Si anul acesta, Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania a intocmit o estimare a costurilor la care ajunge o asociatie de proprietari in sezonul rece, care deja isi face simtita prezenta din ce in ce mai mult.

Presedintele FAPR, Radu Opania, spune ca intretinerea cea mai mare o vor avea de plata aproximativ 45 la suta din romanii care primesc caldura iarna prin intermediul sistemului centralizat de termoficare necontorizat. Pragul maxim al costurilor ar putea ajunge in ianuarie, potrivit estimarilor lui Opaina, la circa 4.400.000 de lei la un apartament de 4 camere, in care locuiesc 4 persoane.

Opaina considera ca pana in decembrie, in blocurile necontorizate, cand pretul national de referinta va ramane 896.000 de lei, preturile la intretinere ar putea fi de circa 1.100.000 - 1.375.000 de lei la o garsoniera in care locuieste o persoana, 1.370.000 - 1.820.000 de lei la un apartament cu doua camere, o persoana. In acest caz, cheltuielile cresc cu aproximativ 600.

000 de lei daca intr-un astfel de apartament locuiesc doua persoane. Calculul Federatiei estimeaza costurile intretinerii unui apartament de trei camere la aproximativ 2.630.000 de lei pentru octombrie si 3.320.000 de lei in ultima luna a acestui an, cand subventia este inca acordata.

Radu Opaina spune ca aproximativ 50 la suta dintre beneficiarii sistemului centralizat de incalzire care si-au montat contoare de apartament vor avea facturi mai mici cu aproximativ 200.000-300.000 de lei, in timp ce romanii care si-au instalat centrala termica de apartament sau de bloc vor plati la intretinere, in medie, mai putin cu circa un milion de lei.

Problemele vor interveni insa incepand cu luna ianuarie a anului viitor, cand subventia va fi eliminata treptat, iar facturile vor fi mai mari cu circa 15 la suta.

Economii cu ajutorul repartitorului

Nici contorizarea individuala nu este de neglijat. Pe langa debitmetrele (apometrele) de apartament, cele mai bune masuri pentru a economisi raman repartitoarele de caldura si robinetele termostat care regleaza temperatura in functie de optiuni sau de cat ne tin buzunarele.

In situatia in care o camera nu este folosita, este indicat sa reglam termostatul pe o temperatura de "avarie", de circa 10-11 grade Celsius, care sa nu creeze probleme instalatiilor. Temostatul si repartitoarele reglate la temperaturi minime produc economii considerabile si in situatia in care plecati in concediu.

Exista insa si persoane care spun ca partea electronica a repartitorului creeaza probleme in situatia in care se monteaza in apropierea unei alte surse de caldura decat caloriferul, inregistrand consumul determinat de acestea.

Specialistii spun ca acest lucru nu este real, insa este indicat ca acest cititor electronic de consum sa fie instalat intr-un loc al camerei unde exista o temperatura constanta.

Spre sfarsitul lunii vin zapezile

Vladimir Ivanovici, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, ne-a declarat ca, daca s-ar tine cont de prognoze, nu am fi nevoiti sa platim caldura care o primim in plus. "Indiferent de temperatura pe care este afara, ei dau aceeasi caldura. Nu este normal. RADET-ul a avut anul trecut con-tract cu noi, insa acum nu stiu daca l-au innoit.

Normal ar trebui sa ceara o prognoza mai completa, care sa tina cont si de vant si de persistenta frigului", ne-a precizat Vladimir Ivanovici.

Meteorologii spun ca in octombrie temperaturile vor fi normale pentru aceasta perioada, iar in nord, pe alocuri va fi usor mai rece. Vremea va fi racoroasa la inceputul si la sfarsitul lui octombrie, iar la mijlocul lunii va predomina o vreme frumoasa si calda.

In zilele cele mai calde, temperaturile maxime, care in mod obisnuit au valori cuprinse intre 12 si 22 grade Celsius, pot sa atinga 27-28 grade C in sudul tarii. In cele mai reci nopti sunt posibile valori negative, in depresiunile din nordul si centrul tarii, favorizand producerea brumei si ingheturilor timpurii.

Cantitatile de precipitatii vor fi cuprinse intre 25 si 75 l/mp, producandu-se intr-un numar de 7 la 13 zile cu precipitatii. La munte precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare.

In noiembrie, temperaturile medii se vor situa in limite obisnuite, exceptand vestul tarii, unde va fi ceva mai cald. Cantitatile de precipitatii vor fi, in general, normale. In luna lui brumar, in care valorile normale ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre 4 grade C si 14 grade C, cele mai ridicate pot atinge 20 grade C, in sudul tarii.

Diminetile vor fi reci, cu minimele cuprinse intre -4 si 4 grade C, chiar mai coborate in depresiunile din nordul si centrul tarii. In a doua parte a lunii, sunt posibile ninsori si depunerea unui strat temporar de zapada. Cantitatile de precipitatii vor fi cuprinse in general intre 40 si 80 l/mp, insumate intr-un numar de zile cu precipitatii cuprins intre 9 si respectiv 17 zile.

Se va produce si fenomenul de polei, la munte si in depresiunile din centrul tarii, iar ceata va avea o persistenta in regiunile din centru si est.

Luna decembrie nu va aduce mari schimbari fata de limitele normale, exceptand nord-vestul, unde va fi mai bland. In luna decembrie, valorile normale ale temperaturilor maxime pot urca chiar si la 15 grade C, in sudul tarii. Temperaturile minime se vor incadra intre -8 grade C si 2 grade C, iar cele mai coborate se vor situa sub -15 grade C, in centrul si nordul tarii.

Numarul de zile cu precipitatii va fi cuprins intre 9 si 15. Pe fondul unor incalziri si raciri ale vremii, va fi posibila aparitia poleiului. In regiunile din sudul si estul tarii se va produce ceata cu depunere de chiciura.

Si in scoli si gradinite se face frig

Scolile de la tara au de pe acum stocul de lemne asigurat, dar nu se indura sa arunce de acum butucii in soba, de teama ca intreaga cantitate nu le va ajunge pana la iesirea din iarna. Si asta in conditiile in care pentru o scoala cu vreo zece sali de clasa e nevoie de cel putin 20 de tone de lemne pana la primavara, iar consumul lunar depaseste patru tone, daca afara e frig naprasnic.

"Speram sa nu tina mult vremea rea. Daca si saptamana viitoare va fi la fel, dam drumul la sobe, nu avem ce face", am aflat de la Geanina Toma, secretara Scolii generale nr. 1 din comuna Frumusani, localitate aflata la 20 de kilometri de Capitala. Aceeasi situatie era si la Scoala generala nr. 3 din Glina, unde stocul de combustibil solid atinge 25 de tone. "Sobele sunt reparate.

Speram sa ne mai ierte frigul macar luna asta", ne zice directorul institutiei, Mihalache Balca.

Frig e si in scolile din Bucuresti, unde reteaua de termoficare n-a pornit inca. Revizia la tevi si calorifere a fost rezolvata pana acum. Numai agentul termic lipseste. "Noi suntem legati la punctul termic care alimenteaza blocurile din zona. Si noi la scoala asteptam caldura, asa cum o asteapta si oamenii din blocuri", ne-a declarat directoarea Scolii nr. 56, Cristina Radu.

Situatia e cu totul alta in scolile care au centrale termice proprii. Am descoperit un asemenea sistem la Scoala nr. 84 din Bucuresti. Centrala a fost instalata in vara acestui an. Pana iarna trecuta, oamenii de aici se incalzeau la soba cu gaze. Chiar ieri a fost pornita centrala cea noua. Caloriferele erau fierbinti inca de dimineata. "Era mare problema cu sobele.

Era pierdere de gaze, mirosea urat in clase. Tot timpul ne era frica sa nu fie un incendiu. Acum e cald in toata scoala dupa numai 30 de minute de la pornirea instalatiei", se arata multumita Rodica Constantin.

Cele trei scoli si sapte gradinite din orasul Popesti-Leordeni au centrale termice inca de acum 14 ani. Si acolo caloriferele erau ieri fierbinti. Centrala de la Scoala generala nr. 2 are mai bine de 20 de ani vechime si inca mai functioneaza ca la carte, se mandreste directorul Iosif Nastase.

Ministerul Educatiei a cerut o statistica la nivel national privind asigurarea caldurii in scoli. Datele nu au fost inca centralizate. Se stie ca avem in total 22.000 de unitati scolare, dintre care 16.477 in mediul rural si restul in orase. Ingrijorarea oficialilor de la Bucuresti este legata, ca in fiecare an, de scolile din orasele mici.

Acolo unde saracia oamenilor este mai mare exista riscul ca, in timpul iernii, agentul termic sa fie sistat din cauza ca locatarii blocurilor nu si-au platit facturile. Atunci scolile raman si ele fara caldura, pentru ca sunt alimentate de la aceeasi retea. In asemenea situatii exista riscul suspendarii temporare a cursurilor.

Solutia centralei termice proprii este inca "stiintifico-fantastica" pentru marea majoritate a scolilor din Romania, in conditiile in care o asemenea instalatie costa cel putin patru miliarde de lei.

Contorizarea, singura solutie

Contorizarea blocurilor ramane o vesnica problema a romanilor pentru ca doar 48 la suta dintre imobilele racordate la sistemul centralizat de incalzire au la subsol aparate de masura pentru energia termica.

Ioan Radu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC), ne-a declarat ieri ca in putine localitati din Romania contorizarea la bransament a inclus gigacalorimetre. "In foarte multe orase au fost instalate debitmetre la bransamente.

Avantajele unui gigacalorimetru sunt mari, mai ales ca in situatia in care agentul termic nu are o anumita temperatura, aparatul nu inregistreaza consumul. Practic, la consumul de apa calda nu se inregistreaza si apa rece care ajunge initial pe conducte", a spus presedintele ANRSC.

Radu considera ca foarte multi operatori din termoficare nu au facut nimic pentru a castiga increderea consumatorilor, iar programele de relansare a sistemului centralizat de termoficare intarzie sa apara. Presedintele ANRSC spune ca procesul de contorizare, destul de scazut la nivel national, ar trebui sa fie amplificat, iar cetatenii sa nu mai plateasca pierderile din retelele de distributie.

"Autoritatile locale ar trebui sa ia masuri urgente. Sunt numeroase probleme in privinta facturarii. Exista puncte termice unde nu exista nici un contor care sa determine caldura sau apa calda livrate blocurilor arondate. Daca nu se cunoaste acest lucru, cum se poate sti daca facturile emise sunt corecte si nu mai mari decat consumul?", a precizat Radu.