Cursurile mondiale la petrol au atins noi recorduri ieri, pretul de referinta la petrolul brut american atingind 54 de dolari barilul pentru prima oara, din cauza nelinistilor provocate de grevele din Nigeria si Norvegia, relateaza AFP.

La Londra, barilul de petrol Brent a depasit limita de 51 de dolari/baril, pentru prima oara in istoria sa, in timp ce in Asia, pretul a depasit nivelul de 54 de dolari barilul, stabilind un nou record istoric. Pe ansamblu, de la inceputul acestui an, pretul petrolului a urcat cu 65%.

Cresterea fulminanta a cursurilor, din ce in ce mai greu de controlat, este cauzata de instabilitatea existenta in mai multe tari producatoare, estimeaza expertii. “Actuala situatie se explica prin faptul ca multe locuri in care se produce petrol sint instabile, precum Irakul, Arabia Saudita sau Nigeria.

Acumularea tuturor acestor probleme face ca oamenii sa speculeze pe piata”, apreciaza expertul francez Alain Leron. “Oamenii isi spun: totul pare intunecat. Va urma catastrofa. Este exact ceea ce-i incurajeaza sa anticipeze, cumparind stocuri dinainte. Asta contribuie la cursa preturilor. Este ca un bulgare de zapada”, a adaugat analistul.

De aceeasi parere sint si analistii americani de la World Markets Research Centre si Investec Securities, care sustin aceasta teorie si completeaza: “Daca lucrurile continua astfel, cotatiile petroliere la bursele americane se vor situa luna viitoare la 60-70 de dolari/ baril”.

Instabilitate si psihoza

Declaratiile reprezentantilor OPEC, care s-au angajat din nou in cursul weekend-ului sa creasca productia pentru a acoperi cererea de pe piata, nu i-a impresionat deloc pe investitori. “Au fost foarte multe evenimente care au contribuit la cresterea preturilor.

Spre exemplu, ce s-a intimplat in Rusia, incertitudinile din Orientul Mijlociu, situatia din Irak, problemele din Arabia Saudita, greva din Nigeria, cresterea foarte mare din partea Chinei si Indiei, dar si uraganul Ivan”, arata Hassan Chebourou, analist algerian. “Toate acestea au creat o mica psihoza, iar oamenii au inceput sa cumpere, fapt care a dus la cresterea preturilor.

Cred totusi ca exista o dorinta de a se produce mai mult si de a raspunde cererii si cred ca va veni si ziua in care preturile se vor stabiliza”, a preconizat acesta. Pe de alta parte, in opinia expertului irakian Karim Aqrawi, “revenirea la stabilitate pe piete este dificila, iar pretul ar putea depasi chiar si 55 de dolari barilul”.

OPEC a pierdut controlul pietei

Faptul ca, in ciuda declaratiilor incurajatoare, OPEC nu are capacitatea de a produce mai mult petrol in perioada imediat urmatoare ii afecteaza credibilitatea si influenta. Indiferenta generalizata a pietelor confirma o pierdere masiva a influentei cartelului in ultimele sase luni.

“Comentariile OPEC nu mai intereseaza marile piete si nu mai au nici o influenta”, explica analistul Frederic Lassere, de la Societe Generale.

OPEC, care asigura 35 la suta din productia mondiala, “vorbeste de cresterea capacitatilor, dar asta va fi pentru 2005/2006, orizonturi care nu influenteaza prea mult comportamentul pietelor pe termen scurt”, remarca analistul francez.

“OPEC a pierdut controlul pietei”, este de parere si Adam Sieminski, de la Deutsche Bank, in opinia caruia “toata lumea a realizat ca singurul lucru pe care-l poate face OPEC este sa dea declaratii”.