Suita regelui Spaniei, Juan Carlos I, a macelarit noua ursi (Ursus arctos), un lup (Canis lupus), specii protejate prin conventiile internationale la care Romania a aderat, si un mistret, cu ocazia vanatorii organizate la sfarsitul saptamanii trecute pe fondul de vanatoare din zona Baraolt-Oituz (judetul Covasna).

Informatia a fost facuta publica de surse apropiate Fundatiei AVES, care militeaza impotriva vanatorii abuzive si pentru conservarea populatiei de ursi din padurile Transilvaniei.

Surse neoficiale, dar bine informate, au declarat pentru "Romania libera" ca goana s-a organizat pe o suprafata de cateva mii de hectare, la aceasta participand peste 50 de gonaci recrutati din randul taranilor din localitatile apropiate, dar si din cel al personalului calificat.

Se pare ca au fost scoase in bataia pustilor aproximativ 30 de animale, din care suita regelui Juan Carlos ar fi reusit sa impuste noua, printre care mai multi ursi foarte tineri, dar si o femela gestanta. Ursii tineri si puietul valoreaza un punctaj mic, drept pentru care si preturile care se platesc pentru fiecare trofeu sunt mai mici.

Romania Libera - 12 octombrie 2004

Juan Carlos I si-a aminat plecarea pentru a impusca un lup in Muntii Covasnei

La actiunea organizata de o firma americana nu a participat nici o oficialitate romana. Nici macar primul vinator al tarii!

In weekend-ul trecut, regele Spaniei, Juan Carlos I, a vinat in padurile din nord-vestul judetului Covasna, situate pe raza Ocolului Silvic Talisoara (comuna Batani). El n-a fost insa oaspetele oficialitatilor romane, ci a venit la invitatia unor americani, care, de altfel, au si achitat costurile excursiei.

Precizarea ii apartine lui Sarcany Arpad, patronul unei societati din Sfintu-Gheorghe, care sustine ca organizeaza astfel de actiuni pentru Casa Regala spaniola de zece ani.

Sarcany Arpad afirma ca, in total, grupul de vinatori a impuscat 14 animale, dintre care cinci ursi, doi mistreti si un lup: “Regele a doborit personal lupul si un urs. Restul exemplarelor au fost vinate de ceilalti participanti”. De altfel, potrivit surselor noastre, Juan Carlos I a intirziat plecarea din judet cu aproape doua ore pentru ca a avut ocazia sa impuste un lup.

O parte din trofee au fost expuse simbata noaptea in fata unei foste cabane a lui Nicolae Ceausescu, unde a fost cazat regele Spaniei. S-au facut fotografii, iar vinatorii au baut sampanie la lumina unui foc de tabara.

Directorul Directiei Silvice Covasna, Gheorghe Munteanu, a declarat ca pentru vinatoarea desfasurata pe raza Ocolului Silvic Talisoara s-a incasat un comision de 1,5 miliarde de lei. “Regele a venit in interes personal. S-au eliberat autorizatii pentru mistreti, ursi si alte pradatoare cu blana, lupi, vulpi si pisici salbatice”, a mentionat directorul.

Sarcany Arpad a mai spus ca Juan Carlos I a venit pentru prima data la vinatoare in Romania. “I-a placut foarte mult aici si si-a exprimat dorinta de a reveni”, a adaugat acesta. Conform surselor noastre, la partida de vinatoare regala nu a participat nici o oficialitate romana.

Ecologistii protesteaza fata de vinatoarea organizata pentru regele Juan Carlos in Romania: “Macel regal”

Fundatia ecologista Aves, din Odorheiul Secuiesc, sustine ca, din surse proprii, a aflat “cu dezgust” ca Regele Spaniei si suita sa ar fi vinat noua ursi. “Asemenea partide singeroase s-au organizat numai pentru dictatori!”, precizeaza seful fundatiei, Laszlo Szabo-Szeley. “Si ce daca e rege? Noi il consideram un macelar.

In Spania au 27 de ursi care sint ocrotiti prin lege. Acum am aflat de la colegi din Spania ca acolo ursii au fost exterminati tot de Casa Regala. Daca Regele Spaniei ar fi impuscat in mod corect un urs, noi nu am fi protestat. Dar noi protestam fata de macelul autorizat de autoritatile comuniste in Romania. Asa ceva nu se admite in Europa sau intr-o tara civilizata.

Si in Africa, daca te duci, poti impusca un leu sau un elefant, nu poti impusca zece elefanti dintr-o data”, ne-a declarat Laszlo Szabo-Szeley.

Activistul ecologist mentioneaza ca are informatii potrivit carora in cadrul “macelului regal” ar mai fi fost raniti doi ursi, iar printre animalele ucise s-ar fi aflat o femela gestanta. (Gelu Trandafir)

Adrian Moise, Gelu Trandafir

Ev. Zilei - 12 octombrie 2004