Valoarea totala a ajutoarelor de stat autorizate in anul 2003 de catre Consiliul Concurentei a fost de 47.136,9 miliarde de lei, adica aproximativ 1,2 miliarde de euro. Potrivit raportului Consiliului Concurentei, anul trecut au fost emise 68 de decizii dintre care cele privind alocarile specifice in cadrul schemelor de ajutor de stat existente detin ponderea majoritara, respectiv 54 la suta.

Din cele 68 de decizii, 51 au fost de autorizare, doua de autorizare conditionata si 15 au fost decizii care nu constituie ajutor de stat. Raportul constata, de asemenea, ca in 2003 a avut loc o crestere a numarului de ajutoare de stat regionale, de la 14 in 2001 la 36 in 2003, concomitent cu scaderea ajutoarelor de stat pentru salvare-restructurare, de la 10 in 2001 la 5 in 2003.

Cele mai multe ajutoare de stat, respectiv 27,2 la suta ( circa 341 milioane de euro) din cuantumul ajutorului national global autorizat au fost acordate intreprinderilor mici si mijlocii. Consiliul Concurentiei a emis o decizie privind autorizarea schemei de ajutor de stat avand ca furnizor Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Ajutorul de stat a fost acordat sub forma schemei de garantii pentru IMM-uri si are ca scop cresterea competitivitatii si a volumului de activitate desfasurata de intreprinderile mici si mijlocii, crearea de noi locuri de munca si infiintarea de noi intreprinderi.

Desi raportul Consiliului Concurentei arata ca ajutoarele de stat pentru salvare-restructurare sunt in scadere in 2003 fata de 2002 sau 2001, peste 20 la suta (circa 257,4 milioane de euro) din totalul ajutoarelor de stat autorizate anul trecut au fost acordate pentru acest obiectiv.

Ajutoarele acordate pentru salvare-restructurare s-au concretizat in facilitati fiscale, fie sub forma scutirilor la plata majorarilor si penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor datorate si neachitate la bugetul de stat, fie sub forma scutirilor la plata imprumutului acordat de catre APAPS, respectiv scutire de la plata impozitului pe profitul reinvestit.

Un alt domeniu in care valoarea ajutoarelor de stat acordate se mentine inca ridicata este mineritul. Astfel, in 2003, valoarea ajutoarelor de stat acordate acestui domeniu depaseste 226 de milioane de euro, ceea ce reprezinta 18 la suta din valoarea totala a ajutoarelor de stat din 2003.

Aproximativ 194,2 miliarde de euro, adica 15,5 la suta din ajutorul total acordat in 2003, au fost acordate in cadrul schemelor de ajutor de stat avand ca obiectiv cercetarea-dezvoltarea. Si pentru dezvoltare regionala, Consiliul Concurentei a acordat ajutoare de stat in valoare de 115,4 milioane de euro, reprezentand 9,2 la suta din total.

Valoarea bruta a ajutorului regional nu a depasit plafonul de 50 la suta din echivalentul subventiei nete, iar pentru IMM-uri plafonul maxim a ajutorului este suplimentat cu 15 puncte procentuale. Alte domenii in care Consiliul Concurentei a aprobat ajutoare de stat in 2003, sunt dezvoltare regionala si protectia mediului - 70 de milioane de euro, si agricultura - 50,2 milioane de euro.