Pirateria, in formele ei cele mai grave, va fi asociata cu crima, a declarat, ieri, Ionel Blanculescu, ministrul Controlului. „Si incalcarea drepturilor de autor este tot un fel de evaziune fiscala. Si in aceste cazuri, statul este prejudiciat, intrucat nu se platesc taxele si impozitele“, a declarat Blanculescu.

Autoritatea Nationala de Control (ANC), impreuna cu Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), lucreaza la un proiect de act normativ de modificare a Legii dreptului de autor. Este cea de-a doua initiativa legislativa, dupa cea referitoare la evaziunea fiscala, prin care o frauda fiscala este asociata cu crima.

Conform proiectului de act normativ, agentii economici care incalca drepturile de autor provocand pagube foarte grave risca o pedeapsa cu inchisoarea de maximum 15 ani. Actuala Lege a drepturilor de autor prevede o pedeapsa cu inchisoarea de maximum 10 ani.

O alta propunere stipulata in proiectul de lege cu privire la drepturile de autor se refera la cuantumul amenzilor contraventionale. Acestea s-ar putea majora cu 50-100% din valoarea actuala.

„Incercam sa corectam cu 50-100% valoarea actuala“, a precizat Blanculescu referindu-se la amenzile pe care le-ar putea plati agentii economici sau persoanele fizice vinovate de incalcarea drepturilor de autor. Amenzile ar putea ajunge, astfel, pentru persoanele juridice, la 3 miliarde de lei.

Momentan, cea mai mare amenda pe care o poate obtine o persoana juridica pentru nerespecatrea drepturilor de proprietate intelectuala este de 1,6 miliarde de lei. Ministrul Controlului a mai precizat ca cele mai mari amenzi vor fi date „pe zonele ce au prezentat o crestere pe piata“, anume acelor agenti economici sau persoane fizice care fac piraterie cu softuri, muzica sau filme.

Potrivit oficialului ANC, 50% dintre cazurile de piraterie depistate in urma controalelor erau pe sectorul software-ului. Initiativa legislativa vine in urma recomandarilor facute de Delegatia Comisiei Europene in Raportul de tara.

In ceea ce priveste marirea personalului ORDA, o alta solicitare a Comisiei Europene, Ionel Blanculescu a precizat ca fondul de salarii va proveni din amenzile incasate. Totodata, angajatii ORDA vor fi remunerati cu o suma fixa, la care se va adauga o cota parte din valoarea marfurilor confiscate.

Pana la finele lunii septembrie, ORDA a aplicat amenzi contraventionale in valoare de 9,47 miliarde de lei. Au fost aplicate 278 de sanctiuni contraventionale, dintre care 61 sunt contestate.

Din totalul celor 581 de controale efectuate, 77 au fost realizate la solicitarea organelor de Politie, 11 la solicitarea titularilor de drepturi (sesizare, plangere), iar din oficiu au fost realizate aproximatov 400 de controale.

De asemenea, au fost confiscate peste 4000 de casete audio, 6,6 mii de CD-uri cu muzica, peste 4000 de CD software, in jur de 660 casete VHS si peste 4,2 mii de DVD-uri.

Numarul de marcaje holografice aprobate pentru fonograme depaseste 13,81 milioane, valoarea marcajelor holografice eliberate pentru videograme fiind de peste 434,86 milioane lei.