Luptatorii siiti din zona "Sadr City", din Bagdad, au inceput sa predea armele grele, conform unui acord incheiat cu autoritatile.

Operatiunea ar urma sa dureze cinci zile si se spera ca ea va duce la incetarea violentelor care de sase luni de zile fac probleme fortei internationale si politiei irakiene.

Adio, arme?

Acordul de dezarmare a fost anuntat dminica de un colaborator al clericului radical siit Moqtada al-Sadr.

Acesta a spus ca autoritatile irakiene au acceptat sa ii elibereze din inchisori pe membrii armatei lui Moqtada al-Sadr, Mehdi.

In schimb, gruparea trebuie sa opreasca atacurile impotriva fortelor americane si irakiene, si sa predea armele grele - cum ar fi mitralierele si aruncatoarele de grenade.

Saptamana dezarmarii a inceput greu in Sadr City.

In primele ore ale diminetii, politistii aflati la cele trei puncte de colectare din cartier asteptau clienti.

Potrivit agentiilor de presa, doar unul dintre centre primise cateva arme de la luptatorii armatei Mehdi.

Pentru a-i stimula pe posesori sa renunte la arsenalele lor, guvernul irakian ofera bani in schimbul armelor predate si promite ca va investi in Sadr City peste 500 de milioane de dolari.

Avertisment

Ministrul american al apararii, Donald Rumsfeld, a facut o vizita surpriza soldatilor americani in provincia al-Anbar, la vest de capitala Irakului.

Aceasta provincie a fost recent scena unor lupte grele intre fortele americane si gruparile militante sunite.

El a avertizat ca violentele se vor intensifica in perioada premergatoare alegerilor planificate in ianuarie.

Donald Rumsfeld a precizat ca e improbabil ca numarul soldatilor americani din Irak sa fie redus inaintea alegerilor din Irak.