O cisterna incarcata cu oxigen lichid s-a rasturnat ieri dimineata pe DN1 A, la iesirea din localitatea Homoraciu. Circulatia in zona a fost imediat oprita, traficul fiind dirijat pe variante ocolitoare. Mai multe echipe de interventie au fost trimise la fata locului pentru a repune autocisterna pe roti. Actiunea s-a dovedit insa deosebit de dificila si de periculoasa.

In aceste conditii, autoritatile au dispus evacuarea a circa 250 de persoane, in majoritate copii si batrani din Homoraciu. Practic, asa cum am aflat de la Primaria comunei, 60 de familii care locuiesc in casele situate in apropierea locului accidentului au fost somate sa paraseasca urgent locuintele. Totodata au fost evacuate scoala, gradinita si alte institutii din zona.

Aceasta pentru ca exista un real pericol de explozie. Pentru ridicarea cisternei rasturnate in sant au fost aduse doua macarale de la Rafinaria Brazi. Interventia a inceput in jurul orei 16,20, iar dupa mai multe incercari nereusite a fost ceruta o a treia macara. Intre timp, specialistii au verificat permanent supapele cisternei, dar nu s-au descoperit scurgeri de oxigen lichid.

Cu toate acestea, pericolul exploziei nu a fost inlaturat si el nu dispare decat dupa golirea cisternei. Acest lucru este insa imposibil in conditiile actuale, deoarece supapele de siguranta se afla chiar pe partea pe care s-a rasturnat cisterna. Interventia in cazul unor astfel de evenimente este una deosebit de dificila.

Oxigenul lichid este un gaz neinflamabil, care intretine intens arderea, si oxideaza violent materialele organice, orice scurgere putand modifica structura materialelor. In contact cu grasimile de orice fel sau cu transpiratia umana oxigenul lichid poate exploda. De aceea, pompierii sau alti specialisti care intervin trebuiesc echipati cu costume speciale.

Solutia recomandata pentru inlaturarea unor evenimente grave in astfel de situatii este transbordarea oxigenului lichid intr-o alta cisterna dotata cu sistem de racire. De asemenea, o alta solutie ar fi evacuarea in aer a intregului continut dar in regim controlat. In cazul unor scurgeri puternice de oxigen, ochii, pielea si fata persoanelor aflate in zona pot fi afectate foarte grav.

In contact cu oxigenul lichid asa-numitele arsuri reci, locurile afectate trebuie clatite cu apa la temperatura corpului timp de 15-20 de minute si pansate cu fesi sterile. Inhalarea unei concentratii foarte mari provoaca dificultati respiratorii si convulsii. Aseara, la ora 19,30, politistii de la Valenii de Munte ne-au declarat ca situatia in zona nu se schimbase.

Autocisterna se afla inca in sant, iar pompierii nu reusisera sa deverseze in atmosfera nimic din incarcatura acesteia. Pericolul exploziei era in continuare iminent. Cei care ancheteaza cazul nu reusisera sa stabileasca cauzele accidentului. Este posibil ca soferul autotrenului sa fi intrat cu viteza in curbele din zona si sa fi pierdut controlul asupra volanului.

Conducatorul autocisternei a declarat ca un autoturism Dacia i-a taiat calea si pentru a evita coliziunea a fost nevoit sa traga puternic de volan. Forte de la Apararea Civila s-au deplasat aseara in zona pentru a dezamorsa pericolul.

Pe tot timpul noptii circulatia pe DN1 a fost intrerupta si aceasta in conditiile in care pe celalalt drum dintre Bucuresti si Brasov (DN1) au fost instituite restrictii datorita conferintei informale a NATO care are loc la Poiana Brasov.