Reprezentantii BRD nu au comentat despartirea de Bogdan Baltazar, fost presedinte al bancii, in timp ce motivatia acestuia de a se duce la o firma de consultanta este laconica, dind nastere la o serie de suspiciuni cu privire la consensul de atitudine si opinii intre el si conducerea franceza a bancii.

Unele dintre ele au fost confirmate chiar in timpul conferintei de presa prilejuita de acest divort.

Astfel, directorul general Patrick Gelin s-a multumit sa spuna, cu ocazia conferintei de presa prilejuita de retragerea lui Baltazar, ca lipsa acestuia de la BRD se va resimti, intrucit este, probabil, cel mai bun bancher roman. S-au mai spus o multime de cuvinte flatante, de o parte si de alta, precum invocarea unei colaborari excelente etc.

In spatele acestor declaratii protocolare insa, se ascund niste intrebari care, cel putin pentru noi, nu si-au gasit raspuns. Care sunt motivele reale ale plecarii? Chiar daca despartirea s-a facut cu acordul partilor, este interesant de stiut cine a introdus divortul.

Baltazar sau BRD? Sunt intrebari ramase fara un raspuns prea clar, in ciuda eforturilor bancii de a construi imaginea unei despartiri aproape patetice. Cu toate acestea, in scena despartirii amiabile s-au strecurat si citeva indicii privind incompatibilitatile dintre Baltazar si BRD.

Motivatia lui Baltazar nu e credibila

Motivatia data de Bogdan Baltazar a fost suficient de laconica pentru a ridica suspiciuni cu privire la adevaratele cauze ale divortului: « Ma retrag pentru ca consider ca am incheiat un ciclu cu banca. E important in viata ca, atunci cind crezi ca ti-ai dat masura capacitatii si talentului, sa treci sa faci si altceva.

Intotdeauna am cautat sa fac lucruri noi, sa explorez, sa construiesc », a explicat Baltazar. El a spus ca a fost invitat, in urma cu un an, de un amic din America care detine o mica firma de consultanta in Romania, sa devina asociati. « De multe luni clocim, impreuna cu reprezentantii BRD, retragerea meu, si iata ca acum a venit momentul ».

Baltazar a subliniat diferenta dintre atitudinea sa si cea a lui Gelin

Este cel putin ciudat faptul ca Baltazar, conform logicii declaratiei sale, nu a mai avut ce face la BRD, adica nu a gasit acolo ceva de explorat, pentru a initia un nou “ciclu” in viata sa.

De altfel, Baltazar a strecurat, extrem de subtil, si citeva idei care au dat senzatia unei incompatibilitati, cel putin in ceea ce priveste modul de actiune, dintre el si actualul director, Patrick Gelin.

« Sutem oameni diferiti ca temperament », a spus Baltazar despre Gelin care dealtfel nu a spus mai mult de trei fraze in cursul conferintei de presa care a durat mai bine de o ora, timp in care Baltazar a fost vioara intai. O figura carismatica, in puternic contrast cu cea din stinga sa, a lui Gelin, de o rigiditate neobisnuita pentru un francez.

Spiritul critic, posibil motiv de divort

Baltazar este unul dintre cei mai respectati si activi bancheri din Romania ultimilor zece ani, in special datorita carismei sale si a declaratiilor publice transante si adesea critice cu privire la politica bancara si economica a tarii.

Nu de putine ori, Baltazar a criticat atit BNR cit si reprezentantii guvernului roman, cu argumente strict economice, fara vreo nuanta politica, ceea ce a atras respectul si simpatia publicului, dar si a finantistilor.

Acest fapt i-a deranjat insa nu doar pe reprezentantii autoritatilor, ci chiar si pe conducatorii francezi ai Groupe Societe Generale, care detine BRD, lucru marturisit de Baltazar.

Intrebat acum daca nu cumva acesta ar fi unul dintre cauzele plecarii, acesta a raspuns ca, dimpotriva, declaratiile sale, caracterizate prin rigoare, principialitate, echilibru si nu « de drepti sau de favoare pentru a obtine ingaduinta guvernului sau BNR » au fost apreciate atit de clientii BRD, cit si de lumea din domeniul afacerilor si a ajutat banca ».

Intr-un interviu recent, Baltazar a recunoscut insa ca unele declaratii ale sale au iritat conducerea franceza a bancii.

Baltazar nu-l vede pe Gelin in asociatia bancherilor

Atitudinea discreta a lui Gelin l-a facut pe Baltazar sa se indoiasca si de succesul pe care l-ar avea ca succesor al lui in functia de vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor. « Este ceva mai greu sa spui niste lucruri clare si taioase cind esti un strain. Vin astia sa ne dea noua sfaturi, ar putea sa spuna unii.

Cind esti roman, cel putin nu ti se poate reprosa ca nu stii ce vorbesti. Este deci mai greu », a spus Baltazar, fara ezitare, cu timbrul sau grav si puternic, ceea ce a dus la crisparea figurilor francezilor care conduc BRD. De altfel, francezii au plecat imediat dupa conferinta, in timp ce Baltazar a ma ramas sa discute cu ziaristii, iar in final a plecat singur.

Diferende de opinie

In schimb, Baltazar l-a sustinut pe Gelin ca viitor inlocuitor al sau in functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Baltazar nu a dat un nume, insa a precizat ca « s-a conturat un consens, la care am contribuit, si ma mindresc cu asta ».

Intrucit se stie ca favorit este actualul director general Gelin, prin cumularea functiilor, Baltazar a fost intrebat ce parere are despre acest lucru. « Daca as spune ca nu am fost de acord, as fi inconsecvent. Am spus ca am sprijinit consensul, adica de cumulare a functiilor. Mai clar decit atit nu se poate.

» Cu aceasta ocazie, Baltazar a facut din nou dovada, spontan sau premeditat, a diferentelor de opinie intre el si conducerea bancii. Astfel, el a anunat ca numele inlocuitorului sau va fi facuta public intr-un comunicat de presa, imediat dupa intrunirea conducerii bancii din ziua respectiva, intrebind apoi pe unul dintre directori la ce ora va fi dat comunicatul.

Cind dam comunicatul ? La 7 seara, a fost raspunsul. Si cine-l mai preia la ora asta ? a intrebat retoric Baltazar.

Precizare importanta

Tinem sa precizam ca nu am cautat nod in papura celor de la BRD in acest articol, asa cum ar putea fi inclinati sa creada unii.

Am incercat doar, in spiritul libertatii de exprimare, dar mai ales in slujba adevarului, dupa cum s-a exprimat si Baltazar, sa incercam sa reliefam toate nuantele legate de subiectul in cauza, asa cum le-am sesizat la fata locului si cum putini pot sau indraznesc sa le spuna.