China este prima exportatoare de spam a lumii, dar tari ca SUA, Marea Britanie si Romania sunt primele la phishing si frauda prin e-mail.

Potrivit unui raport asupra tendintelor in spam, realizat de Commtouch Software Ltd., un producator de programe anti-spam, si citat de East Bay Business Times, in luna septembrie au fost trimise cu 11% mai putine mesaje spam din Statele Unite decat in alte luni. Acest lucru s-ar datora si uraganului care a lovit Florida.

Cu toate acestea, 34,7% din "sutele de milioane" de mesaje spam din septembrie au avut originile in SUA.

Avner Amram, citat de publicatia amintita, a spus ca scaderea se datoreaza actiunilor anti-spam ale Federal Trade Commision, dar si ravagiilor uraganului in Florida, unde traiesc foarte multi dintre spammeri.

Potrivit Commtouch, in luna septembrie, China a gazduit majoritatea (67%) dintre site-urile la care se fac referiri in mesajele spam.

Commtouch a realizat si o statistica a celor mai utilizate momeli pentru phishing (e-mail-uri in care sunt imitate, pentru scopuri de fraudare, mesaje ale unor companii sau marci binecunoscute. Citibank, eBay si PayPal au fost primele trei branduri utilizate in acest scop.

In topul celor care folosesc numele eBay, Romania se afla pe locul al treilea (4,24%), dupa SUA (76%) si Marea Britanie (6,36%), dar inaintea Coreei de Sud, Australiei, Danemercei, Canadei si Germaniei.

Brazilia e pe primul loc la incercarile de fraudare prin folosirea numelui Citibank.