Curand o sa avem Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, adica o institutie care va supraveghea pe cei care utilizeaza baze de date.

Proiectul de lege elaborat de MIE isi propune crearea unei autoritati de supraveghere independente din punct de vedere juridic si organizational atat in raport cu organismele publice, cat si cu sectorul privat.

Autoritatea va fi condusa de un presedinte si un vicepresedinte numiti de Senat; proiectul de lege mai reglementeaza atributiile, organizarea si funcTionarea viitoarei Autoritatii NaTionale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Romania s-a angajat - in cadrul capitolului de negociere nr. 3 cu UE, Libera circulatie a serviciilor - sa elimine pana la data aderarii toate barierele din calea liberei circulatii a serviciilor. Alte masuri vizeaza protectia datelor personale si obligatia organizatiilor care utilizeaza date personale de a se inregistra ca operatori la Autoritatea de supraveghere in domeniu.

In Romania, activitatea de protectie a datelor personale a demarat odata cu adoptarea Legii 677/2001 prin care monitorizarea Si controlul datelor personale revenea institu?iei Avocatului Poporului. Pentru a exista continuitate in aceasta activitate, noua lege prevede transferul bazei de date si a altor evidente de la Avocarul Poporului la ANSPDCP.

Prin viitoarea lege, redactata de catre MIE, se va asigura implementarea Directivei 95/46/CE referitoare la protectia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal Si libera circulatie a acestor date, precum si a Conventiei Europene pentru protejarea persoanelor fata de prelucrarea automatizata a datelor cu caracter personal, adoptata la Strasbourg in 1981 si

ratificata in Romania prin Legea 682/2001.

In cadrul discutiilor din Comisia de dialog social, au fost prezenti reprezentanti ai sindicatelor, ai patronatelor, ai Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, ai MIE.

In dezbateri, reprezentantul MAI a amintit ca ministerul din care face parte a fost prima institutie care s-a inregistrat la Avocatul Poporului ca operator cu date cu caracter personal, iar Politia Romana si Politia de Frontiera sunt de asemenea inregistrate ca operatori cu date personale.

Reprezentantul Patronatul National Roman a precizat ca din conducerea viitoarei Autoritati este necesar sa faca parte oameni cu integritate morala recunoscuta.

Publicitate de stat?

Participantii au cazut de acord ca este necesara o campanie de constientizare la nivel national. Astfel, cetateanul trebuie sa stie ca are drepturi, iar cel care ii solicita date cu caracter personal are anumite obligatii fata de gestionarea lor.

De exemplu, aceea de a despagubi un cetatean daca acesta a suferit pierderi din cauza inregistrarii gresite a datelor.

Proiectul Legii privind infiintarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal este disponibil aici.

Sugestii pot fi la sectiunea Legislatie din site-ul MIE