Inspirati de organizatiile sirba “Otpor” si georgiana “Hmara”, virfuri de lance ale “revolutiilor de catifea” din tarile lor, tinerii ucraineni pregatesc activ propria miscare de rezistenta pasnica la Kiev, in cazul in care se vor produce fraude la alegerile prezidentiale din 31 octombrie.

“Daca vor exista fraude in cursul scrutinului, noi sintem gata sa protestam pasnic. Intelegem foarte bine ca, daca Viktor Iuscenko nu este ales, mersul Ucrainei catre democratie nu va fi probabil mai mult decit un vis”, declara Vasil Hatko, in virsta de 22 de ani, coordonatorul de proiecte al miscarii “Valul studentesc”.

Aceasta reuneste aproximativ 20 de organizatii de tineri sustinatori ai lui Iuscenko, candidatul coalitiei liberale Ucraina Noastra (opozitie).

“Avem contacte cu georgieni din “Hmara” si cu sirbi din “Otpor”, care au organizat seminare in Ucraina. Si unii dintre noi au petrecut citeva zile in Europa”, a adaugat el.

Sosit in Ucraina acum trei luni, un sirb, care nu vrea sa-si dezvaluie identitatea din “motive de securitate”, estimeaza ca situatia din aceasta tara “seamana mai mult cu cea din Iugoslavia inainte de caderea lui Slobodan Milosevici, si mai putin cu cea din Georgia” fostului presedinte Eduard Sevardnadze.

Tinarul sirb participase anul trecut la revolutia pasnica de la Tbilisi, care l-a inlaturat de la putere pe Sevardnadze. Insa in opinia sa, Ucraina, cu siguranta nu este ca Georgia, mai ales din cauza diviziunilor interne si a prezentei rusesti pe toate planurile - politic, economic si militar.

Consultanti cu bani si experienta

“Otpor” a pregatit pina in prezent pentru rezistenta non-violenta aproximativ 500 de ucraineni din 25 de localitati de pe intreg teritoriul Ucrainei.

Alte “cursuri despre democratie si indeosebi despre drepturile alegatorilor”, in care nu sint implicati membri “Otpor”, au fost organizate gratie finantarii fundatiilor Robert Schuman (Franta) si Konrad Adenauer (Germania), precum si a celei create de miliardarul american George Soros.

Multi dintre participantii la seminare, ca si majoritatea ucrainenilor, se declara convinsi ca alegerile vor fi fraudate, dar si ca populatia nu va manifesta in masa chiar si in aceasta situatie, din cauza fatalismului si a presiunilor.

Presedintele Leonid Kucima, care a criticat “revolutia trandafirilor” din Georgia, a avertizat ca “in Ucraina nu va avea loc nici o insurectie” si ca va face “totul pentru pastrarea ordinii publice”.

Si, probabil deloc intimplator, intr-un clip televizat de posturile nationale (controlate de stat), un taran afirma foarte grav ca Ucraina nu are nevoie “de o revolutie, ci de stabilitate”.

Campanie electorala otravita

Sprijinul de care se bucura Iuscenko a fost demonstrat si de modul in care a fost primit duminica, la Lvov, unde peste 20.000 de persoane au manifestat in favoarea sa. Iuscenko, un pro-occidental foarte apreciat la Washington, se afla in prezent in fruntea sondajelor, devansindu-l pe premierul Viktor Ianukovici, care se bucura de sprijinul actualului presedinte, Leonid Kucima.

Ca urmare a acestei situatii, campania electorala din Ucraina este de-a dreptul murdara, opozitia denuntind o tentativa de otravire a lui Iuscenko. De altfel, inaintea mitingului la care a participat ieri, candidatul liberal tocmai revenise in tara de la Viena, unde a fost din nou internat “pentru a fi supus unor noi teste medicale”.

Doctorii care l-au tratat pe Iuscenko au apelat vinerea trecuta la specialisti internationali pentru a stabili daca acesta ar fi putut fi subiectul unei otraviri, subliniind ca nu dispun de dovezi in acest sens, desi, dupa cum reiese si din fotografiile facute la doar trei luni distanta, acesta a suferit o prabusire fizica evidenta, manifestind simptome grave.