PSD nu se poate schimba, cel putin asa rezulta din listele de candidati date ieri publicitatii de catre partidul aflat la putere. Noul PSD clamat de Adrian Nastase la congresul din august a ramas doar o lozinca la fel de lipsita de acoperire ca si celelalte.

“Procesul de innoire” care s-ar fi produs in interiorul PSD o data cu prealegerile interne s-a dovedit, dupa cum s-a exprimat la vremea respectiva chiar Ion Iliescu, “un experiment interesant”, care arata incapacitatea acestui partid de a se acomoda cu practicile democratice.

“Autoevaluarea” propusa de PSD prin alegerile interne a fost furata de la bun inceput prin regula impusa de la centru ca 10 procente din locurile eligibile sint pastrate pentru favoritii lui Ion Iliescu si ai lui Adrian Nastase. Cele 10 procente au fost insa transformate in 20, dupa cum rezulta din listele de candidati pentru alegerile parlamentare.

Printre favoritii lui Nastase si Iliescu se afla destui perdanti ai alegerilor interne precum Razvan Theodorescu, ministrul culturii, Alexandru Athanasiu, ministrul invatamintului, Bogdan Niculescu-Duvaz, ministrul pentru relatia cu sindicatele, Octavian Stireanu, consilier prezidential pentru probleme de politica interna, Dorina Mihailescu, mina dreapta a primului-ministru.

Aceste persoane au fost respinse de organizatiile din teritoriu la alegerile interne din PSD si impuse de sus, incalcindu-se chiar principiul centralismului democratic invatat la scolile PCR de catre multi fruntasi PSD inainte de 1989.

In schimb, peste 30 dintre membrii partidului de guvernamint care au primit locuri eligibile la prealegeri au fost inlaturati fara nici o explicatie de pe listele finale. Pe locurile lor s-au batut, in ultimele zile, oamenii lui Iliescu si Nastase cu cei ai lui Voiculescu, acelasi vechi aliat al partidului de guvernamint. Batalia a creat insa o prapastie si mai mare intre centru si periferia PSD.

Adrian Nastase a spus de mai multe ori ca in partid sint oameni care au probleme cu coruptia si ca acestia trebuie schimbati, dar “Noul PSD” nu a mai aparut.

Fie Adrian Nastase nu are nici o putere in partid, fie modernizarea si schimbarea anuntate de primul-ministru au facut parte din propaganda electorala intr-un moment in care sondajele de opinie sugerau ca PSD este perceput de majoritatea romanilor drept un partid al coruptilor, care s-a folosit de putere in interesul propriilor lideri.

Listele Noului PSD contin listele vechiului PSD din care nu lipsesc: Octav Cozmanca, specialist la cadre inca din perioada regimului comunist, Nicolae Vacaroiu, economist cu state vechi in economia planificata si prim-ministru in perioada ‘92-’96, Adrian Paunescu, poet de curte al sotilor Ceausescu, Serban Mihailescu, numit de Nicolae Ceausescu in 1987 secretar al Consiliului de

Ministri. De asemenea, vicepresedintii vechi ai partidului au ramas neclintiti, in ciuda diverselor suspiciuni sau gafe, pentru a demonstra o data in plus ca PSD nu poate fi clintit. Acest tip de continuitate va avea probabil, la alegeri, costuri care vor trebui decontate de Adrian Nastase, presedintele PSD.