale PSD+PUR. Evenimentul a fost precedat de o sedinta a Biroului Executiv Central al PSD, care a validat listele cu candidati.

Exceptie au facut "trei sau patru situatii" in care configuratia listelor trebuie clarificata, dupa cum a precizat liderul PSD, Adrian Nastase. Acesta a fost si motivul pentru care listele parlamentare nu au fost distribuite membrilor BExC.

"Daca am fi distribuit aceste liste membrilor BExC duminica, numele candidatilor ar fi aparut in presa si ar fi creat dificultati in privinta celor catorva situatii care mai trebuie clarificate", a explicat Nastase, care a promis ca listele vor fi publicate pe site-ul PSD in cursul zilei de astazi.

Liderul PSD a negat ca l-ar fi consultat pe presedintele Iliescu in privinta listelor de candidati ai PSD la alegerile parlamentare.

ATAC LA BASESCU. In discursurile rostite cu ocazia lansarii candidatilor pentru Parlament, liderii Uniunii Nationale PSD+PUR au criticat Alianta PNL-PD si pe Traian Basescu, candidat la Presedintie al acestei formatiuni politice. Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a apreciat ca Romania are nevoie de stabilitate, "nu de o conducere in care partenerii sa se injunghie cu zambetul pe buze".

"Demolatorul de guverne, de lideri de partide, de colegi de alianta, acest Iuda al politicii romanesti nu are voie sa demoleze Romania. Nu putem risca sa avem un presedinte de tara care sa se enerveze, sa inceapa sa planga, sa injure", a precizat liderul umanist.

El a adaugat ca nu ii ies din minte cuvintele adresate de Traian Basescu fostului coleg de partid Pantelimon Manta: "Ba, puneti mana pe munca pentru ca veti avea ciolan toti daca luam puterea".

Desi nu a rostit numele liderului PD, Adrian Nastase a apreciat ca "Romania are nevoie de un presedinte care stie cum functioneaza un Guvern bun, iar un demolator de guverne va lucra greu cot la cot cu un prim-ministru".

"Romanii stiu ca dictatura nu este buna si ca presedintele tarii nu poate fi un tar care sa stabileasca cum trebuie sa traiasca romanii", a spus Nastase.

La randul sau, Mircea Geoana a apreciat ca "Alianta PNL-PD nu are un guvern din umbra, ci un guvern din bezna". Apoi si-a indreptat atentia catre Traian Basescu: "Nu este suficient sa-ti indrepti cravata si sa-ti pui ochelari ca sa spuna lumea ca esti altcineva", a adaugat Geoana.

JUDECATA

Desi a prejudiciat imaginea PSD, votand pentru instituirea pensiei de parlamentar in cuantum de 80% din indemnizatia actuala a alesilor, Antonie Iorgovan nu va fi exclus, se pare, de pe listele parlamentare ale Uniunii PSD+PUR.

Adrian Nastase l-a criticat pentru "lipsa de responsabilitate politica", dar a apreciat ca excluderea sa de pe prima pozitie a listei PSD Prahova pentru Senat ar fi "o masura extrem de dura". "Trebuie sa se faca o judecata dreapta.

Sa vedem care este rolul in Prahova al senatorului Iorgovan, felul in care el a reusit sa obtina un numar de voturi la alegerile preliminare", a spus Nastase, adaugand ca Iorgovan va primi o sanctiune pe linie de partid.

SENAT

In baza protocolului de colaborare cu PSD, PUR va avea 22 de locuri eligibile pe listele pentru Camera Deputatilor si 10 locuri la Senat. Presedintele PUR, Dan Voiculescu, va candida pentru un post de senator de Bucuresti, ca si vicepresedintele Codrut Seres, care ocupa primul loc in judetul Maramures.

Fostul ministru pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Silvia Ciornei, vizeaza tot un mandat de senator, la fel ca medicul Irinel Popescu. Pe listele pentru Camera Deputatilor figureaza sefa cancelariei presedintelui PUR, Daniela Popa, liderul PUR Alba, Nicolae Popa, si vicepresedintele PUR, Bogdan Pascu.

SUSTINERE

Filiala Bucuresti a PUR s-a restructurat si este pregatita sa participe la campania electorala din aceasta toamna. Umanistii bucuresteni i-au asigurat ieri pe cei doi candidati la alegerile parlamentare ai Uniunii din partea PUR, Dan Voiculescu (pentru Senat) si Daniela Popa (pentru Camera Deputatilor), ca ii vor sustine in campanie.

Pentru castigarea alegerilor, Daniela Popa a recomandat conducerii filialei bucurestene "sa aleaga cu foarte mare atentie membrii staff-ului de campanie, care trebuie sa fie alcatuit din oameni cu experienta, care au mai participat la campania electorala". La randul sau, liderul umanist Dan Voiculescu a aratat ca PUR este alternativa politica a anilor 2008-2009.

"Vom folosi inca 4 ani sloganul «Ofensiva tinerilor» pentru ca tinerii sunt viitorul." Voiculescu a mai aratat ca tinerii din PUR sunt cei care vor putea schimba si mentalitatea votantilor din Capitala, conform careia "Bucurestiul este al lui Traian Basescu".

Jurnalul National - 11 octombrie 2004

PSD si-a lansat candidatii la Parlament intr-o ceata totala

Ca sa umple timpul, Nastase, Voiculescu si Geoana au marait demonstrativ la Basescu in fata publicului pesedisto-purist Marea lansare a candidatilor Uniunii PSD+PUR, programata sambata, la Sala Palatului, s-a redus doar la cateva discursuri rostite intr-o scenografie inedita, cu aproape doua sute de oameni pe scena - reprezentand candidatii virtuali - si alti cinci mii de spectatori, pe scaune.

Uniunea nu a reusit sa-si respecte programul initial: definitivarea listelor pana joi si lasarea candidatilor sambata. Adrian Nastase si Dan Voiculescu au negociat din greu pana in noaptea de vineri spre sambata, fara a ajunge la o solutie pentru impartirea tuturor locurilor , ceea ce a facut din spectacolul de prezentare a candidatilor un semiesec.

Spre deosebire de locale, cand candidatii erau prezentati cu fast, in lumina reflectoarelor, cu muzica si confeti, in timp ce sala aplauda fiecare nume in parte, acum impresia a fost a unei nunti la care lipseau mirii. S-a vorbit de candidati doar la modul general, dar nu s-a dat nici un nume. Adrian Nastase a laudat la gramada viitorii candidati, tineri, femei si politicieni cu experienta.

Cu o zi inainte, intr-o declaratie radiofonica, Mircea Geoana lasa si el sa se inteleaga ca listele sunt gata si invita lumea sa le studieze amanuntit. Aceeasi confuzie a fost si la sedinta Biroului Executiv al PSD, care a precedat "marea lansare". Nimeni din acest esalon pesedist nu a vazut listele.

Adrian Nastase, sosit cu o intarziere de aproape o ora la sedinta, i-a anuntat pe colegi ca PSD va castiga 45 la suta din mandate si i-a rugat sa voteze listele in alb, lasand Biroul Coordonator sa le definitiveze. In mare, fiecare judet isi cunoastea lista, dar nimeni nu a vazut cum stau lucrurile in celelalte organizatii.

Adrian Nastase a spus ca "mai sunt trei sau patru situatii care trebuie clarificate" si de aceea listele nu au fost facute publice. "Daca le-am fi distribuit asa cum erau, cu semnele de intrebare de care v-am vorbit, in mod categoric, ele ar fi fost maine in presa, ceea ce ne-ar fi creat niste dificultati", a explicat Adrian Nastase de ce nu au fost dezvaluite misterioasele liste electorale.

Prezidentiabilul PSD: "Romania are nevoie de un zambet inteligent"

In lipsa numelor candidatilor, conducerea Uniunii a fost nevoita sa improvizeze un alt program al spectacolului de lansare. Virtualii candidati au fost chemati pe scena, ca decor vivant. Ei au stat in picioare doua ore si au aplaudat la unison cu sala ori de cate ori apareau pauzele speciale pentru aplauze in discursurile vorbitorilor.

Dan Voiculescu si Mircea Geoana au reusit sa sparga monotonia cu cateva replici acide la adresa adversarilor politici. "Nu putem risca sa avem un presedinte de tara care sa se enerveze, sa inceapa sa planga, sa injure sau sa ameninte cancelariile occidentale (...

) Demolatorul de guverne, de lideri de partid si de colegi de alianta, acest Iuda al politicii romanesti, nu are voie sa demoleze Romania", a declansat atacul Dan Voiculescu.

Invins de Traian Basescu in alegerile pentru Primaria Capitalei, Mircea Geoana, a prins prilejul sa se dea "fioros" in fata colegilor din Uniune: "Haideti sa facem ceva bun pentru tara la toamna! Haideti sa facem ca acest candidat la presedintie din partea oponentilor nostri sa ramana pe banca de rezerve, iar in zilele bune sa-l trimitem la echipa a doua pentru ca acolo are competente, acolo

trebuie sa joace! Nu este suficient sa-ti indrepti cravata, sa spui ca esti presedinte. La Alianta PNL-PD nu exista un guvern din umbra, ci un guvern din bezna". Adrian Nastase a interpretat un alt rol. Discursul lui a avut pauze lungi, au lipsit elementele mobilizatoare, iar tonul a fost atat de scazut, incat sala a reactionat cu greu.

Nastase a descris tipul de presedinte pe care crede ca l-ar intruchipa el: "Eu voi fi puntea de legatura dintre Uniunea Europeana si poporul roman. Romania are nevoie de un presedinte european, de un presedinte negociator, de un presedinte diplomat, de un presedinte modern, de un presedinte priceput si apropiat de oameni. Eu voi fi un astfel de presedinte".

Acuratetea portretului a mers pana la zambetul prezidential: "Romania are nevoie de un zambet inteligent". Fara a-i rosti numele vreodata, Adrian Nastase a spus ca Traian Basescu ar fi un presedinte dictatorial. "Presedintele tarii nu poate sa fie un tar care sa stabileasca cum sa traiasca romanii si ce este bine pentru ei (...

) in nici un caz nu dorim un model de presedinte asemanator cu rolul presedintelui autocrat din unele foste republici sovietice", a afirmat Adrian Nastase. Lansarea candidatilor necunoscuti s-a terminat cu Oda Bucuriei, adoptata ca imn de UE. Liderii PSD si PUR s-au intors sa negocieze forma finala a listelor pentru Parlament.

Corina DRAGOTESCU, Ion M. IONITA

Adevarul - 11 octombrie 2004