Compania britanica Gallaher Group Plc., al cincilea producator de tigarete din lume si al patrulea din Europa, si-a deschis oficial ieri o fabrica in Romania. Prezent in tara noastra din 2002, grupul si-a inceput activitatea cu o sucursala. Succesul atins rapid in cele 18 luni care au urmat a incurajat grupul Gallaher sa dezvolte aici o afacere completa, cu intregul portofoliu de marci.

Concurenta acerba de pe piata, scaderea vanzarilor produselor din tutun in tarile vestice au determinat marile companii

sa-si reanalizeze facilitatile de productie si sa dezvolte afaceri in tarile din est. "Dorim sa crestem cota de piata si sa ne extindem pe pietele in curs de dezvoltare prin achizitii si aliante strategice", a prezentat ambitiile grupului Rob Stanworth, managing director. Productia va fi pentru piata interna, nefiind exclusa posibilitatea ca pe viitor sa fie exportata in tarile vecine.

Decizia deschiderii acestei fabrici la Bucuresti, care va avea 80 de angajati, a fost urmare si a negocierilor esuate cu SNTR pentru achizitionarea unei capacitati de productie.

Toate datele privind capacitatea de productie sau referitoare la cifra investitiilor au fost refuzate politicos, tacerea fiind pusa de manageri pe seama concurentei si a faptului ca este "o companie cotata la bursa iar cifrele nu sunt disponibile".