Bancile comerciale din tara urmeaza, fiecare in propriul ritm, semnalul de reducere a dobanzilor transmis de Banca Nationala a Romaniei. Dobanda de interventie a BNR, care ar trebui sa orienteze si dobanzile practicate de bancile comerciale, a coborat de la nivelul de 21,25%, mentinut in intreaga perioada ianuarie – iunie 2004, la 18,75%, in luna octombrie.

Daca ar fi sa urmeze intocmai semnalele si avertismentele bancii centrale, bancherii ar trebui totusi sa isi limiteze reducerile mai mari de dobanzi doar la creditele acordate clientilor, evitand in acelasi timp sa se atinga prea mult de bonificatiile depozitelor, pentru a nu descuraja economisirea.

Aceasta din urma se relanseaza destul de incet, in conditiile in care avansul creditelor si ratele ce trebuie rambursate lunar lasa romanilor mai putini bani disponibili pentru economisire.

Pana acum, institutia care s-a conformat cel mai clar semnalelor oficiale venite dinspre BNR si Ministerul Finantelor (MFP incearca sa sustina reducerea dobanzilor prin intermediul titlurilor de stat), anticipand chiar mesajul guvernatorului inainte ca acesta sa il fi rostit, a fost Banca Comerciala Romana.

Luna trecuta, BCR a redus ratele dobanzilor pentru toate tipurile de credite in lei destinate populatiei cu pana la trei puncte procentuale (cu exceptia creditelor ipotecare), iar la creditele pentru companii cu pana la doua puncte procentuale. Cea mai mare banca de pe piata a lasat insa atunci nemodificate dobanzile la depozite, o decizie de scadere nefiind luata pana acum.

In asteptare a ramas multa vreme si Banc Post.

Rata medie este sub 18%

Majoritatea bancilor cu cote importante pe segmentul de retail nu au intarziat, insa, sa reduca bonificatiile acordate pentru banii atrasi de la clienti, indiferent daca au operat sau nu o masura similara si in cazul creditelor. Cele mai recente decizii de acest gen au fost luate de Banca tiriac si Banca Transilvania.

Reducerile au fost prudente, nu au depasit, de regula, jumatate de punct procentual si au vizat in special depozitele pe termene scurte. Masuri asemanatoare au luat, inca din luna septembrie, Banca Romana de Dezvoltare (BRD), Raiffeisen Bank, Alpha Bank si HVB.

In multe cazuri, deciziile de diminuare a dobanzilor la depozite nu au fost insotite si de reduceri variabile la creditele aflate in derulare. In momentul de fata, rata medie a dobanzilor bancare pentru depozitele in lei ale populatiei nu mai depaseste 14% pe an. Bancile acorda, totusi, dobanzi mai mari cu unu sau doua puncte procentuale pentru tipurile speciale de depozite.

O dobanda mai mare de 18% nu mai poate fi gasita, insa, la nici o banca, indiferent de perioada pe care sunt depusi banii sau de conditiile de constituire a depozitului.

Depozitele aduc castiguri mai mici

Decizia bancherilor este influentata de reducera inflatiei si politicile monetare ale BNR.

Dobanzi mai mari de 18% nu mai exista la niciuna dintre bancile romanesti, indiferent de tipul sau durata depozitului. Pe masura ce inflatia scade, va trebui sa ne obisnuim cu castiguri tot mai mici pentru banii incredintati bancilor.

Semnalul de scadere a dobanzilor, transmis de Banca Nationala prin diminuarea dobanzii de interventie, este urmat de bancile comerciale nu numai in cazul creditelor acordate clientilor, ci si in cel al depozitelor atrase. Reducerile de dobanzi la depozitele in lei au continuat saptamana trecuta, doua banci importante in segmentul de retail luand decizii in aceasta directie.

In conditiile in care bancherii nu isi permit sa descurajeze economisirea, aceasta relansandu-se intr-un ritm destul de lent in ultima perioada, scaderile se fac in pasi mici si nu depasesc, de regula, jumatate de punct procentual.

In plus, ele par sa ocoleasca, cel putin deocamdata, depozitele pe termene mai lungi, majoritatea reducerilor de dobanzi fiind operate pentru depozitele pe termene mai mici de un an. Banca tiriac a diminuat, astfel, dobanda acordata pentru depozitele pe termen de o luna de la 14% la 13,5% pe an.

Bonificatia aferenta dobanzilor pe trei luni a scazut de la 15,25% la 15% pe an, iar cea pentru depozitele pe sase luni si noua luni a coborat de la 15,5% la 15,25% pe an. Nici o schimbare, insa, in cazul depozitelor pe un an. In cazul Bancii Transilvania, dobanzile la o luna au ajuns la 14%, coborand de la 15%.

Scaderea a fost mai mica, de numai jumatate de punct procentual, la depozitele pe termene de trei si sase luni, care au ajuns la 15%, respectiv 15,5%, in timp ce bonificatiile pe termene de noua si 12 luni au fost aduse la 16%.

Decizii asemanatoare, de reducere a dobanzilor, au foat luate luna trecuta de Banca Romana de Dezvoltare (BRD), care si-a reasezat dobanzile la depozitele la intre 13,5% si 14,25% in functie de termen, de Raiffeisen Bank, unde acestea se situeaza acum intre 14% si 14,5% pentru persoanele fizice si 12,5% - 13% pe an pentru persoanele juridice, de Alpha Bank, care le-a adus in intervalul 15% - 16%

si de HVB, unde dobanzile variaza acum, in functie de termen, intre 12,75% si 13,5%. Pentru tipurile speciale de depozite, majoritatea bancilor acorda, totusi, bonificatii mai mari cu unu-doua puncte procentuale.

Exista insa si banci care au preferat sa amane, cel putin pana acum, decizia de scadere a dobanzilor la depozite, chiar daca au operat astfel de reduceri la nivelul creditelor acordate clientelei. Dintre bancile cu cote mari de piata pe segmentul de retail, in aceasta situatie se afla Banca Comerciala Romana (BCR).

Aceasta continua sa acorde dobanzi anuale cuprinse intre 14% (pe termen de o luna) si 16% (pentru termene de un an). De asemenea, la Banc Post bonificatiile depozitelor la termen au ramas nemodificate, mentinandu-se intr-un interval similar celui de la BCR.

In momentul de fata, la nivelul intregii piete bancare, dobanzile anuale acordate pentru depozitele la termen constituite de persoane fizice variaza intre 12% si 18%. In cazul agentilor economici, cea mai mica dobanda din piata oferita la depozite este de 11%, iar cea mai mare de 18%.

Ghiseul bancar

Pachet pentru studenti la BRD

O data cu deschiderea anului universitar, BRD a lansat o oferta noua, adresata studentilor. "Pachetul 10" cuprinde un card de debit oferit gratuit, reduceri la cumparaturile pe card si credite personalizate. "Creditul 10" poate fi obtinut de studentii fara restante si poate ajunge pana la echivalentul in lei a 1.000 de euro, pe o perioada de pana la cinci ani.

Banca acorda creditul fara avans, fara a solicita garantii reale sau justificarea destinatiei. Clientii pot beneficia si de o perioada de gratie la rambursarea creditului, de pana la 24 de luni. Creditul "StudentPlus" este destinat finantarii studiilor postuniversitare si poate ajunge pana la echivalentul in lei a 12.000 de euro. Perioada de gratie este de cel mult 24 de luni.

In plus, printr-un abonament cu reducere la serviciul de Internet banking BRD NET, studentii isi pot gestiona online conturile, la un tarif preferential.

Cumparaturi mai ieftine cu card BCR

Incepand de luna aceasta, BCR acorda utilizatorilor de carduri de debit in lei un bonus de de 3% la cumparaturi. Oferta este valabila in cazul bunurilor si serviciilor achizitionate prin intermediul cardurilor BCR Maestro, BCR Visa Clasic si BCR Visa Electron, de la un numar de 30 de mari comercianti. Exista si o conditie: valoarea cumulata a platilor trebuie sa fie de cel putin 600.

000 de lei lunar.

Informatii pe mail la Raiffeisen

Clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte pot solicita de acum orice informatie despre oferta de produse si servicii a bancii adresandu-se acesteia direct pe mail, la adresa info@railoc.ro.

Serviciul de mailing a fost introdus, potrivit presedintelui bancii, Ionut Costea, pentru a scuti clientii de deplasari care nu sunt neaparat necesare la sediile institutiei si tinand cont de faptul ca rata de acces la un calculator si la Internet este in crestere.

Din luna august, clientii bancii au la dispozitie si un serviciu de consultanta prin telefon de tip call-center, cu ajutorul carora pot obtine informatii in timp real despre contractele de economisire sau creditare incheiate.