Liderii CNSLR-Fratia si BNS au anuntat ieri ca cele doua confederatii sindicale nu vor mai fuziona. Motivele oficiale invocate se refera la perioada aleasa, considerata a fi, inainte de alegeri, "deloc propice" pentru o astfel de fuziune. Adevaratele motivatii sunt insa altele, cu mult mai grave.

Ambasada Statelor Unite din Romania a remis celor doua organizatii sindicale cate o scrisoare prin care avertiza ca va rupe orice relatie cu acestea, in contextul colaborarii preelectorale dintre BNS si formatiunea lui Corneliu Vadim Tudor.

REALITATEA ROMANEASCA - Catalin Ionita

Dumitru Costin, Matei Bratianu, Marius Petcu, Liviu Luca. Asezati la aceeasi masa, toti cei patru lideri sindicali privesc grav inspre reprezentantii mass-media. "Am decis sa intrerupem pe moment procesul de fuziune dintre confederatiile noastre.

Acest proces s-a dovedit a fi mult mai complex decat ne-am inchipuit si pentru a nu crea probleme in viitoarea confederatie sindicala am hotarat sa-l amanam pana dupa alegeri", a rostit primul Marius Petcu, presedintele CNSLR-Fratia. Anuntul-soc a venit in conditiile in care peste doar trei zile urma sa aiba loc congresul de constituire a noii structuri.

Dupa un respiro, Marius Petcu a mai spus ca factorii de natura electorala ar fi avut o influenta negativa asupra procesului de fuziune. "Nu vrem ca, prin noua structura sindicala, membrii nostri sa devina masa de manevra pentru formatiunile politice", a afirmat Petcu. Simtind, probabil, nevoia sa ofere totusi mai multe clarificari, Dumitru Costin, presedintele BNS, a tinut sa completeze.

"Exista un risc foarte mare in privinta reprezentativitatii noii organizatii sindicale. Pana la obtinerea in justitie a personalitatii juridice, termenul fiind de 45 de zile, ar fi existat un vid in reprezentarea noastra in structurile tripartite.

Suntem in perioada negocierii contractului colectiv de munca la nivel national si nu ne permitem sa ne retragem din aceste structuri pentru a definitiva fuziunea. Mai mult, in aceasta perioada tulbure de dinainte de campania electorala, am fi expus noua confederatie unui risc formidabil", a spus Dumitru Costin.

Scrisoarea-avertisment

Solicitati pentru mai multe explicatii, cei patru lideri au deviat discutia, inserand o serie de aluzii ambigue catre restul miscarii sindicale din care puteai sa deduci ca exista anumiti colegi de-ai lor interesati de blocarea inregistrarii noii structurii rezultate din BNS si CNSLR-Fratia.

Obiectivul era clar: distragerea atentiei publice de la adevaratul motiv al suspendarii procesului de fuziune.

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a trimis recent celor doua confederatii cate o scrisoare prin care isi exprima ingrijorarea in legatura cu apropierea acestora de PRM, in contextul in care Blocul National Democrat, partidul infiintat de BNS, a semnat un acord de colaborare preelectorala cu formatiunea lui Corneliu Vadim Tudor.

Potrivit lui Ovidiu Jurca, vicepresedintele BNS, mesajul scrisorii era deosebit de virulent, oficialii americani amenintand cu ruperea relatiilor daca organizatia sindicala va merge mai departe alaturi de PRM.

"Ambasada Statelor Unite nu doreste sa pastreze relatiile cu persoanele sau organizatiile care incurajeaza extremismul", se arata, potrivit lui Jurca, in scrisoarea semnata de secretarul pentru probleme politice al Ambasadei SUA in Romania.

Trebuie precizat aici ca presedintele BNS, Dumitru Costin, s-a aflat saptamana trecuta in Washington, unde a avut o serie de intalniri cu reprezentantii Departamentului de Stat al SUA. Cu aceasta ocazie, liderul BNS ar fi primit asigurari, spune Ovidiu Jurca, ca scrisoarea nu reprezinta pozitia Departamentului de Stat american.

Situatie delicata

O scrisoare similara a fost remisa de Ambasada americana si confederatiei CNSLR-Fratia.

In acest mesaj, reprezentanta diplomatica cerea liderilor Fratia sa-si precizeze de urgenta pozitia cu privire la alianta existenta intre BNS si PRM, in contextul asteptatei fuziuni.

Surse sindicale afirma ca acesta ar fi fost, de fapt, motivul pentru care liderii CNSLR-Fratia ar fi decis sa suspende negocierile de fuziune, confederatia fiind pusa intr-o postura cel putin delicata.

La ora actuala, atat CNSLR-Fratia, cat si BNS au ca obiective trimiterea unui numar de membri de sindicat in Parlament pe locurile eligibile ale partidelor politice.

Paradoxal, desi se inteleg de minune pe plan sindical si doresc, in consecinta sa fuzioneze, BNS a semnat pactul politic cu PRM, obtinand 15 fotolii in Legislativ, in timp ce CNSLR va perpetua traditia colaborarii cu PSD.

BNS, organizatie de orientare social- democrata, a ajuns in situatia de a incheia un acord cu partidul de extrema dreapta al lui Vadim la "indicatiile" venite de la PSD, afirma surse din sindicate. In acest mod, partidul lui Nastase incearca sa castige locuri in Legislativ cu sprijinul electoratului PRM.

PRM nu-si asuma vreo vina

Corneliu Ciontu, prim-vicepresedinte PRM: "Daca liderii BNS vor sa rupa relatiile cu PRM ii priveste, dar nu va fi vina noastra in cazul in care iau alta decizie. Nu PRM se urca in trenul BNS, ci invers.

Am vorbit din nou cu Matei Bratianu si i-am spus ca asteptam pana joi, cel tarziu vineri, dosarele cu candidaturi din partea sindicalistilor care vor intra pe listele noastre electorale, 15 pe locuri eligibile si zece pe locuri neeligibile. Cat priveste semnalele de la Ambasada SUA este vorba de un amestec grosolan al unor functionari care - spun ei - reprezinta politica americana in Romania.

Respingem ferm aceste ingerinte fara nici un rost".

PSD considera ca avertismentul SUA este corect

Bogdan Niculescu Duvaz, ministru pentru Relatia cu partenerii sociali: "Relatia PSD cu CNSLR-Fratia, cea mai mare organizatie sindicala din tara, dateaza de patru ani si nu e o surpriza ca un partid social-democrat colaboreaza cu un sindicat. Problema dintre BNS si PRM este ca BNS-ul a produs un partid politic, BND, si s-a si laudat cu asta.

Avertizarea venita din partea Ambasadei SUA este corecta mai ales ca PRM este considerat un partid extremist".