Sindicalistii din industria alimentara avertizeaza ca urmeaza o noua majorare a preturilor la produsele alimentare. Aceasta se va resimti incepind cu luna noiembrie si va fi cuprinsa intre 3 si 5 la suta. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu, sustine ca ultimele scumpiri la benzina si utilitati vor determina cresteri de preturi la toate produsele.

Procentul de 3-5 la suta este insa valabil la producator. “Vorbim de o crestere medie a pretului alimentelor de circa cinci procente la producator. Pretul real este insa stabilit de comercianti”, a precizat Frumosu.

Ca o masura de compensare, sindicalistii cer reducerea TVA-ului la produsele alimentare cu 10 la suta pe motiv ca populatia nu mai suporta noi majorari de preturi. Aceste scumpiri ii vor afecta atit pe consumatori, cit si pe producatori, acestia din urma fiind nevoiti sa-si restringa activitatea. “Vinzarile marilor firme au scazut deja cu 10-15 la suta din cauza reducerii consumului.

Scaderea TVA-ului de la 19 la suta la 9 la suta ar face preturile produselor alimentare mai suportabile pentru populatie. In programul guvernamental pe acest an era prevazuta reducerea TVA-ului la produsele alimentare, dar punerea in practica a fost aminata pina in 2007 pe motiv ca FMI si Uniunea Europeana nu sint de acord.

De ce nu vin FMI si UE sa vada si saracia din Romania?”, a declarat Dragos Frumosu.

Presedintele FSIA a apreciat ca, dupa scumpirea carnii cu circa 25 la suta, ar urma sa se produca si alte cresteri de preturi, la produse precum uleiul alimentar sau lapte. “Uleiul se va scumpi, in aproximativ o luna, cu 10-15 procente la producator.

In aceasta perioada, fabricile recolteaza materia prima si o proceseaza, iar scumpirile utilitatilor si ale carburantilor vor duce invariabil la aceasta crestere de pret”, a apreciat Frumosu. Laptele se va scumpi, de asemenea, la producatori, cu 3-5 procente, a mai aratat presedintele FSIA.

In ultima vreme, guvernantii au pornit un razboi al preturilor la produsele agroalimentare din piete si la producatorii de piine, dar deocamdata fara rezultate.

Ev. Zilei - 12 octombrie 2004

In noiembrie, alimentele se vor scumpi cu 10%

Prognozele specialistilor din industria alimentara prevad, la inceputul lunii noiembrie, o crestere cu 3-5% a preturilor de productie la principalele alimente: zahar, ulei, preparate din carne, ceea ce, la consumator, va insemna o crestere de peste 10%.

Potrivit repre-zentantilor industriei alimentare, primul produs ce va consemna o crestere de pret va fi uleiul, care se va scumpi cu 10-15%, motivul fiind majorarea pretului la semintele de floarea-soarelui.

Una dintre metodele pentru atenuarea acestui soc al scumpirilor, preconizate de catre specialisti si reclamate a fi puse in aplicare, ar fi reducerea cotei TVA pentru alimentele de baza, de la 19 la 9%.

Gardianul - 12 octombrie 2004