Prin motiunea depusa luni la Parlament, opozitia se arata ingrijorata de "politica sistematica a Guvernului PSD de limitare a libertatii de expresie prin incercari de subordonare directa sau indirecta a presei scrise, atat publice, cat si private."

Semnatarii motiunii pun accent pe alocarea si dirijarea preferentiala a fondurilor publice pentru publicitate.

Incalcarea libertatii de exprimare, spun reprezentantii opozitiei s-a manifestat si prin "atitudinea dispretuitoare a PSD la adresa presei si opiniei publice, manifestata inca din 2001, prin infiintarea unui minister al Informatiilor Publice care s-a dovedit mai degraba un instrument de propaganda a Guvernului".

Mai mult, dupa cum se arata in motiune, in absenta oricaror facilitati si acumularea de datorii catre stat, institutiile mass-media sunt fortate sa devina tribune de la care sunt auzite numai lucruri de bine la adresa cabinetului Nastase, dar mai ales au devenit instrumente de platire a politelor pentru adevesarii politici.

Agresarea jurnalistilor

Opozitia da drept exemplu elocvent de subordonare a presei cazul televiziunii publice care ar fi fost transformata intr-o televiziune de partid si de stat, intr-un canal de propaganda pentru Adrian Nastase si PSD.

Iar punctul culminant al motiunii consta in amenintarea si agresiunea asupra jurnalistilor in ideea de a-i intimida si reduce la tacere.

De altfel, motiunea are ca motto o declaratie mai veche a premierului Adrian Nastase care spunea: "Daca un simplu articol ar fi motiv de bataie, eu ar trebui sa bat cate un ziarist in fiecare zi ".

In opinia opozitiei, acest lucru chiar s-a intamplat, indirect, prin amenintarile cu justitia si, in multe cazuri inca nerezolvate, ziaristii au fost batuti iar vinovatii- se arata in motiune- poarta marca Nastase-PSD.

"Motivatie electorala"

Presedinta Fundatiei pentru o Societate deschisa, Renate Weber, si-a exprimat suprinderea ca tocmai acum opozitia a depus o astfel de motiune, in conditiile in care ea insasi, timp de patru ani, a fost o victima a limitarii libertatii de expresie, prin limitarea accesului la anumite informatii.

Renate Weber spune ca, intr-adevar, libertatea presei in Romania este suferinda si implicit societatea romaneasca din aceasta cauza, dar ca vocile care acuza acest aspect trebuiau sa fie continue si nu in momente in care se vaneaza capital electoral.