Duminica dimineata la ora 6 fix, Iasul a fost zguduit. Concomitent, mascati ai Politiei si procurori din Bucuresti au intrat in "cuiburile" celui mai temut clan interlop al Iasului: Corduneanu. Arsenalul folosit de trupele speciale a fost unul impresionant. Arme de foc cu lanterne, veste anti-glont, berbece imense, catuse si bastoane.

Unul cite unul, sase membri ai clanului Corduneanu au fost trintiti la pamint si incatusati. Au fost bagati in dube si trimisi cu 10 masini la Bucuresti.

"Actiunea a vizat anihilarea unei retele organizate transfrontaliere de traficanti de droguri, cunoscuta sub denumirea de «CLANUL CORDUNENILOR», care era monitorizata si pentru comiterea altor infractiuni din sfera crimei organizate.

Din datele detinute precum si din primele cercetari efectuate asupra suspectilor identificati, a rezultat faptul ca acest grup a traficat importante cantitati de ecstasy in zona Moldovei si in municipiul Bucuresti". Astfel a fost prezentata actiunea de ieri de Inspectoratul General al Politiei.

Din locuintele celor sase au fost ridicate, potrivit comunicatului, "diverse cantitati de droguri (hasis si cannabis), arme albe, bijuterii din aur, arme si inscrisuri". "Tremura si tavanul, parca era cutremur. Ne-au luat direct din pat. Trinteau cu berbecul metalic in usa", a explicat Alina Bogdan, sotia lui Costel Corduneanu, seful clanului.

"Autoritatile se incapatineaza sa le caute nod in papura fratilor Corduneanu", a spus aseara Ion Nechita, avocatul Cordunenilor care se afla in drum spre Bucuresti.

Actiune-fulger a mascatilor

Zeci de luptatori mascati din trupele speciale "Acvila" si procurori ai Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie au descins ieri dimineata la locuintele Cordunenilor. In secret si fara interventia anchetatorilor ieseni, oamenii legii din Bucuresti au venit ieri noapte din capitala.

Sositi cu 10 masini, intre care una cu numar de Constanta si una de Timisoara au facut, simultan, 5 descinderi in apartamentele clanului iesean. Politistii au scotocit in cele 5 locatii dupa urme si indicii care sa-i incrimineze pe Corduneni de comiterea infractiunii de trafic de droguri.

Conform informatiilor detinute de anchetatori, Cordunenii aduceau droguri din Occident si le comercializau in tarile baltice si zona Moldovei.

Dupa citeva ore de perchezitie la singe, patru dintre fratii Corduneanu, respectiv Calin Bogdan (cunoscut ca si "Costel Corduneanu"), Calin Vasile, Gheorghe Rusu, Florin Corduneanu, precum si un cumnat zis "Bula" si Octav, un prieten cu Costel Corduneanu au fost inghesuiti in masini si dusi la sediul IPJ Iasi. Doi dintre acestia au fost "ridicati" din aceeasi locuinta.

Dupa citeva ore, ei au fost reimbarcati si dusi la Bucuresti.

"Ne-au luat direct din pat"

Aseara, familiile celor retinuti asteptau stirile televizate pentru a afla ce s-a mai intimplat cu cei sase. In Nicolina, la una din scarile blocului 958 locuieste capul clanului, Costel Corduneanu. Cum scara unde locuieste acesta este prevazuta cu interfon, mascatii au spart geamul usii de la intrarea. La usa locuintei ne-a raspuns sotia acestuia, Alina Bogdan.

Aplice cu raze de lumina albe, doi bisoni maltezi inofensivi, o arma de ornament pe televizorul cu ecran ultra-plat, un bar cu paharele atirnate pe suporti metalici, sclipind de curatenie. La prima vedere apartamentul lui Costel Corduneanu parea casa de vacanta. In cele trei dormitoare insa, parca trecusera vandalii.

Paturile ravasite, cartile imprastiate pe podea si tablourile scoase de pe perete erau semne ale interventiei mascatilor. "Tremura si tavanul, parca era cutremur. Ne-au luat direct din pat. Trinteau cu berbecul metalic in usa, care nu a cedat. Costel tipa «Stati ca vin!». S-a imbracat si le-a dat drumul la usa", a povestit Alina Bogdan.

"Au cautat si prin gainatul papagalului"

Urletele mascatilor "Pe jos! Culcat!" i-au trezit si pe finii lui Costel, Angelica Florea si Laurentiu Pletosu Florea, aflati in vizita. "Au intrat 12 cagulati, ne-au bruscat, lui Costel si lui Laurentiu le-au pus catuse, iar apoi a intrat si procurorul Florin Plopeanu, de la Bucuresti. Ne-a aratat mandatul de perchezitie, iar mascatii au inceput sa cotrobaie prin toata casa.

Au adus martori si 2 vecini din scara, care i-au insotit pe politisti peste tot. Au cautat prin sertare, dulapuri, la cosul de gunoi, prin ghivecele de flori, chiar si prin gainatul papagalului, dar nu au gasit nimic. Nici in aparatul de aer conditionat. Le spusesem de la inceput ca nu avem droguri", a mai povestit Alina Bogdan.

"Plecam si noi la Bucuresti"

Intre timp, la Alina acasa au venit si alti prieteni. Se facuse ora 19. Cu sufletul la gura, cei sositi s-o sustina pe Alina asteptau stirile de la televizor. "Da pe patru, incep stirile". "Uite-l pe Costel, uite si pe Vasilica!". "Da' ce, l-au luat si pe Octav? E prieten cu Costel, dar el ce treaba are?".

"Si pe Adrian de ce il arata, el e arestat!", se completau unii pe altii apropiatii Cordunenilor. "Mizerabil, ce mincinosi! Nu avem noi treaba cu drogurile sau cu traficul", a incheiat Alina, profund afectata de imaginile prezentate la stiri. Ea a mai povestit ca perchezitia a durat de la 6 dimineata pina la ora 10, iar pina dupa ora 13 politistii au incheiat procesele verbale.

"Ne-au luat din casa bani - doar valuta - respectiv 3.000 de euro, un kilogram de bijuterii din aur, laptop-ul, calculatorul, poze, albume foto, casete video si audio, CD-uri si DVD-uri cu filme, agende, carnetele, actele de la masina, contractul casei, toate chitantele din casa", s-a plins nevasta lui Costel Corduneanu.

Desi au insistat sa-i lase sa-si sune avocatul, procurorul Plopeanu i-ar fi pus pe toti sa-si inchida telefoanele si sa nu raspunda nimeni la telefonul fix. "A zis ca, dupa ce termina ei, putem sa sunam pe cine vrem. Ne-au pus sa inchidem telefoanele.

Imediat ce au plecat cu Costel l-am sunat pe avocatul nostru si i-am povestit ce s-a intimplat, sa se duca repede la IPJ sa nu apuce sa plece astia la Bucuresti. S-a dus direct la IPJ dar nici pe el nu l-au lasat sa vorbeasca cu Costel. S-a dus apoi la Bucuresti cu masina, nu am apucat sa ne mai vedem. Plecam si noi in noaptea asta", a povestit Alina Bogdan.

"Asta e democratie? Ne trezim cu pistolul la cap si nici macar nu ne spun pentru ce sintem cercetati?" s-a intrebat retoric finul Alinei si al lui Costel.

A venit si iubita "mafiotului fara picior"

In timp ce Alina Bogdan le povestea reporterilor "Ziarului de Iasi" cum a decurs perchezitia, la locuinta acesteia a ajuns si Diana Cretu. Aceasta este iubita unui alt Corduneanu, Florin. "Au izbit cu berbecul in usa si ne-am trezit luati pe sus. Au urlat «Jos, cu miinile dupa cap!», timp in care l-au lovit pe Florinel cu bocancii in operatie.

Am ripostat ca l-au lovit in picior si au tipat «taci din gura ca iti trag si tie una!». S-a prezentat apoi procurorul, a aratat mandatul si au inceput sa cotrobaie. Ne-au intrebat daca avem droguri sau arme si am zis ca nu. N-au luat decit doua cutite, unul mic si unul de ornament", ne-a declarat Diana Cretu, iubita lui Florin.

Acestia locuiesc intr-un apartament de pe Aleea Rozelor, in apropiere de Restaurantul Cotnari. Florin este cunoscut in Iasi si ca "mafiotul fara picior", el suferind o operatie care l-a lasat invalid si cu doua cirje.

"Au gustat pe rind chitul"

Dupa ce au vazut stirile la televizor, rudele Cordunenilor au facut haz de politisti. "Gigi Rusu, unul din fratii ridicati avea apartamentul in renovare. Cind un cagulat a gasit un saculet cu chit pentru gresie a tipat «Gata! I-am prins! Priviti aici». Au gustat pe rind chitul si si-au dat seama apoi ca, de fapt, nu erau droguri.

La fel a fost si la mine cind au inceput sa miroase gainatul de la papagal. Ma mir ca nu s-au uitat si prin blanita bisonilor", a povestit Alina, spre deliciul celorlalti. Ei s-au mai distrat ca "usa lui Costel e tare ca el" si ca mascati nu au reusit sa o darime.

"Ne-au controlat pina la piele"

Cele 5 apartamente nu au fost singurele pe care le-au cotrobait politistii. Dintr-un Mercedes decapotabil de culoare verde, pe care oamenii legii sustin ca membrii clanului l-au obtinut din bani "minjiti" din traficul de droguri, acestia au ridicat mai multe arme albe. La fel s-a intimplat si cu Mercedesul IS-77-BAT, parcat in fata blocului in care locuieste Costel Corduneanu.

"M-au escortat 4 cagulati pina la masina, le-am deschis-o si au luat dinauntru doua cutite. M-au lasat si fara actele masinii", a mai povestit Alina. Totodata, inainte de a iesi din casa, o politista cu cagula le-au obligat pe Alina si pe fina sa, Angelica Florea, sa se dezbrace, la baie, pentru perchezitia corporala. "Ne-au controlat pina la piele.

Ne-a dus una cu cagula la baie, ne-a pus sa ne dezbracam si ne-a controlat de parca aveam droguri pe noi", a adaugat nevasta capului Cordunenilor.

In vizorul anchetatorilor a picat si Marian Corduneanu (16 ani), mezinul familiei. "Pe el nu l-au luat la Bucuresti, l-au dus doar la IPJ sa-i ia declaratie, dupa care i-au dat drumul. Si pe sotia lui Vasilica Corduneanu au luat-o, dar au lasat-o apoi sa plece", a completat Alina Bogdan.

Alexa: "Iasul nu a fost implicat"

Comandantul IPJ Iasi sustine ca actiunea a fost coordonata "de sus". "Iasul nu a fost implicat. Actiunea a fost a Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Bucuresti si a Parchetului General.

Stiu doar ca a vizat traficul de droguri, iar mai multi membri ai familiei Corduneanu au fost retinuti in urma descinderii si dusi la Bucuresti", a declarat comisarul sef Stefan Alexa, seful IPJ Iasi. Desi din Iasi au fost "saltate" 6 persoane, in comunicatul de presa al IGPR se arata ca din reteaua de traficanti fac parte 13 suspecti.

"Au fost identificate ca facind parte din retea 13 persoane, urmind ca, in baza probatoriului administrat, impotriva lor sa se ia masurile legale", sustin ofiterii de presa ai IGPR.