Duminica, 10 octombrie 2004, ora 10,34, ora locala, a fost conectata in sincronism linia electrica de 400 kV Sandorfalva Ungaria - Arad Romania in statia de 400 kV Arad, realizandu-se prin aceasta resincronizarea zonelor UCTE.

Datorita importantei pe care Uniunea pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice a acordat-o reconectarii celor doua zone sincrone UCTE si a faptului ca au fost indeplinite toate cerintele impuse in acest scop, comitetul director al UCTE, la intalnirea sa din 23 septembrie 2004 de la Sarajevo, a decis ca reconectarea celor doua zone sincrone separate UCTE, zona sud-est- europeana cu

reteaua principala, sa aiba loc in ziua de 10 octombrie 2004, ora 10,34, ora Romaniei. La conferinta de presa care a urmat evenimentului, Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, a declarat: "Romania este conectata din punct de vedere energetic la Europa Centrala si de Vest. Deci, din punct de vedere energetic, Europa este un tot unitar.

Pana in 10 octombrie existau doua zone sincrone. Era zona 1, UCTE, care acoperea 300.000 MW putere instalata, si zona 2, in care Romania a jucat si joaca un rol extrem de important, poate cel mai important rol din zona 2, cu circa 30.000 MW putere instalata. Dar incepand de duminica, 10 octombrie, ora 10,34, este o singura Europa energetica.

Practic, pana in 1990, SEN a functionat in sistemul CAER. La 26.09.1992 a fost acel conflict in Balcani si sistemele Greciei, Serbiei, Muntenegrului, Macedoniei, Albaniei si o parte din Bosnia-Hertegovina, practic, s-au separat de reteaua UCTE.

In 1991, Romania a facut primele demersuri pentru a se integra in UCTE, iar in anul 1992 s-a format grupul Centrel, care unea Polonia, Slovacia, Ungaria si Cehia. In 1993, in mod oficial, inceteaza functionarea in cadrul CAER, iar in data de 5 aprilie 1994, Romania intra in functionare sistem sincron in zona a doua. In 1997, Romania cere oficial sa se interconecteze in cadrul UCTE.

Se realizeaza comitetul de interconectare si se lanseaza primele proiecte in acest domeniu de activitate. Din ianuarie 2001 si pana in ianuarie 2003, a fost perioada cea mai intensa de activitate pe doua domenii.

Totodata, intre ianuarie 2001 si ianuarie 2003, au fost efectuate foarte multe probe, teste de interconectare, iarna si vara, inclusiv un an de monitorizare a capacitatii sistemului energetic romanesc de a suporta aceasta interconectare fara a afecta stabilitatea sistemului din UCTE. In 8 mai 2003, Transelectrica devine membru cu drepturi depline al UCTE.

Iar in 23 septembrie 2004, momentul-cheie, se decide resincronizarea zonelor UCTE, fixand pentru aceasta resincronizare data de 10 octombrie 2004.

" Avand in vedere capacitatile de reglaj de care dispune SEN, precum si experienta de operare privind crearea conditiilor de sincronizare recomandate, Companiei Nationale Transelectrica i-a revenit responsabilitatea de mare incredere atribuita de comitetul director al UCTE de a conecta prima linie pentru a realiza resincronizarea celor doua zone UCTE.

Conform declaratiilor lui Ion Merfu, directorul general al Transelectrica, Europa va monitoriza functionarea sistemului intregit al UCTE: "Pana la data de 31 octombrie 2004 se prevede o perioada de monitorizare a functionarii interconectate a sistemului intregit al UCTE. Fiecare membru UCTE va efectua analiza functionarii interconectate, in special in cazul evenimentelor neplanificate.

Rezultatele vor fi inglobate intr-un raport comun ce va fi adresat comitetului director UCTE. Daca rezultatele de functionare se vor dovedi a fi bune, se va lua o decizie, ce va fi comunicata tuturor participantilor la piata, in vederea reluarii schimburilor de energie electrica intre cele doua foste zone sincrone, incepand cu data de 1 noiembrie 2004, ora 0,00".

Interconectarea SEN cu sistemul intregit al UCTE va determina functionarea la standarde inalte de eficienta si de calitate a energiei, colaborarea si intrajutorarea cu partenerii de interconexiune.

Participarea la piata unica a energiei electrice din Uniunea Europeana va da incredere participantilor la piata ca pot vinde sau cumpara energie electrica conform aranjamentelor din propriile contracte.

Furnizorii interni vor putea utiliza oportunitatile de achizitie a energiei la preturi avantajoase, ceea ce va crea o presiune asupra producatorilor romani pentru reducerea costurilor de productie.

Integrarea in UCTE reprezinta un argument forte in atragerea unui numar cat mai mare de investitori, in contextul demararii procesului de privatizare in sectoarele de distributie si producere a energiei electrice.

Odata interconectata, Romania va avea posibilitatea facilitarii unor tranzite de energie electrica, ce ar permite utilizarea mai eficienta a capacitatilor de interconectare, care la ora actuala sunt utilizate in proportie de numai 25-30%.