Pont pentru abonatii care vor facturi mai mici

Electrica, distribuitorul national de energie, vrea sa-si sporeasca numarul clientilor care consuma energie in special noaptea si in zilele libere - weekend sau sarbatori legale, adica energie mai ieftina.

Conducerea societatii sustine ca, pentru a convinge cit mai multi abonati sa treaca la acest sistem, nu exclude posibilitatea ieftinirii energiei consumate noaptea si de sarbatori, incepind de anul viitor. Principalul beneficiu al societatii de distributie pare sa fie reducerea costurilor proprii.

Societatea de distributie a energiei electrice recomanda populatiei sa faca economii la factura de electricitate nu consumind mai putin, ci schimbind stilul de consum. O persoana care consuma energie noaptea, dupa ora 22.00, si in weekend isi poate reduce substantial factura, a explicat ieri Nicolae Coroiu, directorul general al Electrica.

Sistemul de tarifare diferentiat pe consum de zi si consum de noapte exista de mai multa vreme in grila de preturi a Electrica, insa nu este folosit decit de un numar foarte mic de abonati, circa 2.500. Conform acestui sistem, persoanele care aleg sa consume energie dupa ora 22.00 platesc 2.303 lei/kWh, cu aproximativ 30% mai putin decit pretul standard al kilowattului/ora.

O familie cu un consum de energie de 100 de kWh/luna plateste o factura de aproximativ 335.000 de lei. Daca trece la sistemul consum de noapte si weekend, dar consuma jumatate din energie ziua si jumatate noaptea, consumatorul casnic nu face nici o economie. Daca insa isi diminueaza la 30% consumul in timpul zilei, folosind la maximum energia electrica dupa ora 22.

00 si de vineri seara pina luni dimineata, acelasi abonat isi asigura o economie la factura lunara de 25.000 de lei.

Societatea isi micsoreaza costurile proprii

Trecerea la noul sistem de tarifare implica schimbarea contorului. Responsabilii Electrica dau asigurari ca distribuitorul poate schimba contorul intr-o singura zi, fara ca abonatul sa plateasca un leu si fara alt efort decit o cerere pentru schimbarea tarifului.

De ce recomanda Electrica noul sistem acum? Pentru ca, de la 1 octombrie, societatea aplica un nou tarif la cumpararea energiei electrice de la producatori, iar tariful de achizitie este diferentiat pe ore. In aceste conditii, Electrica reuseste sa-si micsoreze propriile costuri si, implicit, sa devina mai eficienta.