Elevii liceului Lucian Blaga din Tiraspol, unitate de invatamant cu predare in limba romana, sunt impiedicati de separatistii transnistreni sa reia cursurile, la peste 5 saptamani de la inceperea anului scolar in stanga Nistrului.

"Separatistii fac tot posibilul sa nu mai reluam vreodata cursurile", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute directorul liceului, Ion Iovcev, citat de agentia FLUX. "Nu am reluat procesul de invatamant si nu se stie cand il vom relua, deoarece separatistii fac tot posibilul ca sa nu-l mai reluam vreodata", a completat directorul liceului.

"La inceputul saptamanii, ni s-a promis ca vom putea incepe anul de invatamant in scoala nr. 4, in schimbul doi. Recent insa, am primit o scrisoare in care ni se refuza acest lucru. Separatistii fac tot posibilul ca scolile romanesti din Transnistria sa dispara", a mai adaugat el.

Despre salile de clasa ale liceului, care au fost ocupate timp de mai multe saptamani de militienii transnistreni, Ion Iovcev a declarat ca acestea au fost distruse. "Peretii si podurile sunt daramate, de parca ar fi dupa un puternic cutremur de pamant sau dupa un razboi. Pentru a incepe orele va trebui sa facem reparatii capitale", a precizat sursa citata.

Liceul cu predare in limba romana Lucian Blaga din Tiraspol, ca si alte scoli si licee romanesti din Transnistria, a fost ocupat de militienii trimisi de regimul separatist de la Tiraspol condus de Igor Smirnov, care i-au evacuat in aceasta primavara pe elevii romani din institutiile de invatamant romanesti.