Prezentatoarea tv Dana Razboiu a fost aleasa imaginea unei campanii initiate de ministerul condus de sotul ei

In plina campanie electorala, in luna noiembrie, in timp ce Ovidiu Brinzan, ministrul sanatatii, se va afla pe listele de candidati ale PSD, sotia sa, Dana Razboiu, va fi protagonista supermediatizata a unei campanii de promovare a alaptarii.

Initiata chiar de Ministerul Sanatatii (MS), campania o va prezenta pe vedeta TVR1 intr-o ipostaza gingasa, de mama iubitoare, alaturi de cel mai nou membru al familiei Brinzan, micutul Victor.

Imaginea Danei Razboiu si a copilasului ei de numai 7 luni va aparea atit pe afisele si brosurile raspindite prin cabinete medicale, dar si intr-un videoclip care va fi difuzat de mai multe televiziuni, printre care si de TVR1. La lansarea de ieri a evenimentului, am aflat ca videoclipul va “curge” pe ecrane in lunile noiembrie 2004 si februarie 2005.

Intimplarea face ca, in luna in care cunoscuta stirista a TVR1 va induiosa mamele cu blindetea gesturilor ei materne, exact atunci si sotul ei, Ovidiu Brinzan, va cere increderea electoratului pentru un nou vot.

Campania “Alaptarea este primul pas drept in viata” este initiata de MS si UNICEF iar scopul ei declarat este sa convinga mamele sa-si alimenteze la sin bebelusii cel putin pina la virsta de 6 luni. Potrivit autoritatilor, intarcarea timpurie este principala cauza a anemiei si a inaltimii mici a copiilor.

Dana Razboiu: “Am facut-o cu cea mai mare placere”

Cum a ajuns sotia ministrului, si nu alta mamica celebra, sa reprezinte imaginea campaniei din acest an n-a fost usor sa aflam. In proiectul similar de anul trecut, afisele si videoclipul au avut drept vedete o incintatoare si anonima mama si al ei copil. Dana Razboiu a declarat la conferinta de ieri ca atunci cind dr.

Alin Stanescu, secretarul Comitetului National de Promovare a Alaptarii, organism coordonat de MS, i-a propus acest lucru, a primit cu multa bucurie. “Am facut aceasta campanie cu cea mai mare placere. Am spus de la inceput ca nuvreau bani. Nici n-am stiut ca se va intimpla in luna noiembrie. Stiu cit m-am chinuit eu sa-mi alaptez copilul si stiu ca nu-i usor.

Vreau sa constientizez mamele ca alaptarea este cea mai buna solutie pentru bebelusii lor.”.

10.000 de afise si 50.000 de brosuri

Potrivit organizatorilor, contractantul campaniei este Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate (INCDS), organism aflat in coordonarea MS, iar UNICEF Romania este organizatia care a supervizat partea tehnica a proiectului. Directorul INCDS, dr.

Bogdan Martian, ne-a spus ca, in baza celor 1,5 miliarde primite de la MS, institutia pe care o conduce s-a ocupat doar de conceperea si tiparirea celor 10.000 de afise si a 50.000 de pliante. “Banii cei mai multi au venit de la UNICEF (20.000 de euro). Ei au propus sa se faca si un videoclip pentru televiziuni”. Dr.

Martian sustine ca alegerea Danei Razboiu nu apartine INCDS, ci s-a facut in discutiile dintre organizatori. UNICEF a transmis, la rindu-i, ca nu este responsabila de alegerea vedetei.

“Nu stiu citi stiu ca doamna Razboiu este sotia ministrului”

Singurul care a oferit lamuriri partiale despre selectarea Danei Razboiu a fost dr. Stanescu, secretarul Comitetului National de Promovare a Alaptarii si, mai nou, si consilierul ministrului Brinzan. Alin Stanescu ne-a spus ca initial, membrii comitetului s-au gindit la mai multe persoane publice, dar care n-au fost selectate din diverse motive.

“O persoana publica la care am fi avut acces mai usor a fost doamna Maia Morgenstern, pentru ca dinsa a nascut la Polizu, a alaptat. Dar ea avea si copilul mai mare si depasea mesajul campaniei, acela de a alapta cel putin pina la 6 luni. Si atunci era si plecata”.

O alta vedeta luata in calcul a fost si Mihaela Radulescu, care mai promovase si proiectul “carnetul gravidei” si careia Alin Stanescu i-a trimis o scrisoare pe adresa Antenei 1 pentru a o “cere” intr-o campanie privind controlul prenatal. “Nu stiu cine din comitet a propus-o pe doamna Razboiu, n-am avut preocuparea respectiva”, ne-a declarat ieri dr. Stanescu.

Alin Stanescu considera ca aparitia Danei Razboiu in campania MS nu are legatura cu campania politica. “Eu nu fac politica, nu promovez campania nimanui, ci numai pe cea a alaptarii”. El isi asuma vina de a fi intirziat campania, din diverse motive birocratice. “Daca se apropie de alte evenimente, e o lipsa a mea”, a mai spus el.

Bucuros totusi ca Dana Razboiu a acceptat, consilierul ministrului spune: “Nu stiu cita lume stie ca doamna Razboiu este sotia ministrului Brinzan. Il contrazicem cu un singur argument: ieri, ministrul a pozat zimbitor alaturi de sotia sa, la lansarea campaniei.

Avantajele alaptarii naturale

Specialistii sustin ca alaptarea naturala are mai multe avantaje pentru copil, dar si pentru mama:

• laptele matern are compozitia ideala pentru a asigura cresterea si dezvoltarea bebelusului din punct de vedere fizic si intelectual

• totodata, copilul este protejat de mai multe boli daca va fi alaptat natural

• printre aceste boli se numara: infectii ale plaminilor, intestinelor si urechilor

• alaptarea il va apara pe bebelus de rahitism, anemie si reduce riscul imbolnavirii de diabet

• in acelasi timp, mama va fi protejata impotriva unor boli precum: cancerul genital sau cancerul de sin.

Mihalea Radulescu: “Sint o adepta a alaptarii naturale, dar nu m-au contactat”

Vedeta Antenei 1, Mihaela Radulescu, ne-a declarat ca nu a fost contactata de nimeni, nici de la Ministerul Sanatatii, nici de la UNICEF. “Nu m-au contactat, desi as fi fost disputa sa particip la aceasta campanie, pentru ca sint o adepta a alaptarii naturale”, ne-a declarat Mihaela. Ea a mai spus ca, din principiu, nu ar accepta sa faca o campanie sociala pe bani.

La rindul ei, actrita Maia Morgenstern a recunoscut ca a fost contactata pentru a participa la campania privind alaptarea naturala, dar a refuzat sa ne dezvaluie cum a raspuns acestei propuneri.