O prezenta ciudata pe listele PSD o constituie seful al Statului Major General al Armatei Romane, generalul Mihail Popescu, candidat la Senat pe primul loc pe listele filialei Vilcea .

Ministrul apararii nationale, Ioan Mircea Pascu, ne-a declarat aseara ca intr-adevar, generalul Mihail Popescu este acelasi cu cel care apare drept candidat pe locul intii pe listele PSD de la Vilcea pentru Senatul Romaniei. Pascu ne-a mai spus ca i-ar fi semnat lui Popescu raportul de trecere in rezerva, fara sa precizeze, insa, cu ce data.

Este insa cel putin ciudat ca o trecere in rezerva de o asemenea importanta n-a fost anuntata public.

Pe de alta parte, la reuniunea de la Brasov a ministrilor apararii ai NATO, generalul Mihai Popescu va participa si in calitate de sef al Statului Major General al Armatei Romane si in cea de post de candidat PSD pentru Senat, ceea ce ar insemna cel putin o fortare a legii statutului cadrelor militare.

Legea arata, la articolul 28, ca tuturor “cadrelor militare in activitate” le este interzis “sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice ori sa desfasoare propaganda prin orice mijloace sau alte activitati in favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru functii publice.

” Mai mult, la litera b a aceluiasi articol se stiplueaza clar ca tuturor cadrelor militare active le este interzis “sa candideze pentru a fi alese in administratia publica locala si in Parlamentul Romaniei, precum si in functia de Presedinte al Romaniei”.

Purtatorul de cuvint al MApN, locotenent-colonelul Gelaledin Nezir a confirmat ca generalul Popescu participa astazi la reuniunea NATO de la Brasov “in calitate de sef al statului major general”.

In opinia sa, generarul Popescu nu incalca legea intrucit campania electorala incepe pe data de 28 octombrie, cind trecerea in rezerva, semnata inca de acum o saptamina de ministrul Pascu, va intra in vigoare. Nu e clar insa cum poate generalul Popescu, cu documentele de trecere in rezerva semnate de ministrul apararii, sa continue sa se prezinte in calitate de sef al Armatei la o reuniune NATO.

Conform unor surse din PSD, generalul Mihail Popescu va deveni presedintele Comisie de aparare din Senat. El ar putea fi inlocuit la SMG cu seful trupelor de uscat, generalul Eugen Badalan.