Pro Democratia a identificat patru metode si cere modificarea legii

Asociatia Pro Democratia ameninta ca va refuza sa participe ca observator la alegeri daca guvernul nu va elimina din Legea electorala prevederile care, in opinia APD, pot duce la frauda. Presedintele Asociatiei, Cristian Pirvulescu, ne-a declarat ieri ca APD va cere, printr-o scrisoare adresata primului-ministru Adrian Nastase, ca executivul sa corecteze legea.

Pro Democratia a identificat patru “portite” care fac posibila fraudarea alegerilor:

1. Folosirea cartilor de identitate. Conform Pro Democratia, exista “posibilitatea ca orice alegator posesor de carte de identitate sa voteze, in cadrul aceluiasi scrutin, de mai multe ori, deoarece nu se vor folosi cartile de alegator, ci doar documentele de identitate, precum cartile de identitate.

Or, in aceasta situatie, procedura de siguranta consta in aplicarea unor timbre autocolante care sa probeze ca posesorii si-au exprimat dreptul la vot. Daca timbrele autocolante vor fi asemanatoare celor folosite in 1996, 2000, la referendumul pentru modificarea Constitutiei din 2003 sau la alegerile locale de acum citeva luni, acestea vor putea fi dezlipite foarte usor”.

Pe de alta parte, potrivit APD, “alegatorii vor putea vota in orice localitate, nu numai in cea unde domiciliaza, iar daca voteaza in alta localitate decit cea de domiciliu, pot sa faca acest lucru in orice sectie de votare, inclusiv intr-una din cele organizate in gari, autogari, aeroporturi.

Astfel, prin dezlipirea autocolantului, alegatorul va putea vota in cite sectii va dori, deci de cite ori va dori”. APD solicita stabilirea unei singure sectii de vot dedicate alegatorilor care voteaza in afara localitatii de domiciliu, precum si adoptarea masurilor necesare pentru confectionarea timbrelor autocolante astfel incit ele sa nu se poata dezlipi.

2. Obstructionarea observatorilor. APD considera ca “activitatea observatorilor interni este restrictionata in mod nejustificat si nefiresc, prin faptul ca, spre deosebire de alegerile locale, la alegerile legislative acreditarea se elibereaza pentru o singura sectie de votare, iar pentru o sectie de votare se acrediteaza un singur observator.

Asociatia cere ca observatorii interni la alegerile parlamentare sa aiba acelasi statut si aceleasi conditii ca in cazul alegerilor locale (modificind textul legii prin ordonanta de urgenta).

3. Presedintii birourilor sectiilor de votare, inregimentati politic. Asociatia se declara nemultumita ca “Legea prevede ca presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare si loctiitorii acestora, in cazurile in care acestia nu sint juristi, sa fie desemnati de pe liste stabilite de catre prefecti.

Aceasta situatie a dus intotdeauna la suspiciunea, de multe ori confirmata prin dovezi, ca persoanele respective provin din rindul membrilor partidului de guvernamint (care, eventual, isi dau demisia in mod formal din partid inainte de alegeri), cu toate consecintele ce au decurs de aici.

Solutia acestei probleme ar consta in modificarea reglementarilor prin interzicerea numirii in functia de presedinte de birou sau de loctiitor a celor care au fost membri de partid in ultimii patru ani (modificind textul legii prin ordonanta de urgenta)”.

4. Urna mobila. APD afirma ca, “in ciuda faptului ca reglementarile referitoare la utilizarea urnei mobile au fost imbunatatite in urma desfasurarii referendumului pentru revizuirea Constitutiei, alegerile locale din luna iunie au aratat ca este inca posibila utilizarea urnei mobile in mod fraudulos”.

Asociatia este de parere ca “o minima masura care poate sa amelioreze aceasta problema consta in permisiunea, prevazuta in lege in mod explicit, ca urna mobila sa poata fi solicitata pe baza unor acte medicale doveditoare a situatiei de sanatate a solicitantului care sa justifice deplasarea, iar urna sa poata fi insotita de oricare dintre membrii biroului electoral al sectiei de votare care

doresc acest lucru, precum si de catre observatorii interni si internationali si jurnalisti (dar nu de catre candidati care, in acest mod, si-ar putea face propaganda)”.

Ev. Zilei - 12 octombrie 2004